16/6/19

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Μνημόνιος…

Ὁ Ἅγιος Μνημόνιος, Ἐπίσκοπος Ἀμαθοῦντος τῆς Κύπρου, εἶναι γνωστὸς σὲ ἐμᾶς ἀπὸ ὑπόμνημα στὸ διάδοχό του, Ἅγιο Τύχωνα.
Ὁ ὑπομνηματιστὴς ὀνομάζει τὸν Μνημόνιο «ἁγιώτατο». Διετέλεσε Ἐπίσκοπος κατὰ τὸ πρῶτο ἥμισυ τοῦ 4ου αἰῶνος μ.Χ., ὡς δυνάμεθα νὰ συμπεράνουμε ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ διάδοχός του Τύχων ἐχειροτονήθηκε ὑπὸ τοῦ Ἐπιφανίου Κύπρου.

Την ίδια ημέρα (16 Ιουνίου) έχει τα γενέθλια του ο πρώην πρωθυπουργός και αρχιτέκτονας του πρώτου ελληνικού μνημονίου Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952)!

e-mesara.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ἀπό τήν ἰστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λεμεσοῦ: http://www.imlemesou.org/index.php/psifides-pisteos-2/eortologio/141-oi-en-lemeso-agioi
    " ......θα δούμε τους υπεράνθρωπους αγώνες των αγίων επισκόπων της Αμαθούντας, οι οποίοι έζησαν στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, σε μία εποχή όπου η ειδωλολατρία επικρατούσε ακόμη στο νησί μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σ’ αυτές τις δύσκολες πνευματικές εποχές εμφανίζονται άνθρωποι πιστοί στον αληθινό Τριαδικό Θεό, οι οποίοι στήριξαν το ποίμνιό τους με κάθε τρόπο. Ο επίσκοπος Αριστοκλειανός, ο πρώτος επίσκοπος Αμαθούντας, που έζησε στους αποστολικούς χρόνους, είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο σπίτι του τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο και να εργαστεί με κάθε τρόπο για τη διάδοση του χριστιανισμού στην επισκοπική του περιφέρεια. Το ίδιο έπραξε αργότερα και ο άγιος Μνημόνιος, ο προκάτοχος του αγίου Τύχωνα. Τόσο αυτός όσο και ο άγιος Τύχων αγωνίστηκαν στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα, να στηρίξουν το ποίμνιό τους και να το οδηγήσουν στον δρόμο του Χριστού και της Εκκλησίας. ....".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.