18/6/19

Θάλασσα Ομάν: Οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν νέες φωτογραφίες που «ενοχοποιούν» το Ιράν


Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα νέες φωτογραφίες που διατείνεται ότι ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που διαπράχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν.

Οι έντεκα φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που δεν εξερράγη που η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν, τη 13η Ιουνίου.

Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.



Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειδικοί του αμερικανικού ΠΝ στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.


Ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί — δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φόραγαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς — ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ φάνηκαν χθες πολύ επιφυλακτικές ως προς την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν και απέφυγαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον, που κατηγορεί το Ιράν, όπως και το Λονδίνο.

Οι επιθέσεις της Πέμπτης έγιναν νοτιοανατολικά του Στενού του Χορμούζ, καίριας θαλάσσιας οδού που συνδέει τις πλούσιες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής με την παγκόσμια αγορά.

Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται στις επιθέσεις, έχει απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θα κλείσει το Στενό.

Πηγή: ΑΠΕ

2 σχόλια:

  1. Τα δήθεν στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι τόσο πιστευτά όσο και τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ ή τα ψέμματα για την επίθεση των Βιετκόνγκ στο αμερικανικό αντιτορπιλικό στον Κόλπο του Τονκίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληροφορούμαι ότι και η Καρδασιάν βλέπει τους Ιρανούς πίσω από το επεισόδιο.

    Αν αληθεύει η πληροφορία, τότε ο Τράμπ πρέπει να κηρύξει αμέσως πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.