23/5/19

Τουρκία: Έτοιμη να της επιβληθούν κυρώσεις λόγω S-400

REUTERS/Vitaly Nevar
Έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 είναι η Άγκυρα, αν και κατά τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υπάρχει βελτίωση στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35.
Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον τονίζει ότι αν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο ο ρόλος της Άγκυρας στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει της Νομοθεσίας για την Αντιμετώπιση των Εχθρών της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) αν προχωρήσει με τη συμφωνία. Η Τουρκία ωστόσο ελπίζει ότι θα την προστατεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αγορά των S-400 έχει στόχο να αντιμετωπιστούν οι αμυντικέςανάγκες της χώρας του και δεν αποτελεί απειλή.
«Κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες. Αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα κατά καιρούς, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν έχει υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή μέχρι στιγμής. Η Τουρκία προετοιμάζεται επίσης για την ενδεχόμενη εφαρμογή κυρώσεων βάσει της CAATSA», υπογράμμισε ο Ακάρ.
«Στις συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ παρατηρούμε μια γενικότερη χαλάρωση και σύγκλιση σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη (στη Συρία), τα F-35 και τους Patriot», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει κανένας όρος πουθενά στη συμφωνία για τα F-35 που να λέει ότι κάποια χώρα αποκλείεται από τη συνεργασία, αν αγοράσει S-400», σημείωσε ωστόσο ο Ακάρ. «Η Τουρκία έχει καταβάλει 1,2 δισ. δολάρια. Επίσης έχουμε δημιουργήσει τα εξαρτήματα που μας ζήτησαν εγκαίρως. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ως εταίροι;», διερωτήθηκε με νόημα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

1 σχόλιο:

  1. The last 20+ articles on the subject, they all focus on the US-Turkish conflict of interest.

    Cleverly or stupidly, all Greek media has left out a critical point; directly, Turkey only threatens Greece and Cyprus! With great detail if I may add. " With the S-400 we will be able to finally steal the Aegean".

    There is only one message we could send to Turkey. Greece will veto any talks with the EU and will destroy the installations before they become operational.
    And to our dear Israeli and US friends, DO NOT TAKE GREECE FOR GRANTED. Show solidarity since you claim Turkey alsi poses a threat to your interests.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.