15/5/19

Ποιός λέει ψέματα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ή το Reuters;

Η μυστηριώδης ομίχλη πάνω από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο πυκνή. Οι πωλήσεις συναλλάγματος που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μέσω των δημοσίων τραπεζών, για να σταματήσει την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας, καλύφθηκαν από τα ντόπια και τα ξένα ΜΜΕ, ενώ όταν ανακοινώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα, το θέμα άρχισε να παίρνει χαρακτήρα μυστηρίου.
Οι παράγοντες της αγοράς και διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ όπως το Reuters και το Bloomberg, αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα έριξε στην αγορά δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το πωληθέν συνάλλαγμα δεν εμφανίζεται στα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος ούτε στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας.
Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι οι αγορές συνέλαβαν την Κεντρική Τράπεζα να προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο έριξε 20 δις δολάρια στην αγορά, για να συγκρατήσει την πτώση της λίρας, γίνεται αντιληπτό ότι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις ανακοινώσεις της για τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Την περασμένη Πέμπτη, το δολάριο, μετά από μήνες, πέρασε τις 6 λίρες και έφθασε να πωλείται στην τιμή των 6,25 λιρών Τουρκίας. Ωστόσο, από τις 00:00 μέχρι τις 4:00 το πρωί, η ισοτιμία έπεσε και έφθασε πάλι τις 6 λίρες. Η παρέμβαση έγινε στο Τόκιο, τη μόνη αγορά στην οποία διαπραγματεύεται η τουρκική λίρα την ώρα εκείνη, με περιορισμένους όγκους συναλλαγών.
Λίγο μετά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανακοίνωσε ότι κατά τη σύνοδο του Τόκιο οι πωλήσεις δολαρίων των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας ώθησαν την αξία της τουρκικής λίρας προς τα πάνω. Το Reuters ανέφερε ότι με βάση πληροφορίες ξένων τραπεζών, την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή το πρωί οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Αργότερα την ημέρα, το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι στη διάρκεια της εβδομάδας οι τουρκικές κρατικές τράπεζες πούλησαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ενώ οι κρατικές τράπεζες πωλούν συνάλλαγμα στις αγορές ως παρένθετοι οργανισμοί της Κεντρικής Τράπεζας, οι αγορές χαρακτηρίζουν την διαδικασία αυτή ως "πολιτική της πίσω πόρτας".
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις των τραπεζών τον μήνα Μάρτιο για τη στήριξη της τουρκικής λίρας υπερέβησαν τις πωλήσεις σε δολάρια τα 17 δις, ενώ οι συνολικές πωλήσεις συναλλάγματος έφτασαν τα 19-20 δισ. δολάρια, όταν προστέθηκε η μείωση στα εθνικά συναλγματικά αποθέματα.
Αμέσως μετά από τις πωλήσεις των ξένων νομισμάτων στην αγορά, η Κεντρική Τράπεζα με swap παρουσιάζει τα ποσά αυτά που δανείστηκε από τις τράπεζες ως περιουσιακά στοιχεία, παρουσιάζοντας στον ισολογισμό της "φουσκωμένα" τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Οι ενέργειες αυτές που δείχνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα "φουσκωμένα" επιβεβαιώθηκαν και από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας που δεν αποκάλυψαν το όνομά τους. Μετά την αποκάλυψη αυτού του διεθνούς λογιστικού σκανδάλου, η Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε μια διαφωτιστική δήλωση.
Σε ένα άρθρο στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, επαληθεύθηκε η σκανδαλώδης διαδικασία, αφού αναφέρθηκε ότι ο δανεισμός που γίνεται με εβδομαδιαία swap δεν είναι βραχυπρόθεσμος, αλλά μακροπρόθεσμος!
Τώρα, οι αβεβαιότητες σχετικά με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εντείνονται και πάλι. Κι αυτό επειδή οι πωλήσεις συναλλάγματος της περασμένης εβδομάδας, τις οποίες έχουν διαπιστώσει οι αγορές και τα πρακτορεία ειδήσεων, δεν φαίνονται και πάλι στα στοιχεία που δίνει η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καθαρής νομισματικής θέσης, το καθαρό ποσό μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και των υποχρεώσεων του χαρτοφυλακίου CBRT μειώθηκε από 23,4 δισεκατομμύρια USD σε 22,5 δισεκατομμύρια USD την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, υπήρξε μείωση μόνο 900 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, τα ποσά των κρυφών συναλλαγών ανταλλαγών της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αποτελούν έναν τρόπο αύξησης του αποθεματικών σε συνάλλαγμα, δεν άλλαξαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα...
Επιπλέον, παρόλο που οι τράπεζες μπορούν να αγοράσουν ξένα νομίσματα μέσω του VIOP και να κλείσουν την πώληση του δολαρίου, δεν υπάρχει όγκος συναλλαγών στην αγορά για να καλύψει αυτό το ποσοστό.
Όταν όλα αυτά τα στοιχεία τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, παραμένουν δύο επιλογές. Είτε η Κεντρική Τράπεζα πωλεί δολάρια στην αγορά και δεν εντάσσει τις πωλήσεις αυτές στο λογιστικό της, είτε εκείνοι που δίνουν πληροφορίες σε διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters δίνουν ψεύτικα στοιχεία.
Σε περίπτωση νομίσματος, το οποίο η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να πουλήσει χωρίς να περάσει στα λογιστικά βιβλία που ακολουθούν, οι καταθέσεις των πολιτών είναι
Όσον αφορά τις πωλήσεις συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα, χωρίς αυτές να φαίνονται στον ισολογισμό της, αυτές είναι δυνατόν να γίνουν μόνο από τα αποθέματα των ιδιωτικών καταθέσεων των απλών πολιτών.
Με βάση την Υπηρεσίας Ελέγχου Τραπεζικού Τομέα της Τουρκίας (BDDK), στις τράπεζες στην Τουρκία υπάρχουν καταθέσεις 210 δις δολαρίων και οι τράπεζες έχουν καταθέσει από αυτά τα ποσά στην Κεντρική Τράπεζα το ποσόν των 29,6 δολαρίων, όπως έχουν υποχρέωση.
Το ποσό αυτό αποτελεί το ένα τρίτο των αποθεμάτων σε συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Πηγή: ahvalnews

3 σχόλια:

  1. Αιματηρή η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκιάς για στήριξη της λίρας ,
    δείτε live το chart εδώ https://www.dailyfx.com/usd-try

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όταν όλα αυτά τα στοιχεία τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, παραμένουν δύο επιλογές."

    Υπάρχουν άλλες 2 επιλογές. Η μία εξ΄αυτὠν σχετίζεται με το μειωμένο μισθολόγιο των τζιχαντιστών. Σε ποιόν ισολογισμό εμφανίζεται αυτό το μισθολόγιο;

    Και η Τουρκία λέει ψέματα και το πρακτορείο δημοσιεύει την μισή της μισής αλήθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τουρκική οικονομία εχει τεράστιες φούσκες κι όμως ανθίσταται ! Κάποιος ειναι φανερό οτι τη χρηματοδοτεί.Μαλλον το Καταρ που ειναι η μόνη πλούσια χώρα που θα μπορούσε .Καθως Σαουδάραβες και λοιποί εχουν ψυχρανθεί...Το θεμα δεν ειναι η λίρα αλλά τα χρέη ...Βέβαια η λίρα επηρεάζει τα χρέη .Παντως δεν ξερω τι εχουν κανει οι Τούρκοι...Επι δυο έτη δέχονται νομισματική επίθεση και ανθίστανται.Το γεγονός οτι η κοινωνία τους ειναι λιγο πιο οπισθοδρομική απο μας κατα μερικες δεκαετίες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων φαίνεται οτι ευνοεί και τα οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.