29/6/19

Τις πταίει


Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στο σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

Στις 29 Ιουνίου του 1874, δημοσιεύτηκε το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί». Είχε τίτλο «Τις Πταίει;» και προσπαθούσε να ρίξει φως στους παράγοντες που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας. ...

Σύμφωνα με τον πολιτικό, που επρόκειτο να γίνει Πρωθυπουργός μέσα σε ένα χρόνο, οι ευθύνες βάραιναν κυρίως τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος διόριζε τους κυβερνήτες με τη θεωρία του κηπουρού. Δηλαδή μπορούσε να ορκίσει πρωθυπουργό ακόμα και τον κηπουρό του. Ο Τρικούπης κατήγγειλε προσωπικά τον Γεώργιο Α’ γιατί παρέκαμπτε συστηματικά το κοινοβούλιο, και διόριζε Υπουργούς από τη μειοψηφία. 

Ως απάντηση στις βασιλικές παρεμβάσεις πρότεινε στον ανώτατο άρχοντα να διορίζει πρωθυπουργό τον αρχηγό του πλειοψηφούντος κόμματος, ο οποίος θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Βουλής. Αυτή είναι η λεγόμενη «αρχή της δεδηλωμένης», την οποία εφάρμοσε ο Τρικούπης ένα χρόνο αργότερα και απέκτησε συνταγματική ισχύ το 1927. Από τότε η κάθε κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των Βουλευτών. Το άρθρο θα προκαλέσει αντιδράσεις, ο Τρικούπης θα προφυλακισθεί για ένα 24ωρο, αλλά θα γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα....

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr


2 σχόλια:

  1. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε στα κείμενα της "Μηχανής του χρόνου" γίνεται συστηματική παρουσίαση της μισής αλήθειας. Έτσι όμως έχουμε απολύτως αναξιόπιστες πληροφορίες και μόνιμη προπαγάνδα υπέρ μίας, πάντοτε της ίδιας, πλευράς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κρύβονται πολλές πτυχές επί της πολιτικής Τρικούπη, όπως και συνεργασία του τελικά με τον Γεώργιο Α. Αντίστοιχα ΔΕΝ είδαμε ποτέ στην Μηχανή του Χρόνου το πώς το παλάτι στήριξε σκανδαλωδώς τον Ελ. Βενιζέλο προκειμένου να γίνει για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Τότε βόλευε κάποιους η στάση του Γεωργίου Α'. Ακόμη και η παραπληροφόρηση πρέπει να έχει τα όριά της. Όπως και η αναξιοπιστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα, Γ. Ρωμανό, σχετικά με την "Μηχανή του χρόνου", θα προσθέσω ότι και ο Τρικούπης, όσο κι αν ήταν πατριώτης, ανιδιοτελής κι έντιμος πολιτικός, δεν έπαυε να είναι πολιτικός. Φόρτωσε τις ευθύνες στον βασιλιά, λέγοντας ότι παρακάμπτει το Σύνταγμα. Μα αφού δεν είχε καθιερωθεί η "δεδηλελωμένη", πού και πώς παρέκαμπτε το Σύνταγμα ο Γεώργιος Α'; Και ποιος έφταιξε και φταίει για τα σημερινά χάλια τής χώρας, που δεν υπάρχει βασιλιάς από το 1974 και η δεδηλωμένη σαφώς εφαρμόζεται; Ασφαλώς φταίνε οι Γερανοί, οι Εβραίοι, οι Μασόνοι και οι ... Αρειανοί.

    ΥΓ: Πριν 10 χρόνια, έχουν ξαναγραφεί αυτά εδώ μέσα και μάλιστα αναλυτικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.