23/5/19

Διακομματική συναίνεση στις ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν


Διακομματική συναίνεση στις ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν

Του Γιάννη Μαντζίκου
Το σκληρό «πόκερ» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον με αφορμή το ζήτημα της εγκατάστασης των S400 στην Τουρκία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μετά και το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC το οποίο έκανε λόγο «για προθεσμία» της Ουάσινγκτον στην Τουρκία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου για να ακυρώσει την αγορά.
Η Αμερικανική πλευρά ήδη έχει απειλήσει με σοβαρότατες συνέπειες τους Τούρκους αξιωματούχους που θα περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του «Νόμου για τους Εχθρούς της Αμερικής» (CAATSA). Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι παρατηρείται διακομματική συναίνεση τόσο σε επίπεδο Γερουσίας όσο και Βουλής, σε μια εποχή μάλιστα που στις ΗΠΑ το πολιτικό θερμόμετρο είναι στα ύψη λόγω της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι απειλές της Ουάσινγκτον μόνο «κενές» δεν φαίνεται να είναι αφού τους τελευταίους μήνες σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό για την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, στις 15 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ο νόμος του Κογκρέσου περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2019 ο οποίος περιόριζε τη χρηματοδότηση για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν καλούνται να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400.

Έπειτα τον Μάρτιο, ήρθε η νομοθετική πρωτοβουλίας με τίτλο «Προστασία των Αιθέρων των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ» στη Γερουσία από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ ενώ τον Απρίλιο, η διακομματική ομάδα που αποτελείται από τους Μάικ Τέρνερ, Τζον Γκαραμέντι και Πολ Κουκ κατέθεσε και στην Αμερικανική Βουλή υποστηρικτικό νόμο. Εξίσου σημαντικό είναι το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο αναθεωρεί την αμερικανική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 .
Την ίδια εποχή, με άρθρο παρέμβαση στους «New York Times», ο Τζιμ Ινχόφ, ο Τζακ Ριντ πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, αντίστοιχα, καθώς και οι Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ανέφεραν πως «εάν η Τουρκία δεχθεί την παράδοση των  S-400, θα της επιβληθούν κυρώσεις όπως απαιτείται από το αμερικανικό δίκαιο».
Τελευταίο παράδειγμα, το άρθρο στη «Wall Street Journal» του  Έρικ Έντελμαν, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα και του Τζόναθαν Σάνζερ, πρώην αναλυτής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στο άρθρο αναλύεται το πως διακυβεύεται η ασφάλεια των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 από την υποκλοπή τεχνολογικών λεπτομερειών τους από το σύστημα S-400 και τονίζεται ότι αν ο Ερντογάν επιμείνει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα ακυρώσει το πρόγραμμα προμήθειας των F-35 προς την Τουρκία.
Τα παραπάνω δείχνουν με τον πλέον έντονο τρόπο ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι έτοιμοι να τεντώσουν «το σκοινί» μέχρι τέλους ακόμα και αν η Τουρκία ελπίζει σε παρέμβαση της τελευταίας στιγμής του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό αφήνουν να εννοηθεί τουλάχιστον οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως υπάρχει βελτίωση στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, ενώ στα τέλη Απριλίου μετά την συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανώτατος κυβερνητικός έλεγε ότι «Υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί τρόπος να διαχειριστούμε το ζήτημα χωρίς σύγκρουση».
Πηγή: Λίμπεραλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.