25/5/19

Μονόδρομος (;) οι πρόωρες εκλογές για τον Τσίπρα - Πού καταλήγουν στο Μαξίμου - Τί απαντά η αντιπολίτευση

Χρύσα Κλειτσιώτη
Μονόδρομος (;) οι πρόωρες εκλογές για τον Τσίπρα - Πού καταλήγουν στο Μαξίμου - Τί απαντά η αντιπολίτευση
Με τη μεγάλη μάχη της πλατείας, από το Σύνταγμα για τον Αλέξη Τσίπρα και από τη Θεσσαλονίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπεσε την Παρασκευή το βράδυ η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Η ώρα της κάλπης είναι φαίνεται να είναι προ των πυλών ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα. Καθώς λίγο πριν κλείσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός έριξε ένα γρίφο προάγγελο πιθανών πολιτικών εξελίξεων ανάλογο με το αποτέλεσμα της κάλπης.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας απείλησε ότι θα προσφύγει σε εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μεγάλη ήττα το βράδυ της Κυριακής. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ήττα η κυβέρνηση. Βέβαια, το σενάριο των πρόωρων εκλογών για τα τέλη Ιουνίου κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνιζαν μετ επιτάσεως ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Επιπροσθέτως, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε δημοσκόπηση τις ευρωεκλογές μέχρι να φτάσουμε, λίγες ώρες πριν κλείσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, στη φράση «αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού θα μπορέσω να εφαρμόσω τα θετικά μέτρα. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά». 
Ας τις ανακοινώσει έλεγαν στελέχη της αντιπολίτευσης προκαλώντας ευθέως τον πρωθυπουργό αλλά και εκφράζοντας βεβαιότητα για βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Από την άλλη πλευρά κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης εστίαζαν στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρξει χαμένη ψήφος δίνοντας ερμηνεία ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ενδεχομένως ανησυχεί ότι τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα του δεν θα είναι τα αναμενόμενα. 
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές επισήμαιναν ότι εάν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί καθαρά το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι μέχρι τον Οκτώβριο να δημιουργηθεί συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα υπέρ της ΝΔ που μπορεί βοηθούντος και του εκλογικού νόμου να φτάσει, υπό προϋποθέσεις, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει ο ίδιος με πρωτοβουλία του βουλευτικές εκλογές. 
Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μη αναστρέψιμη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει και απο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) πάλι οι πρόωρες εκλογές εντός του ιουνίου θα είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα με την προσδοκία, με νέα παροχολογία, πολιτική ομηρία εργαζομένων και διλήμματα να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίδιοι ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν επιπροσθέτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές, ακόμη κι αν σε αυτούς προστεθούν η ΔΗΜΑΡ και η Νέα Ελληνική Ορμή που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, διαθέτει μόλις 147 βουλευτές, τέσσερις λιγότερους από την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία επιτυγχάνει με κάθε είδους πολιτικές συναλλαγές με ανεξάρτητους βουλευτές. 
Κάτι που κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβνουλευτικής τάξης. Και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλη αδυναμία στην κυβέρνηση σε περίπτωση κάποιου απρόσμενου γεγονότος. Όπως για παράδειγμα μια θεομηνία. 
Αντιθέτως κάποιοι στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αν και δηλώνουν άθεοι, ενδεχομένως να προσεύχονται να υπάρξει μια κρίση στα ανοιχτά εθνικά θέματα καθώς η παγκόσμια ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο λαός συσπειρώνεται με την εξουσία του ακόμα και αν αυτή είναι ολοκληρωτικής έμπνευσης ή και δικτατορία. Βεβαίως τέτοιες αντιλήψεις δεν απηχούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ηγεσίας της κυβερνητικής παράταξης, αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει συνηθίσει ως τώρα να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. 
Θα βασιστεί όμως ο κ. Τσίπρας στο να εισακουστούν από τον ύψιστο κάποιες αόριστες προσευχές και μύχιοι πόθοι; 
Πολύ δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη που όταν τον ρωτούσαν στενοί συνεργάτες του, τι θα γίνει με τις εκλογές απαντούσε, «έχει ο Θεός». 
Αν και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διδάξει ότι «πρόωρες εκλογές κάνεις μόνο άμα είσαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσεις». 
Σε κάθε περίπτωση, απομένουν λιγότερες από 48 ώρες και αύριο μέχρι τις δέκα το βράδυ, θα γίνουμε σοφότεροι όταν όλοι θα πληροφορηθούμε και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
 
www.bankingnews.gr

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικώς απίθανο μου φαίνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ! Νομίζω οτι χρησιμοποιήθηκε η δημοσιοποίηση της πρόθεσης για προσφυγή σε πρόωρες απλα και μονο για να ενίσχυσει την πόλωση του ΣΥΡΙΖΑ παρά ως πραγματικό ενδεχόμενο...Ο ΣΥΡΙΖΑ θελει να μειώσει τη διαφορά που κατα τη γνώμη μου θα ειναι γύρω στις 5 μονάδες αλλά με πολυ χαμηλά ποσοστά και για τα δυο μεγάλα κόμματα.Δεν τράβηξαν τα δυο μεγάλα κόμματα ... Θα δυσκολευτούν και στις βουλευτικές να πείσουν,..Εμενα το όλο σκηνικό μου θυμίζει Μάιο του 2012.Και τότε τα γκάλοπ ομιλουσαν για 30% ΝΔ και 20 % ΠΑΣΟΚ μέχρι την Παρασκευή των εκλογών και στην κάλπη είχαμε ΝΔ 18% ΝΔ και 13% ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὑποτίθεται ὅτι ρυθμιστής τοῦ πολιτεύματος δέν εἶναι ὁ Πρωθυπυργός, ἀλλά ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας.
    Μόνο ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας ἔχει λοιπόν τήν ἐξουσία,
    - α) νά διαπιστώσῃ πότε δέν ἔχει τήν δεδηλωμένη ὁ Πρωθυπουργός ἤ ἡ Κυβέρνηση ἤ ἡ κυβερνητική πλειοψηφία στήν Βουλή, καί - ὄχι νά ἐπιβάλλῃ ἐκλογές, ἀλλά - νά θέσῃ ὡς θέμα τίς ἐκλογές, διά τῶν πολιτικῶν ἀρχηγῶν, στήν Βουλή (δέν μπορεῖ, ὅταν εἶναι πολύ πρόσφατη ἡ ψῆφος ἐμπιστοσύνης),
    - β) νά διαπιστώσῃ ὅτι ὑπάρχει προφανής δυσαρμονία τῆς Κυβερνήσεως πρός τό λαϊκό αἴσθημα (δηλαδή πρός τή πολιτική της νομιμοποίηση στόν Λαό), ὅπως μποροῦσε καί πρίν ἀπό τή ἀναθεώρηση τοῦ 1985-1986 ἀλλά πλέον (μετά τη ἀναθεώρηση 1985-1986) δέν μπορεῖ γιά τόν λόγο αὐτόν νά διαλύσῃ τήν Βουλή καί νά προκηρύξῃ ἐκλογές, ἀλλά μόνον
    νά θέσῃ ὡς θέμα τίς ἐκλογές, τόσο στόν Λαό, ὅσο καί, διά τῶν πολιτικῶν ἀρχηγῶν, στήν Βουλή, ὁπότε νά δρομολογηθοῦν οἱ ἀνάλογες πολιτικές ἐξελίξεις,
    ἄλλως ἐπί ἀρνήσεως τοῦ Πρωθυπουργοῦ ἤ τῆς Κυβερνήσεως, ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας ἔχει τή ἐπιλογή εἴτε νά παραιτηθῆ εἴτε ὄχι,
    ἀλλά ἄν δέν παραιτηθῆ,
    τήν πολιτική εὐθύνη γιά τήν ἀνωμαλία, στήν κοινωνία καί στήν διαχείριση τῶν μεγάλων θεμάτων, ἔνεκα τῆς προφανοῦς δυσαρμονίας τῆς Κυβερνήσεως πρός τό λαϊκό αἴσθημα (δηλαδή πρός τή πολιτική της νομιμοποίηση στόν Λαό),
    φέρουν ὁ Πρωθυπυργός καί ἡ Κυβέρνηση, καθώς καί ἡ τυπική πλειοψηφία βουλευτῶν τους στήν Βουλή
    -ἡ ὁποία εὐθύνη ἐνδέχεται νά γίνῃ ἀκόμη καί ποινική, εάν οἱ ἀνωμαλίες εἶναι σοβαρές, ὅπως τύπου Πρεσπῶν, δηλαδή ἐθνικές ἦττες ἄνευ λόγου/λογικῆς, ἀκόμη καί κατά τόν κοινό νοῦ, καί ἄνευ ἀποδοχῆς ἀπό τόν Λαό,
    - γ) νά ζητήσῃ ἀπό τόν Πρωθυπουργό καί τήν Κυβέρνηση, γιά ὅποιον λόγο νομίζει ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, τήν ὁμαλή λειτουργία τοῦ Πολιτεύματος, ἄλλως ἐκλογές, ὅπως ὅταν αὐξάνονται παράνομες ἐκδηλώσεις ὁμάδων πού ἄμεσα ἤ ἔμμεσα προστατεύονται, ἤ δίδεται ἡ ἐντύπωση ὅτι προστατεύονται, ἀπό τήν Κυβέρνηση.
    - δ) Νά ὁρίσῃ διαφορετική ἡμερομηνία ἐκλογῶν, ὅταν ἐπικαλεῖται Πρωθυπουργός ἐθνικούς λόγους γιά ἐκλογές πρό τῆς τοῦ τέλους τῆς τετρετατίας, ἀπό αὐτήν πού τοῦ ζητεῖ ὁ Πρωθυπουργός, προκειμένου νά ἀντιμετωπισθοῦν καλλίτερα οἱ ἐθνικοί κίνδυνοι πού προβάλλει ὁ Πρωθυπουργός, ἀλλά καί προκειμένου νά μήν αἰφνιδιασθοῦν ἀπό ὑπερβολικά σύντομες ἐκλογές οἰ διαμορφωμένες καί οἱ τυχόν ὑπό διαμόρφωση πολιτικές δυνάμεις τοῦ ἔθνους.
    Τό τελευταῖο δηλαδή οἱ ὑπερβολικά σύντομες ἐκλογές, συμβαίνει φυσικά νά ὀφείλεται, ὄχι πράγματι σέ ἐθνικούς λόγους,
    αλλά σέ πολιτικάντικα κριτήρια πράγματι καί σέ πρόθεση τοῦ Πρωθυπουργοῦ εἴτε γιά αἰφνιδιασμό πολιτικῶν ἀντιπάλων, εἴτε γιά ἐκμηδένιση σοβαρῆς πολιτικῆς δυναμικῆς ἀπεμπλοκῆς τῆς Ἑλλάδος ἀπό στημένο πολιτικό σκηνικό - στημένο, ἀπό διαφορες ἐπιρροές ἀπό τό ἐξωτερικό, καί ἀπό ὕποπτες χρηματοδοτήσεις (ἤ ἀνοχές σέ ἀνεξόφλητα κομματικά ἤ προσωπικά δάνεια) τῶν ὑπαρχουσῶν πολιτικῶν δυνάμεων.
    Συνεπῶς, ἡ εὐθύνη τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας για τήν ἐπιλογή τῆς ἀκριβοῦς ἡμερομηνίας τῶν ἐκλογῶν, εἶναι τεραστία.

    Αὐτά βέβαια, ὅλως θεωρητικῶς, γιά νά ξέρουμε τί Δημοκρατία ἔχουμε κατά τό Σύνταγμα, καί τί (κατ’ ἐπίφασιν συνταγματικό) συνήθως ἐφαρμόζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρακτικως ομως ...τα αρπαζουμε απλως...Θεωρητικως οι πολλοι κοιταζουν την αρπαχτη...με ονειρο να ειναι στην θεση του αρπαζοντα...Αυτα τα ..θεωρητικα δεν εχουν τον Θεο τους πρακτικα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.