16/5/19

Όταν αρχίσουν οι συνομιλίες θα φύγει το γεωτρύπανο, ω φωστήρες;

Έτσι θα τους κατατροπώσουμε τους Τούρκους. Πολύ εντυπωσιάστηκα, που ο Άντρος Κυπριανού το ξεκαθάρισε και μετά από το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββάτου, όπως το λέει και κάθε μέρα. Ότι μπροστά στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, μία πρέπει να είναι η απάντησή μας: Ο Πρόεδρος να πάει στον Αντόνιο Γκουτέρες και να του πει καθαρά ότι «είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις». Διότι, είναι σίγουρος ότι η Τουρκία προχωρεί σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες επειδή δεν υπάρχουν συνομιλίες. Τη βοηθά ο Αναστασιάδης, που δεν πάει στον Γκουτέρες να του πει ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Και γι’ αυτό «η Τουρκία είναι πιο προκλητική και επιθετική από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχει κάνει προηγουμένως στην κυπριακή ΑΟΖ». Δηλαδή, η εκτίμηση των πολιτικών μας αστέρων, διότι δεν είναι ειδικά ο κ. Κυπριανού που τα λέει αυτά, έχει και συμβούλους που του τα λένε, είναι και διάφοροι πολιτικάντηδες, που πετάγονται στη μέση να μας πλασάρουν το πνεύμα τους, η εκτίμησή τους, λοιπόν, είναι ότι αν είχαμε διαπραγματεύσεις η Τουρκία δεν θα προχωρούσε στις προκλήσεις ή στις γεωτρήσεις.
Μάλλον, δεν θέλουν να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι πιο εύκολο να ζουν στον κόσμο τους, να νομίζουν ότι τα πράγματα είναι όπως θα ήθελαν να είναι και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Γιατί έτσι, δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουν. Λένε, επιστροφή στις συνομιλίες και ξόφλησαν με τις ευθύνες τους ως πολιτικοί ταγοί, που θέλουν να οδηγούν τον τόπο. Όμως, στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα της Τουρκίας βρισκόταν σε εξέλιξη με συγκεκριμένες ενέργειες και όταν ήταν στο φόρτε τους οι συνομιλίες, ακόμα και τις μέρες που η ίδια πολιτική συνομοταξία κορόιδευε τον κόσμο ότι από μέρα σε μέρα θα έχουμε τη λύση. Για παράδειγμα, τον Γενάρη του 2017, όταν θα αναχωρούσαν οι αντιπροσωπείες για τη Γενεύη (τότε που ο Άντρος Κυπριανού έκανε εκκλήσεις στα άλλα κόμματα: «Η έκκληση που απευθύνουμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, είναι να στηρίξουμε τη διαδικασία, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην τον υποσκάπτουμε…», Α. Κυπριανού, 17/12/16) η Τουρκία δέσμευε παράνομα περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις και περιοχές της ΑΟΖ για έρευνες. Δεν διέκοψε αυτές τις ενέργειες ούτε μια μέρα για να δώσει ευκαιρία στον διάλογο.

Αλλά και στα κατεχόμενα όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόταν απρόσκοπτα το σχέδιο τουρκοποίησης. Τον Μάρτιο του 2016, για παράδειγμα, μεσούσης της διαδικασίας προς τη λύση, και ενώ η ε/κ πλευρά δήλωνε ότι δεν συζητά το εδαφικό χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, ο λεγόμενος «υπουργός» παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Κεμάλ Ντουρούστ, εξήγγελλε την έναρξη έργων για ανέγερση του τουρκικού πανεπιστημίου Nisantasi και πανεπιστημιούπολης στη Μόρφου. Ήταν στο φόρτε τους επίσης οι συνομιλίες το 2016 όταν το κατοχικό καθεστώς απαγόρευε επιλεκτικά τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στις εκκλησίες κι όταν μοίραζαν υπηκοότητες σε εποίκους κατ’ εντολήν Ερντογάν. Ειδικά το ΑΚΕΛ, θα θυμάται ότι ήταν Μάιος του 2016 (η λύση ερχόταν από ώρα σε ώρα) όταν «αστυνομικοί» του κατοχικού καθεστώτος άρπαξαν και εκδίωξαν από τα κατεχόμενα αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, που πήγε για να συμμετάσχει σε εκδήλωση μνήμης για τον Φαζίλ Οντέρ και άλλους Τ/κ, που δολοφονήθηκαν το 1958 από την ΤΜΤ.

Ακόμη κι αν αυτά τα αφήσουμε στην άκρη, δεν μπορεί να ξεχνάμε ότι σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ούτε μια μέρα δεν σταμάτησε η Άγκυρα τους σχεδιασμούς της για την επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ, που τώρα κορυφώνεται, η οποία ξεκίνησε με την αγορά γεωτρύπανου, τον εξοπλισμό, τη χαρτογράφηση, τη σχεδόν μόνιμη έρευνα από το Μπαρμπαρός. Δεν αποφάσισε τώρα ξαφνικά να στείλει γεωτρύπανο επειδή δεν γίνονται διαπραγματεύσεις. Επομένως, όταν εμείς οι ίδιοι διαλαλούμε ότι η Τουρκία τα κάνει αυτά όχι επειδή εφαρμόζει επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου, αλλά επειδή δεν διαπραγματευόμαστε και ότι γι’ αυτό ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αδύνατο να πείσουμε τους ξένους, που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει εδώ επί του εδάφους, για το δίκαιό μας και να πάρουν μέτρα γιατί παραβιάζεται η κυριαρχία μας. Κάτσετε σε διαπραγματεύσεις, θα μας πουν και πολύ λογικά. Κι άντε να τους εξηγήσεις ότι αυτές τις διαπραγματεύσεις τις χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να επιβάλλει τετελεσμένα. Άντε να τους πείσεις όταν δεν το καταλαβαίνουν αυτό ούτε δικοί μας πολιτικοί ταγοί.

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.