9/5/19

Δεν ανατρέπεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας - Συνεχίζονται οι έρευνες από TOTAL

Ανδρέας Πιμπίσιης  
Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Και σύμφωνα με πληροφορίες μας η γαλλική πλευρά προγραμματίζει να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα τη διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν με πέντε γεωτρήσεις. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τις επόμενες ημέρες από πλευράς της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL αναμένονται ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9. Κινήσεις αναμένονται και στο τεμάχιο 7. Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται για τη Λευκωσία άκρως σημαντικά, γιατί είναι και μιας μορφής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.
Στη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Ελίας Κασσίς, με τον οποίο συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο Παρίσι, τα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους «συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Τέλος, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ενοχλημένη η Άγκυρα 
Οι τοποθετήσεις Γαλλίας υπέρ της Κύπρου ενοχλούν την Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από πλευράς Γαλλίας όσον αφορά στις ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως από το 2004 έχει καταστήσει σαφή της θέση της και υποδεικνύει στη Γαλλία πως αυτά που λέει ισχύουν και σε ό,τι αφορά την ίδια.

Η προσοχή στη Ρουμανία 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Σίμπιου της Ρουμανίας για τις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Νίκος Αναστασιάδης προανήγγειλε, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ότι στόχος του είναι να αναπτύξει στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.
Παρέπεμψε στη σημερινή ημέρα για τα νεότερα. Αυτό που επιδιώκει, σε πρώτη φάση, είναι μια ισχυρή δήλωση από πλευράς ΕΕ σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες. Δήλωση η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για λήψη πιο σκληρών αποφάσεων κατά της Τουρκίας.
Την Τρίτη το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΗΕΡΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως «είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μένουν στις διακηρύξεις αλλά να είναι όλοι και πιο ουσιαστικοί στις ενέργειές τους. Αναφορές που ευθέως ερμηνεύονται ως πρόσκληση για λήψη τιμωρητικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Ζήτησε ακόμα την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν».

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Η ΙΤΑΛΙΑ 
Ο σχεδιασμός για τον αγωγό EastMed που στόχο έχει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις της ιταλικής πλευράς. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού «Ποσειδών», ο οποίος αποτελεί το τελευταίο τμήμα του EastMed, δήλωσε πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την τοποθέτησή του στο έδαφός της, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με τον Κόντε, ο αγωγός «Ποσειδών» μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) ο οποίος κινείται εντός της βαλκανικής προς την Ευρώπη για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Κόντε ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του «Ποσειδών».

Η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν ανησυχεί από την εξέλιξη αύτη. Η κυβέρνηση Κόντε είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι δεν την ενδιαφέρει η συμμετοχή στον αγωγό EastMed γι’ αυτό και το σενάριο να αναζητηθεί άλλη οδός είχε ήδη αρχίσει. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η όποια αλλαγή στην πορεία του αγωγού σημαίνει και αύξηση του κόστους όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.