19/6/19

Καζάνι η ανατολική Μεσόγειος: Προαναγγέλλουν νέες γεωτρήσεις οι Τούρκοι – Σκληρή απάντηση της Αθήνας – Στα σκαριά κυρώσεις από τις ΗΠΑ



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πειρατικές, δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ με αποκορύφωμα τις γεωτρήσεις του πλοίου Fatih. Η γειτονική χώρα επιμένει μετ επιτάσεως στις παράνομες ενέργειές της, προαναγγέλλει νέες γεωτρήσεις, επιτίθεται με σφοδρότητα στην ΕΕ για τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις που αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ενώ εκβιάζει με το ενδεχόμενο εποικισμού της Αμμοχώστου.
Την ίδια στιγμή, η τουρκική απομόνωση εντείνεται καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» με δικές τους κυρώσεις εάν προχωρήσει η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ξεκινά γεωτρήσεις και δεύτερο γεωτρύπανο – Εθνικό μέτωπο για κυρώσεις
Μετά την έναρξη των γεωτρήσεων από το Fatih, η Άγκυρα διαμηνύει πως και το σκάφος Γιαβούζ θα προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες έως την 1η Ιουλίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φετίχ Ντονμέζ, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT, ενώ πρόσθεσε πως το πλοίο θα ξεκινήσει την Πέμπτη προς την ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για αύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, οι οποίες όπως έγραψε χτες το newpost.gr, θα κινούνται σε τρεις άξονες. Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε πως αύριο πιθανότατα δεν θα ανακοινωθούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις, αλλά θα υπάρξει σχετική συζήτηση.

Καθίσταται σαφές, πως εντός της χώρας έχει διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο κατά της Τουρκίας, παρά τις επιμέρους διαφωνίες των πολιτικών κομμάτων: Τόσο ο πρωθυπουργός, όμως, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΕΛΚ, θα θέσουν το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, πέραν της προκλητικής, γεμάτης ύβρεις, απάντησης από το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και NAVTEX για στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω ενέργειες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης διαμήνυσε πως η χώρα μας σε συντονισμό με την Κύπρο, την ΕΕ και άλλους διεθνής εταίρους, θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέμεινε στη θέση της Άγκυρας ότι οι ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι καθόλα νόμιμες και συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θέλουμε. Να εξασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα γίνουν αποδεκτά από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ελλάδα, την ΕΕ, τους πάντες. Οι πολιτικές λύσεις θα προκύψουν όταν οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο μάθουν να μοιράζονται σύμφωνα με τον νόμο. Αργότερα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να μοιραστούμε τον πλούτο (στην περιοχή)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τουρκοκυπριακός εκβιασμός
Ακόμη ένας άξονας πίεσης που χρησιμοποίησε η Τουρκική πλευρά είναι το ενδεχόμενο εποικισμού της Αμμοχώστου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν στρατιωτική ζώνη. Την εν λόγω απόφαση έλαβε χθες η κυβέρνηση του ψευδοκράτους, και σήμερα ο αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ υποσχέθηκε να μετατρέψει την Αμμόχωστο σε… Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «το νομικό καθεστώς στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα οριστεί ξανά», υποστηρίζοντας ότι εκεί υπάρχουν και τουρκικές περιουσίες οι οποίες ανήκουν στη Διοίκηση Βακουφίων η οποία αποτελεί εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους. «Οι κάτοικοι της κλειστής πόλης των Βαρωσίων θα μπορούν να έρθουν να ζήσουν στην περιοχή», ανέφερε, λέγοντας ότι είναι ευτυχισμένος για την απόφαση αυτή.

Και στο βάθος… αμερικανικές κυρώσεις
Καθώς η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κορυφώνεται η Τουρκία βρυχάται όλο και περισσότερο. Ωστόσο αυτό που καθίσταται σαφές είναι το γεγονός ότι εντείνεται η διεθνής απομόνωση της Άγκυρας. Πέραν της σύσσωμης καταδίκης των πειρατικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ερντογάν έχει ακόμη ένα εξόχως σοβαρό μέτωπο ανοιχτό. Η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία και η συμφωνία για την παραλαβή των συστημάτων S-400 έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επικρέμεται πάνω από τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι ΗΠΑ συζητούν τρία βασικά πακέτα κυρώσεων: Το πιο «βαρύ» πακέτο που συζητείται ανάμεσα στους αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου και των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ «θα προκαλούσε σοβαρό χτύπημα στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία» σύμφωνα με τρεις ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων που επικαλείται το πρακτορείο.

«Η ιδέα που αυτή στιγμή έχει τη μεγαλύτερη στήριξη είναι να μπουν στο στόχαστρο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας βάσει του νόμου που προβλέπει κυρώσεις για εταιρείες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία. Οι κυρώσεις θα απέκοπταν σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες αυτές από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα κάνοντας αδύνατο γι' αυτές να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα ή να πωλούν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ» αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg «οι συζητήσεις αντανακλούν το πόσο άσχημες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, μια επιδείνωση που έχει επιταχυνθεί από την εμμονή του Ερντογάν στην απόφασή του να αγοράσει το σύστημα S-400».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις αρχές Ιουλίου επισημαίνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διστάζει να πάρει κάποια απόφαση πριν την σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.