27/5/19

Μια σημαντική συνέντευξη - Ο Πρόεδρος της Cynergy δηλώνει ότι είναι έτοιμος να επενδύσει δις δολάρια στην Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο

Μ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Η CYNERGY ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Συνέντευξη στον Μάριο Πούλλαδο
Ο όμιλος Cynergy πιστεύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να αναπτύξει τις ενεργειακές της υποδομές ανεξαρτήτως των χρονοδιαγραμμάτων των ενεργειακών κολοσσών και να προχωρήσουν από κοινού σε ένα σχέδιο και μια οργανωτική δομή που θα δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργειακές λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την πρόθεση της Cynergy East Med Ltd να καταθέσει επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με στόχο το άμεσο ξεκίνημα των διεργασιών για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο, αποκάλυψε στη «Σημερινή» ο CEO του ομίλου Cynergy, Μάικ Γερμανός.
Όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα μας τις προηγούμενες εβδομάδες, ο όμιλος Cynergy και το χαρτοφυλάκιο του ενεργειακού του τομέα, το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυπριακή εταιρεία Modus Operandi Capital Management, διαθέτουν ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ανάπτυξη των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Σ», ο κ. Γερμανός εξηγεί τα σχέδια του ομίλου Cynergy, τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός από τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη ενός σταθμού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και προσφορές εξαγοράς ή και συνεπένδυσης προς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και κατέχουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης, μας εξηγεί πώς ο όμιλος Cynergy μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, καθώς επίσης να λειτουργήσει καταλυτικά στην προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δημοσίευμα για τα σχέδια της Cynergy είχε και το BLOOMBERG αυτήν τη βδομάδα.

Κύριε Γερμανέ, είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες να γνωστοποιείτε επίσημα μέσω των ιστοσελίδων της Cynergy και της Μodus Operandi Capital Management τα επενδυτικά σχέδιά σας στον τομέα της ενέργειας. Τι μεσολάβησε από τότε;
Από τη γνωστοποίηση των σχεδίων της Cynergy και της Modus Operandi Capital Management έως και σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας κάθετης αναβάθμισης των προβλημάτων και των προκλήσεων στην περιοχή, τα οποία δεν δημιουργούνται μόνον εξαιτίας των ενεργειακών ανακαλύψεων της Ανατολικής Μεσογείου και του τρόπου εμπορευματοποίησής τους, αλλά και από το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου, αλλά και περιφερειακού παιγνίου εξουσίας.

Επομένως, ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να προωθήσουν περιφερειακές ενεργειακές συνεργασίες σε εμπορικό επίπεδο και να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να τύχουν ενδελεχούς έρευνας και προσοχής.

Συγκεκριμένα, όμως, σε ό,τι αφορά στον όμιλο Cynergy, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με στρατηγικούς επενδυτές και μετόχους του ομίλου, με σκοπό τη διασφάλιση και την ευθυγράμμιση όλων των επενδυτών και όχι μόνο με τα επόμενα εμπορικά μας βήματα.

Ετοιμαζόμαστε τόσο με τους συνεργάτες μου, όσο και με τους επενδυτές μας για την επόμενη φάση, την αμέσως επόμενη περίοδο, όπου και θα καταθέσουμε τις προσφορές μας, αλλά και τις προτάσεις μας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην περιοχή, για τη στρατηγική είσοδο του ομίλου μας στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση
Ποια είναι, επομένως, τα επόμενα βήματά σας σε αυτό το πλαίσιο;
Η Cynergy είναι πλέον σε θέση να αποκαλύψει ότι θα παρουσιάσει προσφορές εξαγοράς ή τουλάχιστον συνεπένδυσης σε βασικά στρατηγικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Μεσογείου και χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων ενεργειακών υποδομών. Είναι, δηλαδή, έτοιμη να επενδύσει σε ολόκληρο το ενεργειακό φάσμα, από την παραγωγή μέχρι και την εμπορική εκμετάλλευση.

Ο όμιλος Cynergy, συγκεκριμένα, είναι σε θέση να προσφέρει επίσημα στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άμεσα, χρηματοδοτική πρόταση με σκοπό την ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο που θα είναι χρήσιμο, καθώς εντοπίζονται περισσότερα κοιτάσματα μέσω των προγραμματισμένων γεωτρήσεων από εταιρείες εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας.

Οι σύμβουλοι και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές του ομίλου έχουν γνώση και εμπειρία στον τομέα και στη χρηματοδότηση υποδομών τύπου LNG.

Ο όμιλος Cynergy πιστεύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να αναπτύξει τις ενεργειακές της υποδομές ανεξαρτήτως των χρονοδιαγραμμάτων των ενεργειακών κολοσσών και να προχωρήσουμε από κοινού σε ένα σχέδιο και μια οργανωτική δομή που θα έδινε στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργειακές λύσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι εταιρείες-κολοσσοί που εδράζονται στην περιοχή προτιμούν μια στρατηγική «wait and see», παρά να δράσουν αποφασιστικά, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων τους. Ο όμιλος Cynergy πιστεύει ακράδαντα στη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο βασιζόμενος σε περιφερειακές συνεργασίες μέσω του επιχειρησιακού πλάνου του ομίλου.

Αυτές οι προσφορές / προτάσεις θα γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς τις προσεχείς ημέρες και θα είμαστε σε καλύτερη θέση να συζητήσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες, αφού σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος όσον αφορά στις λεπτομέρειες και διαδικασίες που απαιτούνται για το κλείσιμο και τη χρηματοδότηση των εν λόγω συμφωνιών.

Ευελιξία, προσήλωση
Ναι, αλλά χωρίς να είσαστε μια εταιρεία-κολοσσός στον ενεργειακό τομέα, πώς μπορείτε να απευθυνθείτε σε όλες αυτές τις εταιρείες και τους κρατικούς φορείς της περιοχής;
Αν μελετήσει κάποιος την περιοχή, συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. Μια στρατηγική που δύσκολα μπορεί να προέλθει από μια εταιρεία-κολοσσό της βιομηχανίας της ενέργειας. Αυτό που καθιστά τη Cynergy λύση, είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει προσεγγίσει την περιοχή, εστιάζοντας μόνο στα συμφέροντα της Ανατολικής Μεσογείου και των χωρών που την απαρτίζουν, χωρίς αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και διευρυμένα ενεργειακά χαρτοφυλάκια. Χρειάζεται υπομονή, ευελιξία και προσήλωση, αρετές τις οποίες δύσκολα κανείς μπορεί να τις εντοπίσει στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται οι εταιρείες-κολοσσοί στον συγκεκριμένο τομέα.

Εταιρείες όπως η Noble, η Shell, η Exxon, η Total και η Eni δραστηριοποιούνται στην περιοχή και βλέπουν την ευκαιρία, αλλά όλες θέλουν να παίξουν το ενεργειακό παιγνίδι με τον δικό τους τρόπο και να κερδίσουν από αυτό.

Στην πραγματικότητα, δεν κάθονται γύρω από ένα τραπέζι με τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής για να μπορέσουν να συνεργαστούν και αμοιβαία να επωφεληθούν. Έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ημερήσιες διατάξεις, σκέψεις, στυλ και προτιμούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Αυτό διασπά την περιφέρεια - περιουσιακά στοιχεία και δεν δημιουργεί πρόοδο από την ενοποίηση - εξορθολογισμό της ενεργειακής αλυσίδας.

Πώς, όμως, μπορεί ένας ανεξάρτητος επιχειρηματίας ή ένας νεοσύστατος όμιλος, όπως η Cynergy, να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο, επενδύοντας σε σταθμό LNG;
Μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου έργου, όπως ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ, είναι ένα παιγνίδι των εταιρειών-κολοσσών που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητοι φορείς έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά τέτοια έργα και υποδομές χωρίς να είναι ηγετικές μορφές στον χώρο της ενέργειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιτυχημένη ιστορία της Cheniere, που ίδρυσε τον πρώτο και μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σταθμό LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες και οφείλεται σε μια πολύ φιλόδοξη προσέγγιση του επιχειρηματία Charif Souki και στην προνοητικότητα του επενδυτικού ταμείου Blackstone, που ανεξάρτητα από τις απόψεις των «ειδικών» της βιομηχανίας, οι οποίοι τον αποκαλούσαν «τρελό», στήριξαν το εγχείρημά του και ανέπτυξαν τον σταθμό LNG.

Υπάρχει, όμως, σε κάποιο βαθμό περιφερειακή συνεργασία, όπως το Εastern Mediterranean Gas Forum...
Σωστά, όλοι στην περιοχή γράφουν για το EMGF και για τις τριμερείς συναντήσεις και την υποστήριξη των ΗΠΑ και της διακυβέρνησης Τραμπ, προκειμένου η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο να τελεσφορήσει.
Υπάρχει υποστήριξη από στρατηγικούς επενδυτές που επιθυμούν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της Ανατολικής Μεσογείου στον ενεργειακό τομέα και βλέπουν τη Cynergy ως ένα καλό όχημα, μέσω του οποίου τέτοιου είδους συμφωνίες και εμπορικές συνεργασίες θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή τερματικού
Μπορεί η Κύπρος να κατασκευάσει τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου με τη χρησιμοποίηση εξ ολοκλήρου δικών της κοιτασμάτων;
Όπως είναι διαμορφωμένη τώρα η κατάσταση, θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή ενός τερματικού με τη δημιουργία δύο τρένων παραγωγής. Όλα εξαρτιούνται από το κέρδος. Συνήθως, οι μεγάλες εταιρείες στον χώρο προτιμούν να αρχίσουν τις διαδικασίες δημιουργίας τερματικού με βεβαιωμένες ποσότητες περίπου στα 10-15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, διότι θα έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Αλλά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλοί επενδυτές θα συμφωνούσαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες δημιουργίας του τερματικού πριν από την ανακάλυψη αυτών των ποσοτήτων. Επενδυτές που στηρίζουν τον όμιλό μας εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την πρώτη φάση FEED (Front End Engineering Design) του τερματικού LNG στην Κύπρο από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη βεβαιότητα για την ύπαρξη περισσότερων ποσοτήτων και, εάν όχι, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ποσότητες από κοιτάσματα γειτονικών κρατών.

Δυνατή ομάδα
Πέστε μας λίγα λόγια για την ομάδα που υποστηρίζει το πλάνο της Cynergy
Σε διεθνές επίπεδο, συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίους συμβούλους πετρελαίου και φυσικού αερίου των «μεγάλων 4» λογιστικών εταιρειών. Η Ernest & Young με έδρα το Λονδίνο είναι ο βασικός σύμβουλος του ομίλου και συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα ενέργειας και project management.

Η PWC Κύπρου παίζει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, με βάση την Κύπρο, μέσω του οποίου επενδυτικά κεφάλαια θα έχουν πρόσβαση στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Cynergy.

Σε θέματα δημοσίων σχέσεων και στρατηγικής, η APCO Worldwide μάς παρέχει σημαντική υποστήριξη και καθοδήγηση τόσο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής όσο και στα διάφορα κέντρα αποφάσεων ανά τον κόσμο.
Η Margery Kraus, ως ιδρυτής της APCO Worldwide, είναι εξαιρετικά υποστηρικτική και μία από τους μετόχους της Modus Operandi Capital Management.

Σε επίπεδο νομικών συμβούλων, o όμιλος Cynergy συνεργάζεται στενά με το δικηγορικό γραφείο της Shearman & Sterling στο Άμπου Ντάμπι, με τους Baker Botts που ειδικεύονται σε αναπτυξιακά έργα στον κλάδο των ενεργειακών υποδομών, και τη Sullivan & Cromwell, για να στηρίξει την ικανότητα της Cynergy στη χρηματοδότηση των προσφορών στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, διεξάγουμε συνομιλίες με δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες «Bulge bracket» και ετοιμαζόμαστε να τους δώσουμε την εντολή να χειριστούν τη χρηματοδότηση των προσφορών μας και τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων.

Επί του παρόντος, όμως, έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση που προσλαμβάνει τους πλησιέστερους συμβούλους μας στην περιοχή και διεθνώς αθόρυβα. Όλοι οι σύμβουλοί μας για τραπεζικές / κεφαλαιουχικές επενδύσεις έχουν επιλεγεί για την εγγύτητά τους στην κατάσταση, την κατανόηση της περιοχής και την εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε με τη Cynergy και την επενδυτική της βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στρατηγικοί επενδυτές
Όταν αναφέρεστε σε στρατηγικούς επενδυτές, μπορείτε να περιγράψετε ποιο θεωρείτε στρατηγικό επενδυτή που δεσμεύεται στην πρωτοβουλία Cynergy;
Η Cynergy έχει οικοδομήσει τις σχέσεις της και έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένο κοινό προγραμματισμό με παγκοσμίου φήμης κρατικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Η Cynergy έχει υπογράψει εκτεταμένα NDAs (non-disclosure agreements), συζητά για τη χρηματοδότηση προσφορών με βασικά αμερικανικά στρατηγικά ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, έχουμε δημιουργήσει σχέσεις και ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης με στρατηγικούς επενδυτές που προσδίδουν αξία στα σχέδια ανάπτυξης της Cynergy στην περιοχή. Περισσότερα θα αποκαλυφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Συλλογική ανάπτυξη
Αυτήν τη στιγμή, οι εντάσεις στην περιοχή, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Τι, κατά την άποψή σας, οδήγησε σε αυτό και πώς θα μπορούσε η Cynergy να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση;
Θα συμφωνούσα ότι οι εντάσεις κλιμακώνονται, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι στο υψηλότερο επίπεδο.
Ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνεχομένη και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι και ο εν μέρει ενεργειακός της αποκλεισμός στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όραμά μας ως Cynergy είναι η ανάπτυξη των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου συλλογικά. Η ανάπτυξη των εν λόγω κοιτασμάτων πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι επωφελής για όλες τις χώρες της περιοχής, ανεξαρτήτως, και να προάγει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η αμερικανική εμπλοκή
Η εμπλοκή των ΗΠΑ ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει;
Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια μετατόπιση των ΗΠΑ για να εμπλακούν ενεργότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μεταβάλλει τη δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή. Από τη μια πλευρά, είναι σπουδαίο να βλέπουμε μια αυξανόμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή, αλλά, από την άλλη, δημιουργεί αναταράξεις στα παιγνίδια εξουσίας των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Είναι σαφές ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και είναι σαφής η ανάγκη για μια καινούργια προσέγγιση και εμπορική λύση που να είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της περιοχής.

Πρόκειται για το χρονικό σημείο κατά το οποίο κάθε περιφερειακός ενδιαφερόμενος παίκτης χρειάζεται ένα ικανοποιητικό διαπραγματευθέν αποτέλεσμα με όλους, για να συνεργαστεί σε ένα περιφερειακό πλαίσιο.

Εάν δεν συνεργαστούμε στην περιοχή με έναν εμπορικά αλλά και πολιτικά βιώσιμο τρόπο και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο, πολύ φοβάμαι ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί για φάρος σταθερότητας και συνεργασίας, θα μεταβληθεί σε θέατρο εντάσεων και πολεμικών συγκρούσεων.

Είναι ήδη πολύ τεταμένη η κατάσταση και έχει τη δυνατότητα να επιδεινωθεί γρηγορότερα από ό,τι νομίζουμε. Πιστεύω ότι η Cynergy μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να τη μετατρέψει σε μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή.

Αν προχωρούσαμε το 2013…
Τι θα είχε συμβεί, αν η Κυβέρνηση στην Κύπρο είχε προχωρήσει από το 2012/13, όπως δήλωνε, σε ένα σχέδιο κατασκευής σταθμού;
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε κερδίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, τη δύναμη και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου, ώστε να μπορεί να χαράξει με μεγαλύτερη ελευθερία τις επόμενες ενεργειακές της και όχι μόνον κινήσεις.
Φυσικά, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει πολιτικές αποφάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να δημιουργήσει ισορροπίες με τη Ρωσία και να βρει αγορές στην Ασία ή την Ευρώπη, αλλά, τουλάχιστον, κάνοντας τη σκληρή δουλειά, θα υπήρχε ένα τερματικό, που σήμερα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο οικονομικά όσο και σε θέματα ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.