26/6/19

Μέχρι την Κρήτη οι προκλήσεις της Τουρκίας - ΗΠΑ: Βασικοί εταίροι μας Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Τα επόμενα βήματα της κλιμακούμενης κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο θα κριθούν στη συνάντηση Trump - Erdogan στη G20
Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία καθώς μετά τα απαξιωτικά και αλαζονικά σχόλια του Τούρκου προέδρου Rejep Tayyip Erdogan κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (ότι και να λέει ο Τσίπρας, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις) και τη σκληρή λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, τη σκυτάλη πήρε ο Τουρκικός Τύπος επεκτείνοντας τις προκλήσεις και τις τουρκικές διεκδικήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak κάνει λόγο για διπλή πρόκληση από την Ελλάδα αναφερόμενο αφενός στις δηλώσεις - απάντηση Τσίπρα στον Erdogan αλλά και στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ExxonMobil - Total για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης, τα οποία η Ελλάδα σκοπεύει να παραχωρήσει προς έρευνα και εκμετάλλευση.
«Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης.
Σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα τότε έρχεται μία νέα κρίση στην περιοχή. 
Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή» αναφέρει το δημοσίευμα.Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση, καθώς η Τουρκία πέρα από το πλοίο Fatih που πραγματοποιεί γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και του δεύτερου πλοίου – γεωτρύπανου Yavuz που βρίσκεται στην Αττάλεια και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αναχωρήσει για την Κύπρο και την περιοχή της Καρπασίας, εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές οικοπέδων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τις 2 έως τις 17 Ιουλίου.
Υπό αυτό το κλίμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων και της εντεινόμενης και κλιμακούμενης λεκτικής αντιπαράθεσης, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα Τετάρτη 26/6 με τον Τούρκο ομόλογο του H. Akar ενώ στις 13:30 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο.
Στη συνεδρίαση αυτή ο κ.Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, για τις κινήσεις της Ελλάδας και τα συντονισμένα βήματα με την Κύπρο όσο και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Δεν έχει αλλάξει η στρατηγική μας

Εν τω μεταξύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν έχει αλλάξει η στρατηγική των ΗΠΑ όσον αφορά την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 έστειλε ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper.
Προσερχόμενος στη διήμερη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Esper υποστήριξε πως η Τουρκία θα χάσει το δικαίωμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εάν παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
«Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 σημαίνει πως δεν θα λάβουν τα F-35, είναι τόσο απλό» επεσήμανε ο Esper, ο οποίος είναι πιθανό να έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογο του H. Akar.

Βασικοί εταίροι των ΗΠΑ Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

Μέσα σε αυτό το κλίμα των διαρκών προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ιδιαίτερα θετικά καθώς άνοιξε ο δρόμος για την αναδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει της οποίας βασικοί εταίροι των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ υπερψήφισε το διακομματικό νομοσχέδιο East Med Act («Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο»), το οποίο επιχειρεί  να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον.
Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Κογκρέσου πορεία ενώ η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική Βουλή με διακομματική στήριξη.
Χαιρετίζοντας την ισχυρή διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Bob Menendez υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα που έχει με αυτές τις χώρες.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι 'αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας. 
Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από ολόκληρη την Γερουσία», τόνισε ο Menendez.
Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαιρέτισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται ήδη στην περιοχή, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο.
«Η ηγεσία των γερουσιαστών Menendez και Rubio αλλά και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Κρίσιμο 15νθήμερο – Τα βλέμματα στη συνάντηση Trump – Erdogan στη G20

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο για την επόμενη ημέρα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου G20 (28 -29/6 στην Ιαπωνία) οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan.
Trump και Erdogan θα συζητήσουν για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα προειδοποιούν την Άγκυρα με σοβαρές συνέπειες εάν πράγματι προχωρήσουν στην αγορά και στην εγκατάσταση τους
Στην φαρέτρα των ΗΠΑ είναι και οι οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες εφόσον επιβληθούν, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Erdogan, ο οποίος και μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη διαθέτει πλέον και έναν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, τον Ekrem Imamoglu
Δεδομένου αφενός ότι στην ίδια σύνοδο είναι προγραμματισμένη και συνάντηση Putin – Erdogan και αφετέρου ότι ως χρόνος παράδοσης των S-400 έχει οριστεί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είναι προφανές πως στην Σύνοδο της G20 θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δώσουν και το οριστικό στίγμα για το πως θα διαμορφωθούν στο εξής οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της Άγκυρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης Trump – Erdogan, το οποίο αναμφίβολα θα αποτυπωθεί στις κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και από τη «δράση» των πλοίων Fatih και Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου σχετικά με τα μέτρα – κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Τσίπρας: Σοβαρό τίμημα για όποιον παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Το κλίμα έντασης επιβεβαιώνουν και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που αντί να αποκλιμακώνονται, εντείνονται μέρα με την ημέρα.
«Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει συνέπειες. 
Το τίμημα θα είναι σοβαρό.
Επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις θέσεις του Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις ότι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο εντός της ΑΟΖ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας.
Δεν μιλάει μόνος του... έχει στο πλευρό του την ΕΕ», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στις δηλώσεις Erdogan. 
«Το μήνυμα είναι σαφές:
Δεν έχει νόημα η τακτική ανέξοδης και ατελέσφορης κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία. 
Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, οι τακτικές παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι αξιόπιστες και έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας.
Η ΕΛΔΥΚ υπερασπίζεται την ελληνική ανεξαρτησία και ελευθερία.
Το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η κινητήριος δύναμη και πολλαπλασιαστής ισχύος της Ελλάδας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, θέσεις που επανέλαβε και σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Star.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ορθώς ο κ. Αποστολάκης είπε ότι εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο εμείς δουλεύουμε για να αποφευχθεί - και δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα μπροστά μας, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και καθησυχαστικός απέναντι στον ελληνικό λαό και θα εξηγήσω αν θέλετε και το γιατί - αλλά είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δουλεύουν και έτσι θα έπρεπε να κάνουν, έχοντας μπροστά τους το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε - εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας - να αποτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας.    
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πάνω σε αυτά τα σενάρια έχουμε κι εμείς ως πολιτική ηγεσία ενημερωθεί και έχουμε δώσει έγκριση σχεδιασμών και πάνω σε αυτό το «δυσμενές» σενάριο, δηλαδή που δεν θα είναι δίπλα μας οι δυνάμεις των συμμάχων μας, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είμαστε ισχυροί να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας.
Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα εξ αιτίας της στρατηγικής της, εξ αιτίας του ρόλου που ανεδείχθη ως ηγετικός και στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο, με πολυμερείς συνεργασίες, με τα δείγματα γραφής που έδειξε και στο Κυπριακό στις συνομιλίες, που έβαλε επί τάπητος το διεθνές Δίκαιο και απέδειξε ότι ήθελε λύση, αλλά κυρίως μετά την ιστορική συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού με τους βόρειους γείτονές μας, που ούτε λίγο ούτε πολύ τότε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προκειμένου να ψηφοθηρήσουν μας έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε «προδότες» και σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτή η προδοτική συμφωνία, αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή - τόσο προδοτική είναι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί πιστά την εφαρμογή της!- αυτή η συμφωνία έδωσε κύρος στη χώρα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει. 
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή.
Και την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί.
Τελεία και παύλα. 
Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. 
Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Celik (Εκπρόσωπος ΑΚΡ): Ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην απειλεί την Τουρκία 

Επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Όπως υποστήριξε «γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε ο Celik, ο οποίος προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά λάθος στάση. 
Κι από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι από την πλευρά της Τουρκίας.
Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να "βάλουν χέρι" στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς. 
Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις. 
Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά ο Celik.

Η επίθεση Erdogan στον Τσίπρα 

Νωρίτερα, σε ευθεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός
«Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα.
Ο,τιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» είπε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γι' αυτό και θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει, λαμβάνουν και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» διεμήνυσε ο Erdogan, τονίζοντας ότι «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. 
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Κάθε μέρα που περνά, χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους τής Ελλάδος, θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Εάν η Τουρκία οριοθετήσει ΑΟΖ με την Λιβύη, έστω και αν δεν ευσταθεί νομικά, θα είναι μεγάλη ζημιά για μάς, που δεν έχομε ανακηρύξει και στην συνέχεια οριοθετήσει την ΑΟΖ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.