19/6/19

Ο Ερντογάν προκαλεί ΕΕ-ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει


Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή»

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ανέφερε: «Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή».

«Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, η ΕΕ δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας.

Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση .Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει.Παρά την μεροληπτική στάση η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενό ψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η τουρκική NAVTEX
Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX, το περιεχόμενο αλλά και η ημερομηνία της οποίας δεν χωρούν αμφιβολία για το μήνυμα που θέλει να στείλει. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουνίου –πρώτη ημέρα της Συνόδου της ΕΕ- θα πραγματοποιηθεί άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι Τουρκοκύπριοι προχώρησαν σε έναν πρωτοφανή εκβιασμό. Και αυτό γιατί, το κοινοβούλιο του ψευδοκράτους αποφάσισε να ανοίξει για εποικισμό η Αμμόχωστος η οποία παραμένει κλειστή από το 1974. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Τα μέτρα που συζητά η ΕΕ
Την ώρα λοιπόν που ο συναγερμός στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο θα είναι αυξημένος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας απάντηση στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στην έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, εξέτασαν τρεις βασικούς άξονες κυρώσεων κατά της Άγκυρας:

Θεώρηση των διαβατηρίων
Οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα συγκεκριμένων κονδυλίων προς την Τουρκία
Πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η λήψη των εν λόγω μέτρων.

Για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας είχαν προϊδεάσει και ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Όπως είχαν τονίσει οι εν λόγω πηγές, δόθηκε εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν συγκεκριμένες επιλογές για λήψη απαραίτητων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις κλιμακούμενες παρανομίες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα, το Συμβούλιο σημειώνει στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

7 σχόλια:

  1. "Ο Ερντογάν προκαλεί ΕΕ-ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει": Το λέει πάνω από 2 χρόνους και αποδεικνύεται πως έχει δίκιο.
    Αυτοί στούς οποίους το λέει γαυγίζουν, γαυγίζουν, έχουν βραχνιάσει να γαυγίζουν, αλλά δεν τολμούν να δαγκάσουν.
    Από την μια γαυγίζουν και από τη άλλη καλοπιάνουν. Και υπόσχονται μπαχτσίσι. Από τις σάρκες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δικιο εχει. οτι κανει το κανει με την ανοχη των ΑΜερικανων τουλαχιστον. Ακομα και τους Σ-400 θα παρει πειδη τον ανεχονται αν δεν υποδαυλιζουν σιωπηρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και που να του φτιαξουν οι Ρωσοι το πυρηνικο εργοστασιο ,εκει να δουμε γλεντια.
    Πακισταν,Ιραν και τα αλλα αδελφια θα χορευουν καρσιλαμα.
    Τοτε που θα ζηταει το Λος Αντζελες να δουμε τι θα κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αλλα τρια ιδια που φτιαχνουν οι Δυτικοι ...αλλα εχουν σιγαστηρα στην κανη...Δεν τοπε ο ...Σκαι...

      Διαγραφή
  4. Αν περιμενωμεν βοηθεια απο εε, αστο.Μονοι ,μας καλλιτερα.
    Ισως ηλθεν καιρος μα γωρισουν στη ΕΕ τι εστι χαμαλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, λέει ο Ερντογάν... Και κανείς δεν θέλει. Τα ελληνικα ΜΜΕ θορυβούν απλώς και έτσι καλύπτουν το ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συζητητούν για το θεαθήναι δήθεν μέτρα αλλά στην πραγματικότητα καλούν την Ελλάδα να μοιραστεί χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα το Αιγαίο, αέριο, πετρέλαιο και δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.