24/5/19

Αναστασιάδης σε ΟΗΕ: Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και ένταση

Ο Νίκος Αναστασιάδης τάχθηκε υπέρ της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο – 

Ανέπτυξε στην Ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓΕ του ΟΗΕ τα προβλήματα που προκαλούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στη θάλασσα, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάπτυξε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Σπέχαρ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως όσον αφορά την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYP), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην κ. Σπέχαρ την ανάγκη παρουσίας της στην Κύπρο «πόσο μάλλον από την ώρα που εκδηλώνονται αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας και δημιουργούνται αυτές οι προκλήσεις επιτόπου. Εμείς πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών θα ανανεωθεί η θητεία της UNFICYP", υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως «η ετοιμότητα του Προέδρου έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Εκείνο το οποίο περιμένουμε είναι τη στάση της τουρκικής πλευράς, και ιδιαίτερα τη στάση της Τουρκίας, η οποία έχουμε δει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κωλυσιεργούσε και παρέπεμπε σε μελλοντικό χρόνο την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», ανέφερε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Σπέχαρ, που έγινε ενόψει και των προετοιμασιών για την έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στην κ. Σπέχαρ τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.

Όσον αφορά τα ΜΟΕ, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι από ένα κατάλογο 21 μέτρων, τα οποία προ καιρού υπέβαλε στην τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν έχει λάβει μέχρι τώρα οποιαδήποτε απάντηση.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά όπως σε όποια νέα έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καταγραφεί ποιος δημιουργεί τα προβλήματα σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα και πώς, ο κ. Προδρόμου είπε πως τα ζητήματα της ενέργειας ουδέποτε ήταν μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό και ούτε μπορεί να είναι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα έχει υπογραμμίσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί αυτή η εντελώς παράνομη, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο - που παραβιάζει ιδιαίτερα τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης - τακτική της Τουρκίας, ανέφερε.

Ο Ρώσος πρέσβης στο ψευδοκράτος

Εν τω μεταξύ ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, μετέβη σήμερα στο ψευδοκράτος και συναντήθηκε με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» Κουντρετ Οζερσάι και συζήτησαν την στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και σε συνδυασμό με αυτό τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση περιλαμβανομένου του εξοπλισμού της «ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Facebook του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών και αναπληρωματικής πρωθυπουργίας» αναφέρεται ότι εκτός από την ανταλλαγή απόψεων στα προαναφερόμενα θέματα Οζερσάι και Οσάτσι συζήτησαν επίσης τα προβλήματα και τα αιτήματα που έχουν οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας «στη χώρα μας» (ψευδοκράτος). «Επιπλέον έγινε μια σύντομη αξιολόγηση του Κυπριακού στο τελευταίο στάδιο που βρίσκεται».


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.