30/6/19

Αναστασιάδης: Μεγαλύτερο κόστος στην Τουρκία



Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτιμά ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προβληματιστεί εάν της επιβληθούν μια σειρά από κυρώσεις που θα της αφήνουν κόστος. Και δεν αναφέρεται μόνο στα μέτρα που βρίσκονται επί τάπητος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.
Σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο «Φ», εξηγεί πως σε άτυπη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα ανταλλάξει απόψεις για την προώθηση των κυρώσεων. Εκτιμά ότι με τις κυρώσεις μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για την Άγκυρα από όσα η ίδια διεκδικεί. Αντικρούει την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό για τους όλους χειρισμούς του στα ενεργειακά και διερωτάται κατά πόσο θα ήθελαν οι αντίπαλοί του να γίνονται αποδεχτές γκρίζες περιοχές στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

- Μία από τις κριτικές που ακούγεται είναι ότι δώσατε περισσότερο βάρος στα θέματα της ενέργειας αντί στα θέματα του Κυπριακού…

- Τι να υπενθυμίσω; Μέχρι προχθές θεωρείτο επίτευγμα, το οποίο πράγματι ήταν, του Δημήτρη Χριστόφια η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος για γεωτρήσεις και η ανακάλυψη του «Αφροδίτη». Να υπενθυμίσω ότι δεχθήκαμε σφοδρή κριτική από πλευράς του κ. Συλικιώτη και των υπολοίπων ότι καθυστερούσαμε την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος; Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε. Ήταν δυνατό να εγκαταλείψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να δημιουργήσουμε μία γκρίζα περιοχή, να αποδεχθούμε ότι είμαστε περιορισμένης κυριαρχίας κράτος; Ακολούθησα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινηθήκαμε με βάση τους σχεδιασμούς που υπήρχαν. Υλοποιήσαμε την ενεργειακή πολιτική και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, αδειοδοτώντας πολυεθνικές εταιρείες που ανήκουν σε ισχυρά κράτη, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
- Σας ελέγχουν ότι το γκριζάρισμα της ΑΟΖ δεν θα αποφευχθεί και ότι στο τέλος της ημέρας το αέριο θα μείνει ανεκμετάλλευτο και ούτε λύση του Κυπριακού θα επιτύχουμε και η ευλογία θα γίνει κατάρα.
- Θα είχαν δίκαιο εάν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς δεν εμπλέκονταν οι εταιρείες που έχουν αδειοδοθητηθεί με συμφέροντα κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία. Δεν αποδέχομαι και δεν θεωρώ ως βάσιμα τα επιχειρήματα που ακούγονται ή τις προβλέψεις που γίνονται. Χωρίς αμφιβολία, το σοφότερο, το επιθυμητό είναι να εξευρεθεί μία λύση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όχι μόνο για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ που έχει οριοθετηθεί με τα γειτονικά κράτη, αλλά και ολόκληρη την ΑΟΖ που δικαιωματικά έχει η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος.

- Η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη σε μία γεώτρηση, ετοιμάζεται για δεύτερη και φαίνεται ότι θα πάει και για τρίτη, νοτίως της Κύπρου. Υπάρχει περίπτωση να εμποδιστεί από το να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες τις οποίες έχει εξαγγείλει;
- Με πολεμικά μέσα, όχι βεβαίως. Διότι δεν διαθέτουμε ούτε στόλο ούτε τη δύναμη, αλλά ούτε είναι και πρόθεσή μας να εμπλακούμε ή να επιτείνουμε την κρίση. Όμως δεν παραμείναμε με σταυρωμένα χέρια. Πέραν των νομικών μέτρων κατ’ ατόμων που έχουμε λάβει, για πρώτη φορά ενεργά έχουμε εμπλέξει την Ε.Ε. με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή μέτρων.
Θέλω να επαναλάβω ότι δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα. Είναι, όμως, η άμυνα την οποία διαθέτουμε, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες ενδεχομένως να της δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που νομίζει ότι αποκομίζει με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

- Υπάρχει όμως ανησυχία ότι στο τέλος μπορεί όλες αυτές οι αποφάσεις να καταλήξουν όπως οι περί Κύπρου αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών…
- Η Ε.Ε. λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τα ΗΕ. Εδώ συζητάμε για συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. Κατά την παρουσία μου στις Βρυξέλλες, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Τουσκ και τον κ. Γιούνκερ που είναι δική του η ευθύνη εισήγησης των μέτρων κατά της Τουρκίας, για να διαβουλευθούμε για το πώς προχωρούμε παραπέρα.

- Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πτοείται η Τουρκία…
- Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως υπερδύναμη. Αγνοεί τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις τους για την αγορά των S-400. Αγνοεί την Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν ως υποψήφια υπό ένταξη χώρα και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τώρα άρχισε να μπαίνει και αυτό ως προαπαιτούμενο. Δεν είναι θέμα εάν η Τουρκία καταστεί ποτέ μέλος της Ε.Ε. -που εμείς το ευχόμαστε- αλλά είναι εκείνα που κατά κύριο λόγο επιλέγει ότι τη συμφέρουν. Όπως π.χ. η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, σωρεία άλλων διμερών σχέσεων με την Ε.Ε. που μόνο να ωφεληθεί έχει.
Εάν υπάρξει μία πλειάδα κυρώσεων, ενδεχομένως για διαφορετικούς φορείς -από πλευράς ΗΠΑ για τους S-400, από πλευράς Ε.Ε. για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για ότι δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος- πόσο βάρος μπορεί να αντέξει; Και πώς μπορεί να απορροφήσει τις συνέπειες; Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει. Διότι πολλές φορές τα μέτρα εκθέτουν έναν ηγέτη μιας χώρας. Στο εσωτερικό για δικούς του λόγους μπορεί να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με ενέργειες που δεν είναι επιθυμητές. Όλα λαμβάνονται υπόψη.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.