18/5/19

Η επιστολή ενός μελλοθάνατου επιχειρηματία στην οικογένειά του!

Aρωγός σε φιλανθρωπικό έργο κατηγορήθηκε ότι προωθούσε το θέμα της ανεξαρτησίας του Πόντου. 

Άλλη μία μαρτυρία Γενοκτονίας.


Μία από τις μεγάλες προσωπικότητες που εκτελέστηκαν με απόφαση των κεμαλικων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, υπήρξε ο Αλέξανδρος Ακριτίδης (1864;-1921), η ιστορία του οποίου αποτελεί άλλη μία μαρτυρία Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με καταγωγή από το Λυκάστ της Κρώμνης, αποφοίτησε από το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, τον «Φάρο της Ανατολής», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η οικογένειά του κατείχε το μονοπώλιο παρασκευής και εμπορίας ποτών στον Πόντο που έδρευε σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο στην οδό Σεμερτζιλέρ (Semerciler Sokak), στην Τραπεζούντα.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει να είναι αρωγός στο φιλανθρωπικό έργο της Επιτροπής που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές που άφηναν οι συρράξεις. Εκείνη την εποχή πλήθη προσφύγων συνέρρεαν προς την παλιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Κομνηνών και χρειάζονταν άμεση περίθαλψη. Συνεπώς το έργο της Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο βουλευτής του Οθωμανικού κοινοβουλίου Ματθαίος Κωφίδης, του οποίου την ιστορία παρουσίασε το Newpost στο αφιέρωμα μνήμης της 5ης Μαΐου, ήταν ιερό.

Το 1920 οι δραστηριότητές της διευρύνθηκαν και μετονομάσθηκε σε Κεντρική Επιτροπή Περιθάλψεως Πόντου, η οποία στη συνέχεια συσχετίστηκε από τις κεμαλικές αρχές με το αίτημα ανεξαρτησίας του Πόντου και θεωρήθηκε επαναστατική οργάνωση. Οι πρωτεργάτες της καθώς και άλλα δραστήρια στελέχη της ελληνικής κοινότητας, όπως ο Αλέξανδρος Ακριτίδης συνελήφθηκαν το 1921 και οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με απαγχονισμό τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

«Πιάνουν και φυλακίζουν επίσης τους Ματθαίο Κωφίδη και Αλέξανδρο Ακριτίδη, γιατί κατά την έρευνα που έγινε στα γραφεία της Μητρόπολης Αμισού βρέθηκε ένα γράμμα με τις υπογραφές τους, που έλεγε: «Αποστέλλομεν δια της Οθωμανικής Τραπέζης 300 λίρας χαρτίνας Τουρκίας ίνα τας διαθέσητε εις τον προς ον όρον». Σε λίγο και οι τρεις — Καπετανίδης, Κωφίδης, Ακριτίδης— θα σταλούν στην Αμάσεια για να δικαστούν στα Κεμαλικά «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας», αναφέρει στη «Γη του Πόντου» ο Δημήτρης Ψαθάς.


Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.