16/5/19

Stratfor : Ενα σαμποτάζ μπορεί να βάλει φωτιά στον Περσικό Κόλπο

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί επικρατεί «σιγή» για τα πραγματικά περιστατικά. Ποιοι θα μπορούσαν να εμπλέκονται και πώς να κλιμακωθεί η ένταση. Η στάση των ΗΠΑ και το ερώτημα για το Ιράν.


Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις δημιουργεί περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο θα μπορούσε να κλιμακώσει τις προκλήσεις στη μάχη που φέρνει το Ιράν απέναντι στους περιφερειακούς αντιπάλους του και στις ΗΠΑ.
Στις 12 Μαϊου τέσσερα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπολοια που βρίσκονταν ανοικτά των ακτών του λιμανιού του εμιράτου Φουτζέιρα, υπέστησαν ζημιές κατόπιν σαμποτάζ, όπως υποστήριξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μια ημέρα μετά, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε επίθεση κατά δυο δικών της δεξαμενοπλοίων, του Amjad και του Al Marzoqah. Στα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που εμπλέκονται στα επεισόδια περιλαμβάνεται το Andre Victoria, που φέρει σημαία Νορβηγίας, καθώς και ένα μικρό τάνκερ ανεφοδιασμού των Εμιράτων, το οποίο ανεφοδίαζε το Andre Victoria.
Οι λεπτομέρειες, όμως, για το τι ακριβώς συνέβη, παραμένουν ελάχιστες. Φωτογραφίες δείχνουν ζημιές στο δεξαμενόπλοιο των Εμιράτων, όπου μπορεί τώρα να υπάρχει διαρροή καυσίμου, ενώ το Andre Victoria φαίνεται πως υπέστη ζημιές στο κύτος από μια διαφαινόμενη σύγκρουση. Οι αρχές δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει την έκταση της ζημιάς στα σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια, αν και οι αρχικές αναφορές άφηναν να εννοηθεί πως η βασική μηχανή του Al Marzoqah έπιασε φωτιά.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.