23/5/19

ΗΠΑ: «Πολύ αρνητικές συνέπειες» αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400

EPA/MIKE THEILER
Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, στέλνοντας στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, η Μόργκαν Ορτέιγκους απάντησε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει «συνεπής», και εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.
«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας - όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400), αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούριο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός», επισήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και εξέχοντες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας πως ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις για την αγορά των S-400, βάσει νομοθεσίας που προβλέπει την επιβολή τιμωρητικών μέτρων σε κράτη που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως ως σύμμαχος στο NATO δεν εγείρει την παραμικρή απειλή για τις ΗΠΑ και ότι άρα δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν κυρώσεις.
Πιθανή συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν σύντομα
Το ζήτημα έχει αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται σύντομα να συναντηθούν κατ' ιδίαν, είτε στην Τουρκία, ή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Ερντογάν έχει προσκαλέσει τον Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία και υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αποδεχθεί την πρόσκληση.
«Δουλεύουμε το χρονοδιάγραμμα τώρα. Έχουμε ορισμένες θετικές ενδείξεις, αλλά η χρονική στιγμή (της επίσκεψης) δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη», ανέφερε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters 

1 σχόλιο:

  1. If wishful thinking is our strategy, we are fucked. We give US and Israel everything, we get involved in their messianic plans and never ask to neutralize Turkey in return??????
    Are we the only ones who would rather have a weaker, less aggressive Turkey as a neighbor????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.