16/5/19

Η Αεροναυτική διάσταση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας


Του Δημήτρη Τσαϊλά*
‘Έχουμε διαβάσει περί ενδεχομένων θερμών επεισοδίων, περί χαμηλής εντάσεως κρίση, περί ολιγοημέρου πολέμου, και όλα αυτά χωρίς ανάλογη σοβαρή τεκμηρίωση, ακούμε μάλιστα επιθετικούς προσδιορισμούς για την κρίση, όπως σημειακή, που αποδίδονται ελαφρά τη καρδία. Επίσης διαβάζουμε πολλά άλλα περισπούδαστα σενάρια περί αμοιβαίας κατανόησης και ειρηνικού διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπνωτίζουν το λαό και να τελεί όλο το σύστημα αποτροπής εν υπνώσει.

Η Τουρκία επιμένει ότι θα προβεί σε υλοποίηση της απειλής της για πόλεμο με την Ελλάδα, όπου το αντικείμενο πέραν των αμφισβητήσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι και η καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, εφόσον αμφισβητεί και την κυριαρχία σε ένα πλήθος ελληνικών νήσων, με σκοπό να ελέγξει τους θαλασσίους διαδρόμους. Άρα δεν έχουμε καμία πραγματική διαφορά μεταξύ του περιορισμένου και του ολοκληρωτικού πολέμου. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους, για τη δική μας κατάσταση, είναι σε κάθε περίπτωση από αχνή έως αδιευκρίνιστη και δεν αποδίδει κανένα νόημα. Πρόκειται για μια διαφορά δυναμικού στη χρήση των στρατιωτικών μέσων και όχι κάποιου είδους ονομασίας κρούσεως ή κρίσεως. 

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Εάν οι γείτονες αποκτήσουν, ακόμη και τοπικό, αεροναυτικό έλεγχο, επάνω και γύρω από κάποια νησιά μας (από αυτά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις ακτές τους), τότε θα είναι μεγάλη η πιθανότητα να καταλάβουν κάποιο ή κάποια από αυτά, κάτι που μετά δεν θα μπορεί εύκολα να αντιστραφεί, ακόμη κι αν στη συνέχεια ανακτήσουμε τον αεροναυτικό έλεγχο, λόγω της μεγάλης απόστασης των νησιών αυτών από τον ηπειρωτικό κορμό και του επακόλουθου επικίνδυνου επιχειρησιακού περιβάλλοντος σε όλη την περιοχή. Γι' αυτό θέλουν τους S-400, προκειμένου, δηλαδή, να απαγορεύσουν την περιοχή στην ΠΑ και στο ΠΝ, γνωρίζοντας ότι υπερτερούν σε χερσαίες δυνάμεις, τουλάχιστον όσον αφορά τους αριθμούς. (Επίσης, πιθανόν να θέλουν τους S-400 και για να προστατεύσουν τις υπό ανέγερση πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, με σκοπό την απόκτηση πυρηνικής ισχύος, από τυχόν επιδρομή του Ισραήλ, αλλά αυτό είναι δευτερεύον, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή). Όσον αφορά την αποτροπή, αυτή έχει ήδη καταρρεύσει, λόγω του αυτοεμπάργκο, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και της μακρόχρονης ανοχής στις εντεινόμενες παραβιάσεις. Η αποτροπή δεν αντικαθίσταται ούτε από το "Διεθνές Δίκαιο", ούτε από τα ευχολόγια των δήθεν ή πραγματικών φιλικών ή συμμαχικών χωρών. Η Ιστορία διδάσκει ότι όταν η αποτροπή καταρρέει, κατά κανόνα, την διαδέχεται ο πόλεμος... Δυστυχώς... Και σε έναν τέτοιο πιθανό πόλεμο, η δυνατότητά μας να διεξάγουμε επαρκείς επιχειρήσεις, μάλλον θα περιοριστεί σε λίγες ημέρες, οπότε το μοναδικό πλεονέκτημα που μπορεί, ίσως, να μας απομένει είναι αυτό του αιφνιδιασμού με προσπάθεια συντριπτικού πρώτου πλήγματος, το οποίο όμως είναι δύσκολο να αποφαστιστεί, για πολιτικούς λόγους... Τεράστιες οι ευθύνες όσων, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, μας έφεραν μέχρι αυτό το σημείο, με δαπάνες κολοσσιαίων ποσών για την άμυνα να μην έχουν πιάσει τον τόπο που θα έπρεπε και να μην έχουμε αναπτύξει ούτε καν στοιχειώδη αμυντική βιομηχανία και τεράστιες οι ευθύνες των ηγεσιών που δεν φρόντισαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την τόσο φανερή απειλή. Η μόνη μας ελπίδα, φαίνεται να είναι το ό,τι η σημερινή ηγεσία της γείτονος, φαίνεται- μέχρι στιγμής- να χαλάει τη... σούπα των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοι νομίζουν στην Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν ειναι προβλημα και οτι αγοραζουμε υλικό λόγο ΗΠΑ , ενω έχει κάποια βαση αυτο , πιο μεγαλη βάση εχει: 1071.

      Είμαστε σε τέτοια φάση σήψης που δεν ξερω αν σωνομαστε , η Τουρκία πιστευω θα την πάθει μόνη της , μάλλον οχι αμμεσα με την οικονομία , τη μεγαλομανία κλπ αλλά σε βαθος (λιγου) χρονου λόγο Κουρδικού και μόνο, οι Κουρδοι θα γινουν τοσοι πολλοι που θα θελησουν μερτικό στην πίττα.

      ΥΓ. Στα απομνημονεύματα του Μακρυγιαννη αναφερονται καποιες λεπτομέρεις για τη ζωη των Ρωμιων και των Ελλήνων , που ενω τις γραφει χωρις ιδιαιτερη εμφαση ειναι φρικιαστικες , να τα διαβασουν παρακαλω οι καλοθελητες.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.