28/6/19

Κύπρος: Εντοπίστηκε αρχαίο ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων



Αρχαίο ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων με φορτίο εμπορικούς αμφορείς εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά και είναι το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρεται ότι «η θέση του αρχαίου ναυαγίου δηλώθηκε από τους Σπύρο Σπύρου και Ανδρέα Κρητιώτη, εθελοντές – δύτες της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου».
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων «κινητοποιήθηκε αμέσως για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική επί τόπου έρευνα το συντομότερο δυνατόν. Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του EPENAE βρίσκονται ήδη στον Πρωταρά και εργάζονται για την τεκμηρίωση και την προστασία της θέσης, υπό τη διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας Δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Δημήτρη Σκαρλάτο και την Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελένη Λοϊζίδου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία. Είναι το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ρίξουν νέο φως στο εύρος και την κλίμακα των εμπορικών σχέσεων του νησιού με τις υπόλοιπες ρωμαϊκές επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου.

Η σημασία του ευρήματος «είναι μεγάλη για την κυπριακή αρχαιολογία, αφού είναι η πρώτη φορά που διενεργείται υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα με δαπάνη αποκλειστικά του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Σημειώνεται ότι «η ενθουσιώδης κινητοποίηση πολιτών και η αγαστή συνεργασία φορέων γύρω από μία σημαντική αρχαιολογική θέση στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη υψηλή θέση που κατέχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κυπριακή κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.