17/6/19

Είναι ένας ακόμη μύθος – οι εξαγωγές μας δεν αυξήθηκαν

Οι πανηγυρικές ανακοινώσεις των τελευταίων ετών και η πικρή αλήθεια των αριθμών για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας. Τι μπορεί να διορθώσει η επόμενη κυβέρνηση 

Οι εξαγωγές καυσίμων και λιπαντικών ήταν το 2018 σχεδόν διπλάσιες από το σύνολο των εσόδων που είχε η χώρα από τα 15 κορυφαία εξαγωγικά της προϊόντα! Στα δέκα χρόνια της κρίσης μόνο ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα (οι «μηχανές επεξεργασίας δεδομένων», που περιλαμβάνουν υπολογιστές, κ.λπ.) είχε τόσο μεγάλη αύξηση εξαγωγών ώστε να εντάσσεται στα 15 κορυφαία με βάση τις συνολικές εξαγωγές στο διάστημα 2010-2018. 
Στα χρόνια της κρίσης, παρά τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων, όπως τα μάρμαρα (350% μεταξύ 2010 και 2018) ή στους σωλήνες για αγωγούς (αύξηση 405% λόγω της Σωληνουργίας Κορίνθου του ομίλου Βιοχάλκο), το μείγμα εξαγωγικών προϊόντων της Ελλάδας έμεινε σχεδόν το ίδιο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται διαχρονικά τα φάρμακα, οι πρώτες ύλες (π.χ. αλουμίνα μέσω της μονάδας που διαθέτει ο όμιλος Μυτιληναίος), αγροτικά προϊόντα (λάδι, ελιές, ροδάκινα, βαμβάκι, κ.ά.), ψάρια και τυριά. Στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και περιορισμένου «τεχνολογικού αποτυπώματος». 

Για τη συνέχεια Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.