25/5/19

Σάββας Καλεντερίδης: Η αλήθεια είναι σκληρή αλλά δεν είναι ακραία κύριοι του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η πάνδημη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η κάλυψη του γεγονότος από μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού όπως η The Wall Street Journal και οι δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, που για πρώτη φορά υπόσχονται ότι θα εργαστούν για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας από ξένα κοινοβούλια, με τελικό στόχο την αναγνώριση και από την ίδια την Τουρκία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό ΥΠΕΞ εκδίδει μια τόσο σκληρή ανακοίνωση, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο η Τουρκία έχει «στριμωχτεί στη γωνία» με το θέμα αυτό.
«Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτήν τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.
»Υπενθυμίζουμε σε εκείνους που επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λοζάνης.
»Αναφέρουμε ότι όταν οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον ελληνικό στρατό κατά των Τούρκων έφτασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ίδρυσαν μια επιτροπή ερευνών και αναγνώρισαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού.
»Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές».
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να ενημερώσουμε υπεύθυνα και αντικειμενικά τους αναγνώστες μας, αναφέρουμε τα εξής, σχετικά με τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ:
Πρώτον, το ζήτημα δεν αφορά κάποιους «ακραίους κύκλους» στην Ελλάδα, και όπως αποδείχτηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων της Ελλάδας. Άρα το επιχείρημα αυτό, που ήταν και επιχείρημα στην Ελλάδα των κύκλων αμφισβήτησης και υπονόμευσης του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, από το 1914 μέχρι το 1923, τινάχτηκε στον αέρα. Δεν μπορεί να είναι ακραίοι κύκλοι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων στην Ελλάδα.
Δεύτερον, όσον αφορά τις ευθύνες της Ελλάδας που επικαλείται το τουρκικό ΥΠΕΞ, για «θηριωδίες» του ελληνικού στρατού που έδρασε στη Μικρά Ασία και για υποχρέωση καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία, με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, να σημειώσουμε τα εξής:
Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ξεκίνησε με κεντρικό σχέδιο των Νεότουρκων το 1914, πέντε χρόνια πριν από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Μάλιστα, η ίδια η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχτηκε ότι διέπραξε Γενοκτονία από το 1914 μέχρι τον Οκτώβριο του 1918, που υπογράφηκε η Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου, συγκροτώντας μάλιστα και τα Δικαστήρια του Πολέμου (Divan-ı Harb-i Örfî), στα οποία δικάστηκαν οι πρωταίτιοι της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Άρα το επιχείρημα που αφορά την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία είναι τουλάχιστον ανακόλουθο.
Όσον αφορά τις «θηριωδίες» του ελληνικού στρατού και τις πολεμικές αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, κι εδώ η αλήθεια παρουσιάζεται μισή. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων επειδή ήταν η ηττημένη στον μικρασιατικό πόλεμο και αυτό δεν έχει καμία σχέση με «θηριωδίες» ή εγκλήματα πολέμου. Ίσα-ίσα, στη Συνθήκη των Σεβρών, που έγινε με την Τουρκία στην πλευρά των ηττημένων, προβλεπόταν η σύσταση ειδικών δικαστηρίων τα οποία θα εξέταζαν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των χριστιανών της Ανατολίας από το 1914 μέχρι το 1918.
Επίσης, όσον αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, η Ελλάδα παραχώρησε το προγεφύρωμα του Καραγάτς, που βρίσκεται δυτικά του Έβρου, στην Τουρκία, ως αντιστάθμισμα στις αποζημιώσεις, κάτι που αποδέχτηκε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού.
Άρα, δεν υφίσταται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων.
Τρίτον, όσον αφορά το επιχείρημα «Αυτή η ρητορική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές», να τονίσουμε ότι η ρητορική της άρνησης είναι που αποτελεί το βασικό εμπόδιο που δυναμιτίζει το μέλλον των επόμενων γενεών. Όσο οι γενοκτόνοι νιώθουν δικαιωμένοι και υπερήφανοι για τις πράξεις τους, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να διαπράξουν τα ίδια και χειρότερα, όπως αποδείχτηκε από το 1923 μέχρι σήμερα.
Τέλος, όσον αφορά την επιχειρηματολογία της Τουρκίας που προσπαθεί να κρυφτεί και να κρύψει το έγκλημα πίσω από την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, πέραν του ότι μας έσφαζαν συστηματικά συνεχώς από το 1914 μέχρι το 1918, δηλαδή πριν αποβιβαστεί ο στρατός μας στη Σμύρνη, υπάρχει και το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτούς γιατί τους έσφαξαν; Μήπως είχε εισβάλει ο αρμενικός στρατός στη Μικρά Ασία και το έκαναν για να αμυνθούν;
Όχι φυσικά.
Είχαν έτοιμο το σχέδιο από το 1911 για εκκαθάριση όλων των χριστιανικών πληθυσμών, και το έκαναν πράξη από το 1914 μέχρι το 1923, με ένα διάλειμμα μερικών μηνών μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής του Μούδρου και μέχρι την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, στις 19 Μαΐου 1919.
Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι ακραία, ούτε είναι ακραίοι εκείνοι που αγωνίζονται να την αναδείξουν. Ακραίες ήταν οι πράξεις των Νεότουρκων και των κεμαλικών, και η Τουρκία οφείλει να τις αναγνωρίσει.
Αυτός είναι ο μονόδρομος για την ειρήνη.

7 σχόλια:

  1. Για να αποδεχθεί η Τουρκία την γενοκτονία θέλει Αρετή και Τολμη κάτι που είναι σπάνιο για Τουρκία !!
    Εύχομαι μια μέρα να έλθουν τα πάνω κάτω και να ξανά έλθουν οι ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ πατρίδες πίσω !!!!
    Ας το έχουν στο νου τους οι Τουρκαλαδες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)"Who after all is today speaking about the destruction of the Armenians?"

    ...
    "Our strength lies in our quickness and in our brutality; Genghis Khan has sent millions of women and children into death knowingly and with a light heart.
    ...
    And so for the present only in the East I have put my death-head formations in place with the command relentlessly and without compassion to send into death many women and children of Polish origin and language. Only thus we can gain the living space (Lebensraum) that we need. Who after all is today speaking about the destruction of the Armenians?"
    ...

    Adolf Hitler, The Obersalzberg Speech

    Source: From Documents on British Foreign Policy, 1919–1939, ed. E.L. Woodward and Rohan Butler, 3rd series (London: HMSO, 1954), 7:258–60.

    https://www.armenian-genocide.org/hitler.html

    http://teach.yauger.net/apworld/unit6/primary/obersalzberg.pdf

    2)The Armenian Genocide [ The Hidden Holocaust ] 1992 Documentary

    The Armenian Genocide (Armenian: Հայոց Ցեղասպանություն, [hɑˈjɔtsʰ tsʰɛʁɑspɑnuˈtʰjun]), also known as the Armenian Holocaust, the Armenian Massacres and, traditionally among Armenians, as the Great Crime (Armenian: Մեծ Եղեռն, [mɛts jɛˈʁɛrn]; English transliteration: Medz Yeghern [Medz/Great + Yeghern/Crime]) was the Ottoman government's systematic extermination of its minority Armenian subjects from their historic homeland in the territory constituting the present-day Republic of Turkey. It took place during and after World War I and was implemented in two phases: the wholesale killing of the able-bodied male population through massacre and forced labor, and the deportation of women, children, the elderly and infirm on death marches to the Syrian Desert. The total number of people killed as a result has been estimated at between 1 and 1.5 million. The Assyrians, the Greeks and other minority groups were similarly targeted for extermination by the Ottoman government, and their treatment is considered by many historians to be part of the same genocidal policy.

    https://www.youtube.com/watch?v=8HzZXIchBhQ

    3)Ambassador Morgenthau's Story

    Ambassador Morgenthau's Story (1918) is the title of the published memoirs of Henry Morgenthau Sr., U.S. Ambassador to the Ottoman Empire from 1913 to 1916, until the day of his resignation from the post.[1] The book was dedicated to the then U.S. President Woodrow Wilson, and it took over two years to complete.
    ...
    The book is a primary source regarding the Armenian Genocide, and the Greek Genocide during the last years of the Ottoman Empire. When published, the book came under criticism by two prominent American historians regarding its coverage of Germany in the weeks before the onset of the war.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ambassador_Morgenthau%27s_Story

    http://www.searchengine.org.uk/ebooks/65/14.pdf


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συμμαχοι μας πουλησαν γιατι ο Κεμαλ τους αφησε τα πετρελαια και οι Τουρκοι μας σφαξανε και πηρανε και το βιος μας, τα άλλα όλα είναι λόγια και επι της ουσίας αποπροσανατολισμός

      Διαγραφή
  3. 1)“Therefore I say that it is a narrow policy to suppose that this country or that is to be marked out as the eternal ally or the perpetual enemy of England. We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow.”
    ― Lord Palmerston
    speech, House of Commons, 1 March 1848

    "It seems to me that the system of purchasing temporary security by lasting sacrifices, and of placing the interests of Foreign Ministries above those of this country, is one that never can be worked out with advantage either to the honour of this country, or to that of the Administration which pursues such a course."
    ― Lord Palmerston
    Speech in the House of Commons (7 August 1844).

    "We ought to teach the weaker Powers to hope that they will receive the support of this country in their time of danger. Powerful countries should be taught to fear that they will be resisted by England in any unjust acts either towards ourselves or towards those who are bound in ties of amity with us."
    ― Lord Palmerston
    Speech in the House of Commons (7 August 1844).

    2)Διά τα δεινά που περάσαμε, αλλά και που περνάμε, δεν φταίει κανένας σύμμαχος περισσότερο από εμάς τον Ελληνικό λαό που ψηφίζει και ανέχεται, καθώς και κάποιοι ηγέτες μας με τα σοβαρά λάθη ή εγκλήματα που διέπραξαν.

    Έρχεται, φαίνεται, ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι ακόμα και χειρότερες από αυτές του 1974. Η χώρα μας είναι σε κακή οικονομική κατάσταση λόγω του ανόητου υπερδανεισμού της, αξιόλογοι νέοι εξοπλισμοί δεν έχουν να γίνει εδώ και αρκετά χρόνια και εθνομηδενιστικές κυβερνήσεις έχουν αχρηστεύσει με την αντεθνική προπαγάνδα τους την νεολαία. Ποιός λοιπόν φταίει για την κατάσταση μας? Οι σύμμαχοι μας?
    Εμείς φταίμε, με τον συβαριτισμό μας και την ανικανότητα μας να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα μας, έναντι εχθρών και φίλων. Καταντήσαμε χώρα τριτοκοσμική, χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, σκιά του λαμπρού παρελθόντος μας.

    Μπορεί να ζήσουμε μία νέα "Μικρασιατική Καταστροφή"? Χωρίς αμφιβολία.
    Οι Τούρκοι θέλουν να αρπάξουν την Δυτική Θράκη, όλη την Κύπρο και το μισό Αιγαίο και προετοιμάζονται εντατικά να υλοποιήσουν τα σχέδια τους εδώ και δεκαετίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενταξει με αυτο το ....εμεις φταιμε. Φταιμε.!! Τελος ...
    Θα φταιμε ομως πιο πολυ ..αν δεν το κοψουμε ....να δουμε τι θα διορθωσουμε τωρα !!! Σφαλαμε ...αλλα μετανοιωσαμε..Δεν θα κλαιμε στο τειχος των δακρυων αιωνια..Αλλα με αυτους που εχουμε ηγετες και κομματα θα κλαιμε αιωνια.!! Αυτο πρεπει να καθαρισουμε για να μην χτυπαμε το κεφαλι στο ..τειχος ...αιωνια..Θελει δηλ. ενεργεια.Οχι παθητικη αυτοταπεινωση αιωνων.Τα ποσοστα των κομματων δολοφονων ...δεν ειναι αισιοδοξα...Αρα εδω εχουμε μια κατασταση που δεν εχει προοπτικη φυγης.Οτι σεναριο λεμε σωτηριας...με μυρια "πρεπει"...ειναι ανεδαφικο διοτι αυτα δεν προκειται να τα κανει ποτε το τρεχον συστημα...στον αιωνα τον απαντα..Αρα σε ποιον τα λεμε ?? Στον βροντο ?? Οσο υπαρχει αυτο το μειζον ...ουδεν πρεπει θα γινει αληθινο.Η θα αλλαξει ο καθενας τον εαυτο του...η δεν υπαρχει λυση..Κι αντε εμεις εδω καμμια εκατοστη....τον αλλαζουμε θετικα..Αλλα εκει εξω ειναι δεκαδες χιλιαδες απσραλλαχτοι...οπως δειχνουν οι μετρησεις. Εχουμε τρομερο προβλημμα..ειδικα οι μεγαλες ηλικιες και οι γυναικες κλπ...Πως θα λυθει αυτο ?? Για πητε καμμια ιδεα...πριν οι Τουρκοι κανουν επιθεση...διοτι τοτε αναγκαστικα θα αλλαξουμε τις ανοησιες μας ολες...και τα ...ποσοστα ολα. Ειναι αραγε αυτη (?) η περιφημη "αντιστροφη ποσοστων "???? Ειναι μια λυση διαβολε....οχι λογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Είχαν έτοιμο το σχέδιο από το 1911 για εκκαθάριση όλων των χριστιανικών πληθυσμών, και το έκαναν πράξη από το 1914 μέχρι το 1923, με ένα διάλειμμα μερικών μηνών μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής του Μούδρου και μέχρι την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, στις 19 Μαΐου 1919.
    Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι ακραία, ούτε είναι ακραίοι εκείνοι που αγωνίζονται να την αναδείξουν. Ακραίες ήταν οι πράξεις των Νεότουρκων και των κεμαλικών, και η Τουρκία οφείλει να τις αναγνωρίσει."

    Εμείς το ξέρουμε από προσωπικό βίτσιο.
    Η Ρεπούση και ο υπόλοιπος κόσμος εν Ελλάδι το ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοιταξε την την Ρεπουση καλα στα ματια..Την ειδες ποτε ?? Για δες....Και θα καταλαβεις αν εχεις αναλυση καλη....
    Αν δεν ειναι βλεμμα οχιας...ιδιο ακριβως....μα ιδιο...!! Δεν το λεω μεταφορικα ...οχι. Κυριολεκτικα το λεω...γιατι εχω δει οχιες αληθινες....Ειναι και κατι αλλες ιδιες...Γονιδια εχιδνων...φουλ...τοσα πολλα που ξεχειλιζουν μονα....Για δες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.