17/6/19

Στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για τα ΜΟΕ

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε την περαιτέρω δραματοποίηση της έντασης με την Τουρκία, συγκαλώντας εχθές ένα έκτακτο ΚΥΣΕΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στέλνει κανονικά την τεχνική επιτροπή για να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Πρόκειται για την επιτροπή, επικεφαλής της οποίας παραιτήθηκε (ήταν και ο διευθυντής της διεύθυνσης Αμυντικής πολιτικής  και Διεθνών Σχέσεων το Υπουργείου, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Μάλιστα, παραιτήθηκε λέγοντας ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να γίνει η εν λόγω αποστολή, παρ' όλ' αυτα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε στις διαδικασίες ώστε σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία να βρεθεί στην Τουρκία και να συζητήσει επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μέτρων που δύναται να δεσμεύσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι κατ' επανάληψη έχει τονιστεί και από το liberal.gr, ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο κάποια τεχνικά στρατιωτικά θέματα.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.
Πηγή:  liberal.gr

11 σχόλια:

  1. Ποτε θα μαθουμε το ονομα του νεου στρατηγου που ανελαβε την θεση του κυρίου Ζαχαριαδη.Να πιστεψουμε οτι ειναι κολλητος του Βατραχου;??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kyriakos is thrilled. He will claim incapable of changing any treaty Tsipras has signed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. With S-400 deployed in Samothrace, Evoia and Crete, the talks would had been less damaging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. This extremely short article, should include the names if the "Greek" team and the agenda which includes:

    1. Δήλωση- συμφωνία της ελληνικής πλευράς ότι στο εξής θα εφαρμόζεται ανελλιπώς το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ του 1988 και της επέκτασης του στη συμφωνία Μπακογιάννη- Γκιουλ το 2006.

    2.Σχέδια πτήσης

    Η Άγκυρα επιμένει σταθερά ότι δεν προβλέπονται από τον ICAO κατάθεση σχεδίων πτήσης στρατιωτικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών, επικαλούμενη το άρθρο 3 του ICAO (τα στρατιωτικά αεροσκάφη εξαιρούνται των κανόνων του ICAO)

    3. Παραβιάσεις

    Η Τουρκία οχυρωμένη πίσω από τις παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ για το (ανύπαρκτο) καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης 20 ελληνικών νησιών του Αν.Αιγαίου επιμένει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις κάθε φορά που αεροσκάφη της περνάνε πάνω από τα νησιά αυτά. Και γι’ αυτό και η Τουρκία, ως απάντηση, κάνει και αυτή παραβιάσεις των νατοϊκών διαταγών.

    4. Συνθήκες

    Η Τουρκία επιμένει να ανοίξει το κεφάλαιο της Αναθεώρησης των Συνθηκών με γνώμονα τη δική της έκνομη «ερμηνεία» με αρωγό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

    5. ΜΟΕ

    Η Τουρκία εξειδικεύει ακόμα περισσότερο τα ΜΟΕ πέραν των ήδη υπαρχόντων προτάσεων της για εγκατάσταση διαύλου CROSS-TEL μεταξύ ΑΤΑ Λάρισας και 1ου ΑΤΑ Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για ενημέρωση πτήσεων και κατάθεση ημερησίου προγράμματος τουρκικών πτήσεων(DFS) στο Αιγαίο- και οι δύο περιπτώσεις χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης. (βλέπε pronews).

    H Άγκυρα απαιτεί τώρα αυτά τα ΜΟΕ να εφαρμόζονται και από την Ελλάδα και από την Τουρκία:

    Για οποιαδήποτε πτήση τουρκικών αεροσκαφών με δυτική πορεία μέσα στο Αιγαίο θα ενημερώνεται το ΑΤΑ Λάρισας.

    Αλλά και για κάθε πτήση ελληνικού αεροσκάφους με ανατολική πορεία στο Αιγαίο θα ενημερώνεται αντιστοίχως το τουρκικό ΑΤΑ.

    Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιδιώκει την εξουδετέρωση-κατάργηση του FIR Αθηνών και την μετατροπή του διεθνούς θαλασσίου και εναερίου χώρου στο Κεντρικό Αιγαίο κυρίως, σε «κοινό γήπεδο προπόνησης» για όποιον «ενοικιαστή «προλάβει πρώτος.

    6. Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση (SAR)

    Η Άγκυρα επιμένει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες στην οριοθέτηση της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης για θαλάσσια ατυχήματα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΙΜΟ, όπου η Τουρκία έχει κατοχυρώσει την δική της θαλάσσια περιοχή από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, ενώ η Αθήνα έχει κατοχυρώσει στον ICAO την περιοχή έρευνας και διάσωσης για αεροπορικά ατυχήματα το FIR Αθηνών. Επιδιωκόμενος στόχος της Άγκυρας είναι να οριοθετηθεί η θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο για ναυτικά ατυχήματα χωρίς αναφορά στο FIR Αθηνών, ώστε να εγκλωβιστούν και να απομονωθούν στην τουρκική περιοχή τα ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου (βλέπε pronews).

    7. ΑΟΖ

    Η θέση της Τουρκίας παραμένει σταθερή ότι το υπέδαφος στη θάλασσα μέχρι το μέσο του Αιγαίου και στην Κύπρο αποτελεί προέκταση των ακτών της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η θέση της Τουρκίας «Καζάν – Καζάν» (μισά- μισά) διατηρείται ανέπαφη για την ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο στα όρια του FIR Αθηνών.

    8. Κατάργηση πεδίων βολής

    Η Τουρκία ζητεί την κατάργηση των ελληνικών μονίμων Πεδίων Βολής και πεδίων εκπαιδευτικών πτήσεων (πεδία βολής στην Άνδρο, στα Καράβια, (στον Αργοσαρωνικό), στην Ψαθούρα (Χαλκιδική), αλλά και στην ελληνική περιοχή εκπαιδευτικών πτήσεων στην Χρυσή , νοτίως του Καστελίου. Επικαλείται προς τούτο ότι τα πεδία βολής καταλαμβάνουν διεθνή εναέριο χώρο και παραβιάζουν το Μνημόνιο διότι δεσμεύουν περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    9.Προσφυγικό
    Η Τουρκία επανέρχεται στην αρχική επιδίωξη της -στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό 2015- να υπάρξουν κοινές περιπολίες, Ελλάδας- Τουρκίας υπό Τούρκο διοικητή στη διεθνή θάλασσα για τον εντοπισμό και περισυλλογή προσφύγων.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κωμικοτραγική κατάσταση, αν τα παραπάνω αληθεύουν. Αυτά δεν είναι ΜΟΕ. Αυτά είναι παράδοση στους Τούρκους. Ακόμα και το γεγονός πως με το τρυπάνι στο βυθό, υπάρχει ελληνική αντιπροσωπεία να συζητάει για...ΜΟΕ και μάλιστα στην Τουρκία (συμβολισμός: ο αδύναμος, πηγαίνει στο δυνατό), λέει πολλά για το ελληνικό δόγμα της... "αποτροπής".

      Αυτό δεν είναι αποτροπή. Είναι κωμωδία.

      Διαγραφή
    2. @Oraculum - The MOE Nikos is listing are true. Not sure if there are more. Even if there are, its irrelevant because those listed above are enough to make any true Greek Patriot to say, I'd rather go to war and lose to Turkey, if that would be the result of the war, than surrending to Turkey by accepting these MOE.
      If any politician signs these MOEs must be tied at Parliament Square so the Greek people can go and spit on him on a daily basis.

      Διαγραφή
    3. Thank you Panos, but I thinnk mentioning war has become a taboo in Greece. I remember when I sent a letter to Simitis that better go to the war then (Imia crisis) than wait for Turkey to have all the advantages, everybody criticized me and told me the same; let us get the euro and you go to fight.

      Διαγραφή
  5. 80% of the readers of this blog will vote for Mitsotaki.
    Has anyone called ND's offices to say that if Mitsotakis does not take a stand against the second treason Tsipras is about to commit with the MOE, our vote will end up farther to the right?

    Savva, I excepted a stronger stand from you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκα ηλικιωμενοι καθονται σε ενα κσφε σε κυκλο ολοι. Ο λογος ?? Χωριανος εξηνταρης που εφυγε προ 25 ετων στην Ν Υορκη...πλουτισε...και ηρθε να δει τον τοπο του. Απο θαυμασμο και περιεργεια ..μαζευτηκαν να του μιλησουν.Κερνουσε αυτος. Ηρθε ο ανθρωπος...Ολοι επεσαν πανω του ..με γελακια .θαυμασμο (!!)...κολακειες κλπ..Μουδωσαν την εντυπωση....γλυφτων..(!) .αγνωστο γιατι..Λεει ο τυπος δυνατα σε ολους :" Δεν ντρεπεστε κανεις.εδω.?? Την βλεπετε αυτην.την τρυπα την μεγαλη στον δρομο εδω ?? Την.εχετε χρονια εμαθα ! Ηρθα προχθες εδω κι επεσα πανω.της..Ερχομαι.απ.τον.Δημαρχο !! Πηγα.να απαιτησω σαν πολιτης.να την φτιαξει.αμεσως.! Γιατι δεν πηγατε τοσο καιρο εσεις ??? Αυτο ειναι δικαιωμα σας σαν πολιτες δημοκρατες ! Εστειλα ηδη μαιηλ στον περιφεριαρχη και στην τοπικη εφημεριδα σας..Τι καθεστε και ..κοιτατε σαν χαζοι ??.Δεν ντρεπεστε ??"......( ειχα σταθει για καφε στο μερος τους..διπλα καθομουν) ..Σε κλασματα χρονου τα ..χαμογελα παγωσαν...Σε κλασμα χρονου ολοι ..σηκωθηκαν.κι εφευγαν....!!. Ακουσα καποιους να λενε φευγοντας : " αντε κωλοφασιστα ..αμερικανε θα μας πεις εσυ ..τι...." (!!!!!!)..Εφυγαν ολοι ...Με κοιταει ο τυπιος αφωνος που εμεινα...αν και αγνωστος..και λεει " μα τι ειναι αυτο ??? Τι λετε εδω ??".....Ειπα : " Πατε στην ευχη του Θεου ..πισω...μην λετε λεξη αδικα.
      .Πληρωστε τους καφεδες...κι ελατε. Ξανα σε 10 χρονια να δειτε.ποσο μεγαλωσε η τρυπα....Καντε κι ολα τα διαβηματα.σας απ την αρχη.."..
      Αυτο θα γινει κι εδω...αν δεν γινει....κλιματικη θυελα...απ τον.ιδιο τον Θεο...
      Αυτο ειναι τα ΜΟΕ....μπροστα στην αλλη ...τρυπα...κι ολες που θαρθουν....

      Διαγραφή
    2. Νικο ...εγω ..αποκλειεται εως το 5.000 μ.Χ....να παω με το 80%
      ....δεν αντεχω τους συνοστισμους στην ...Σμυρνη...ουτε τα αερια των φασολιων Πρεσπων....

      Διαγραφή
    3. With you Dimitri, but we are unarmed in any possible meaning of the word.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.