17/5/19

Προσοχή, η διπλωματική στήριξη που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, να μην μετατραπεί σε πίεση

Ίσως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, αλλά οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αποτελούν όπως πολύ σωστά τις χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μία νέα τουρκική εισβολή. Δεν την βιώνουμε άμεσα διότι αυτή η τουρκική εισβολή διεξάγεται στη θάλασσα, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται περί μίας εισβολής και μίας επίθεσης έναντι της κυριαρχίας μίας χώρας. Τις συνέπειες της οποίας θα αντιληφθούμε στο άμεσο μέλλον… 
Δεν μπορεί κανένας ασφαλώς να προβλέψει με βεβαιότητα μέχρι που θα οδηγήσει τα πράγματα η Τουρκία και μέχρι που είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί. Η όλη ενέργειά της ωστόσο, συνιστά έναν κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία και αν η Κυβέρνηση δεν προβεί σε σωστά και αποφασιστικά διαβήματα, ο κίνδυνος να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, είναι πολύ μεγάλος.Η αναφορά ασφαλώς της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική. Όπως επίσης ασφαλώς και οι πληροφορίες για την ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στην έκθεση της Κομισιόν. Θετικές ενέργειες ήταν ασφαλώς και οι ανακοινώσεις και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία, αλλά και από άλλες χώρες. 

Το τουρκικό γεωτρύπανο όμως είναι εκεί και συνεχίζει. Η Άγκυρα ταυτόχρονα επιδόθηκε και σε ένα διπλωματικό αγώνα να πείσει ότι οι ενέργειες της δεν είναι παράνομες. Και στη σκιά όλων αυτών ήρθε προχθές και η ακατανόητη δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάγκαν, που αμφισβητεί την κυριαρχία περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ. «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να έρθει μετά η διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, αντί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όπως θα ανέμενε κάποιους, ουσιαστικά επανέλαβε τη θέση περί «γκρίζων ζωνών» στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Βέβαια, από τους Βρετανούς τι να ανέμενε κάποιος; Μια ζωή η ίδια ιστορία. Διαχρονικά πισώπλατες μαχαιριές και προσπάθειες υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από μια χώρα που διατηρεί στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούν υπό καθεστώς αποικίας και αποδεικνύει διαχρονικά ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη έναντι των Κυπρίων ιθαγενών. Το θέμα των βάσεων βέβαια είναι άλλο μεγάλο κεφαλαίο. Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η στήριξη που έρχεται να δώσει η Βρετανία στην τουρκική επεκτατική πολιτική, δικαιώνοντας τη θέση της Άγκυρας η οποία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ. Και η θέση αυτή, παρότι προέρχεται από τους Βρετανούς, που μας έχουν δυστυχώς συνηθίσει σε ανάλογες τοποθετήσεις, θα πρέπει να κινητοποίησει την κυπριακή Κυβέρνηση για δυναμικές αντιδράσεις και ανάκληση. Διότι, δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει το ενδεχόμενο, η δήλωση των Βρετανών να αποθρασύνει και να προκαλέσει ανάλογες τοποθετήσεις και από άλλες χώρες και εντός της ΕΕ. Και τότε ουσιαστικά, η τουρκική πολιτική θα θριαμβεύσει με τη επικράτηση της λογικής ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μία διπλωματική λύση και άρα η δήλωση στήριξης, να μετατραπεί σε δήλωση πίεσης προς την κυπριακή Κυβέρνηση για να συρθεί σε διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς της απειλής και των τουρκικών όρων…
frixos.dalitis@phileleftheros.com 
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.