28/6/19

Μήνυμα ΝΑΤΟ σε ΗΠΑ: Καμία στρατιωτική εμπλοκή στον Περσικό Κόλπο - Πλάνη ηΗ ιδέα ενός «σύντομου πολέμου» με το Ιράν

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ είπαν ότι θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με διπλωμάτες
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ M. Esper δήλωσε σήμερα (27/6) στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το Ιράν αλλά και δεν μπορεί να ανεχθεί άλλα περιστατικά, σύμφωνα με διπλωμάτες της συμμαχίας που ήταν παρόντες.
Μιλώντας στους υπουργούς Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, ο Esper είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως το Ιράν φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αλλά δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της κατάστασης.«Τα πρώτα του λόγια ήταν: δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με το Ιράν», είπε ένας διπλωμάτης.
«Ο Esper κατέστησε επίσης σαφές ότι αυτό είναι περίπου το όριο (αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανεχθούν από το Ιράν), ότι τίποτε άλλο δεν πρέπει να συμβεί τώρα», δήλωσε ένα δεύτερος διπλωμάτης.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ G. Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου: «Ένα σημαντικό μήνυμα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με τέτοια σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο. 
Είπαν πράγματι πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις».
Μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump ακύρωσε την τελευταία στιγμή αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας υπό την ηγεσία της Γαλλίας θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη επίσημη συνάντηση του ΝΑΤΟ με τον Esper προκειμένου να μετριάσουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσαν διπλωμάτες.
Πέντε χώρες του ΝΑΤΟ έλαβαν τον λόγο μετά τον Esper στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. 
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας F. Parli είπε στον Esper να μην εμπλέξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή στον Κόλπο. 
Μαζί με τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους, η Γαλλία απηύθυνε επίσης έκκληση για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.
Η Τουρκία είπε στον Esper ότι ο «διάλογος είναι καλύτερος από τις κυρώσεις» με το Ιράν, και άλλοι υπουργοί Άμυνας, περιλαμβανομένου εκείνου της Γερμανίας, είπαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.
«Οι Γάλλοι ήταν πολύ σαφείς και πολύ περιεκτικοί: Ναι, είδαμε τι συνέβη, είπαν. 
Αλλά διεμήνυσαν επίσης ότι είναι ευθύνη των δύο πλευρών η αποκλιμάκωση», είπε ο διπλωμάτης.
Ο Esper δεν παρουσίασε οποιαδήποτε νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη σύνοδο. 
Ωστόσο χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν τώρα από κοινού πληροφορίες από υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανό οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια να πραγματοποιήθηκαν από το Ιράν ή από παραστρατιωτικούς που συνδέονται με την Τεχεράνη, είπαν διπλωμάτες. 
Η ιδέα ενός «σύντομου πολέμου» με το Ιράν αποτελεί πλάνη
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «πλάνη» την άποψη του Αμερικανού προέδρου D. Trump ότι ένας πόλεμος με την Τεχεράνη θα ήταν «σύντομος», ενώ προειδοποίησε ότι η απειλή που εξαπέλυσε περί «αφανισμού» ισοδυναμεί με απειλή γενοκτονίας.
Η ιδέα ενός «σύντομου πολέμου» με το Ιράν αποτελεί πλάνη, έγραψε ο J. Zarif στο Twitter.
Την Τετάρτη ο Τραμπ διευκρίνισε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στην περίπτωση που αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. 
«Απλώς λέω ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα κρατήσει πολύ», είπε. 
Απείλησε επίσης ότι θα αφανίσει τμήματα του Ιράν αν «οτιδήποτε αμερικανικό» δεχτεί επίθεση.
Ο Zarif, παραπέμποντας σε αυτές τις δηλώσεις που, όπως υποστηρίζει, «απειλούν την ειρήνη», ανάρτησε μια σειρά αφορισμών στο Twitter. 
«Οι κυρώσεις δεν είναι εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, ΕΙΝΑΙ πόλεμος», έγραψε και συνέχισε: «Αφανισμός = Γενοκτονία = Έγκλημα πολέμου». 
«Αυτός που ξεκινά έναν πόλεμο δεν είναι και εκείνος που θα τον τελειώσει» και «Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε και να απειλούμε ταυτόχρονα».
Η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν εδώ και 40 χρόνια έχει κορυφωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο και ιδίως μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 20 Ιουνίου από την Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. "Ένα σημαντικό μήνυμα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με τέτοια σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο..."
    Ναι...είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν θέλουν πόλεμο,αλλά αναγκάζονται να βάζουν άλλους να εμπλέκονται και αυτές απλά κρατούν γιά τον εαυτό τους τον ρόλο της "υψηλής επιστασίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.