17/6/19

Ακιντζί: Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μείνουν εκτός σχεδιασμών στην Αν. Μεσόγειο - Η ΕΕ κάνει ένα ιστορικό λάθος


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» των εταιρειών που έχουν πάρει άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις, δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του Φατίχ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κάνει μια συνεργασία οφέλους με τις χώρες και τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν κάνει «ένα ιστορικό λάθος. Όλες λένε από την μια ότι μερίδιο έχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτόν τον πλούτο, μετά γυρνάνε στους Ελληνοκύπριους και λένε “είναι κυριαρχική σας περιοχή, συνεχίστε μόνοι σας”».

Ο Μ. Ακιντζί έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και είπε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και πως διέξοδος στην ένταση είναι να μπορέσει να βρεθεί μια λύση εντός διεθνούς δικαίου. Υποστήριξε ότι για να έχουν πραγματική και νομική ισχύ τα όσα κάνει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκλίσεις. Η μία, είπε, να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι κλειστή στο να βρεθεί μια λύση, δεν το συζητεί καν και επειδή το απέρριψε ψευδοκράτος και Τουρκία δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική ηγεμονίας τους

Για την στάση των ΗΠΑ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μυστικό πως προσπαθούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική ηγεμονίας τους και πως στην περιοχή μας προσεγγίζουν τα πράγματα ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα. Με τους αρμόδιους των ΗΠΑ που ο ίδιος συναντάται, ανέφερε, του λένε ότι μια γεώτρηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι προβοκατόρικη ενέργεια. «Κι εγώ τους λέω “λέτε ότι αποδέχεστε πως έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τότε, λέτε στους Ελληνοκύπριους ότι είναι λάθος να προχωράνε μονομερώς;” Για να είσαι μεγάλη δύναμη δεν χρειάζεται να στηρίζεις μόνο την μία πλευρά και την άλλη να μην λαμβάνεις υπ' όψιν. Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια στάση στήριξης βημάτων που εξυπηρετούν την σταθερότητα και όχι να ενθαρρύνουν λάθος βήματα».

«Η ΕΕ κάνει ένα ιστορικό λάθος»

Κληθείς να σχολιάσει την Κοινή Δήλωση στην Σύνοδο Κορυφής των Med 7 στην Μάλτα, ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι «η ΕΕ κάνει ένα ιστορικό λάθος, όπως έκανε χρόνια πριν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επωφελείται από το πλεονέκτημα να γίνει άδικα μέλος της ΕΕ και η ΕΕ συνεχίζει το λάθος σε αυτό το θέμα». Όπως υποστήριξε, η ΕΕ κάνει λάθος όσον αφορά αυτή τη φορά τα ενεργειακά θέματα και αντί η ενέργεια να γίνει καταλύτης για την λύση του Κυπριακού, μετατρέπεται σε πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης «δυστυχώς. Και οι διεθνείς παράγοντες που στηρίζουν τις μονόπλευρες ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση. Επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος μια ακόμα ιστορική ευκαιρία χαραμίζεται».

Κάνοντας λόγο σε μια ενεργειακή ισορροπία που γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στην περιοχή, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με χώρες όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ενώ και οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε αυτές τις συμμαχίες, όπως είπε, λέγοντας ότι από αυτές οι ισορροπίες χωρίς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους θα είναι «λειψές. Δεν θα είναι μια δίκαιη κατάσταση. Επιπλέον δεν θα μπορεί να επικρατήσει η σταθερότητα στην περιοχή. Εάν αυτή η εναλλακτική γραμμή/αγωγός έρθει στην επικαιρότητα, ο πιο φτηνός και πρακτικός τρόπος είναι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας να φτάσει στην Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στη Ιερουσαλήμ στις 24 Μαρτίου ως ένδειξη απομόνωσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η αναφορά του Μάικ Πομπέο στο σχέδιο east Med δείχνει μια προσπάθεια να μείνουν εκτός ισορροπιών Τουρκία και ψευδοκράτος και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν άμεσα αυτό το λάθος σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πρέπει πλέον να επικρατήσει η ειρήνη υποστηρίζοντας ότι αυτό προσπαθεί διπλωματικά να πράξει η Τουρκία. «Στο τέλος ο δρόμος που πάει προς την ειρήνη, περνά από την διπλωματία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Επανέλαβε την θέση του για να γίνει η περιοχή πεδίο συνεργασίας αντί έντασης για τον φυσικό πλούτο, λέγοντας πως για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην διπλωματία.

«Τουρκία και ψευδοκράτος θα προφυλάξουν τα δικαιώματά τους»

Κληθείς να πει πώς αντικρίζει την πρόταση να γίνουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και η Τουρκία να ανακηρύξει την ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηρίξουν και να προφυλάξουν τα δικαιώματά τους.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα δουλεύοντας με διπλωματικά μέσα εντός του διεθνούς δικαίου. Εκτός αυτού είναι αναπόφευκτο έναντι των μονομερών γεωτρητικών δραστηριοτήτων να προχωρήσουμε κι εμείς σε αντίστοιχες ενέργειες. Έχω εξηγήσει ποιος είναι ο λογικός δρόμος και αυτόν επιθυμώ».

Ωστόσο, είπε, ενόσω οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις μονομερείς – κατά τον ίδιο – ενέργειες, Τουρκία και ψευδοκράτος είναι αναπόφευκτο να κάνουν παρόμοια βήματα. «Για να είσαι δυνατός στο τραπέζι θα πρέπει να είσαι δυνατός και στο πεδίο δράσης. Κανείς να μην περιμένει ότι τα μονόπλευρα βήματα των Ελληνοκυπρίων θα μείνουν χωρίς απάντηση. Στόχος μου εμένα είναι να επικρατήσει η σταθερότητα στην Κύπρο όχι με την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης, αλλά με ειρηνικές κινήσεις». Κρίμα, συνέχισε, που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αυτή την προσέγγιση, λέγοντας ότι προσκαλεί την Γαλλία να έχει βάση στην Κύπρο κάτι που χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτό και ανιστόρητο". Όπως σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, και στην περιοχή μας χρειάζεται η δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος ου θα δημιουργήσει με τη σειρά του οικονομικούς δεσμούς με αμοιβαίο όφελος και όχι περισσότερη στρατιωτική παρουσία που θα αυξήσει την ένταση. Ελπίζω ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» - όπως είπε – θα αποφύγει το λάθος ν’ αφήνει μισάνοιχτη την πόρτα σε ξένους στρατούς «που υποχρεώνει τη Τουρκία να προβεί σε εξισορροπητικά βήματα για να προστατέψει την τουρκική πλευρά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Απο που φανερωθηκε αυτος και εκανε και σχολιο. Καλα ηταν κρυμενος τοσο καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἔχει σχέση μέ τη Κύπρο αὐτός ὀ ἄνθρωπος καί μέ τούς ἐξισλαμισθέντες Κυπρίους, ἤ μόνο μέ τήν Τουρκία; Δέν παίρνει τη τουρκική ὑπηκοότητα, γιά νά ἔχῃ μόνο στήν Τουρκία καί πολιτικά δικαιώματα καί δικαιώματα ταφῆς του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.