12/6/19

Ο έλεγχος της δυτικής Ευρασίας και το ενεργειακό παιχνίδι

Ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας στην γειτονιά της Ελλάδας

Περίληψη: 
 
Η Ανατολική Μεσόγειος καθίσταται ολοένα και περισσότερο σημαντική περιοχή για το διεθνές σύστημα ασφάλειας λόγω των φυσικών αποθεμάτων της, καθώς τα συμφέροντα των περιφερειακών δρώντων αλληλεπιδρούν με αυτά σημαντικών διεθνών δρώντων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

Ο Δρ. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ Ν. ΜΑΡΚΕΤΟΣ είναι ερευνητικός συνεργάτης-διδάσκων στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χώρος σύγκλισης Ανατολής και Δύσης, βορρά και νότου, περιλαμβανόμενων των τριών κύριων παγκόσμιων μονοθεϊστικών θρησκειών, αποτελεί από γεωπολιτική άποψη ένα ξεχωριστό υποσύστημα. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, η γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου δεν περιλαμβάνει μόνο περιφερειακούς δρώντες αλλά και δρώντες τοποθετημένους σε ανταγωνιστικούς ομόκεντρους κύκλους: Τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περιοχή βρίσκεται επίσης στην κορυφή δύο σημαντικών γεωστρατηγικών τριγώνων, που σχηματίζονται στα βόρεια και βορειοανατολικά με την Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, και προς νότο και νοτιοανατολικά με τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο [1].
για τη συνέχεια ForeignAffairs

1 σχόλιο:

  1. Για να ανακεφαλαιωσουμε (από το facebook του κου ΛΑΟΥ):

    Τα ενδιαφέροντα ων Η.Π.Α. για την Ελλάδα επικεντρώνονται στα εξής θέματα: (1) Να εξασφαλιστούν οι αμερικανικές-ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα (Αττική, Κρήτη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη). (2) Να μη αξιοποιήσει η Ελλάδα οποιοδήποτε ενεργειακό κοίτασμα με τρόπο που δεν θα ελέγχεται από αμερικανικά συμφέροντα και να μη καταστήσει η Ελλάδα το ευρώ ενεργειακό νόμισμα πωλώντας ενέργεια σε ευρώ. (3) Η Ελλάδα να είναι καλός πελάτης των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών στον στρατιωτικό τομέα και σε άλλους στρατηγικής σημασίας κλάδους. (4) Οι στρατηγικές πολιτικές ΚΑΙ πολιτιστικές επιλογές της Ελλάδας να είναι εναρμονισμένες με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Η.Π.Α. Κατά τα λοιπά, οι Η.Π.Α. αφήνουν την Ελλάδα στην επιτήρηση της Γερμανίας και στη διακυβέρνηση εγχωρίων εγκεκριμένων Ελλήνων ολιγαρχών με εμβληματικό βέβαια τον ναύαρχο κατ' απονομή Βαρδή Βαρδινογιάννη. Δεν υπάρχει καμία ποιοτική υπεροχή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της γερμανικής, απλώς οι Η.Π.Α. κείνται μακράν και δεν φαίνονται τόσο εύκολα τα δικά τους μειονεκτήματα και βεβαίως κρύβονται πίσω από τον Γερμανό που κάνει τη βρώμικη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.