25/6/19

Τουρκία και ψευδοκράτος κάνουν εμπόριο ανθρώπων και στέλνουν χιλιάδες Σύριους στην Κύπρο

  Μιχάλης Χατζηβασίλης  
Άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο για το 2019 τόσο από πλευράς αριθμών, όσο και από πλευράς αλλαγής τακτικής από τους διακινητές αλλά και από τους ίδιους τους μετανάστες. 
Η Κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, δεν κρύβει την έντονη ανησυχία της κυρίως για το γεγονός που διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και έχει να κάνει με οικονομικούς μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και διοχετεύονται από το κατοχικό καθεστώς στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων.
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον «Φ», έκανε λόγο για μεθοδευμένη κατάσταση, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος σε συνεννόηση με την Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο «διακινητή». Η είσοδος στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, γίνεται διά θαλάσσης ή αεροπορικώς από την Τουρκία, γεγονός, είπε, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή να έρχονται πρόσφυγες αεροπορικώς. Αυτό δεν συνιστά τίποτε άλλο από παράνομη «διακίνηση» που καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας αλλά και την συμφωνία της ΕΕ – Τουρκίας, για την οποία η Τουρκία λαμβάνει σημαντικά κονδύλια για την υποδοχή Σύρων που έχουν μεταβεί στα εδάφη της και την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την πρόληψη μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη–μέλη της ΕΕ. 
Κατά τον κ. Πετρίδη, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί κεντρικής σημασίας φορέα για αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας, όσο και η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας.
Ο ΥΠΕΣ πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές σε αιτητές ασύλου τρίτων χωρών που φτάνουν από παράνομες εισόδους και δεν κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Υπουργείο του βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και μελετούν τα επόμενα βήματα.
Οι αφίξεις από τα κατεχόμενα το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν ξεπεράσει τις τρεις χιλιάδες ενώ από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές 747 πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι πρόσφυγες προέρχονται κυρίως από τη Συρία, αλλά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, όπως τη Νιγηρία, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, τις Ινδίες κ.α. που δεν έχουν διενέξεις.
Η τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, περιγράφεται σε έκθεση της ΕΑSO της ΕΕ στην οποία εμφανίζεται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία υποδοχής σε σχέση με τον πληθυσμό της: Υπήρξαν 1.745 πρόσφυγες το 2014, 2.265 το 2015, 2.940 το 2016, 4.600 το 2017 και 7.765 το 2018, δηλαδή αύξηση 69% από το 2017 στο 2018, αντιστοιχεί στο 1,2% του συνόλου της ΕΕ και η κύρια προέλευση των αιτούντων με 26% είναι η Συρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι αφίξεις μεταναστών μέσω οδοφραγμάτων ή άλλων σημείων στη γραμμή αντιπαράταξης παρουσιάζουν την εξής εικόνα:
  • 2017: 138
  • 2018: 2625
  • 2019 (έως 2/06) 3060 
Εθνικότητες στην πλειοψηφία προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Συρία, Καμερούν (το 2019 σημαντική αύξηση), Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Γεωργία, Ιράν και Ιράκ.

Φτάνουν κατά δεκάδες από τα κατεχόμενα
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες με τις αφίξεις μεταναστών μέσω οδοφραγμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες έφτασαν μέσω των οδοφραγμάτων της οδού Λήδρας και του Λήδρα Πάλας 450 μετανάστες περίπου οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Πέραν των 4 χιλιάδων οι αιτήσεις για άσυλο
Παράλληλα, στον χώρο διαμονής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, η κατάσταση είναι τραγική. Τον Ιανουάριο στάλθηκαν 90 πρόσωπα, τον Φεβρουάριο 111, τον Μάρτιο 159 και τον Απρίλιο 431, παρατηρείται δηλαδή μια αυξητική τάση που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επίσης, οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου έχουν πάρει την ανιούσα, αφού το 2015 κατατέθηκαν 1.730 και αφορούσαν 2.253 πρόσωπα, το 2016 2.342 και αφορούσαν 2.936 πρόσωπα, το 2017 3.906 και αφορούσαν 4.582 πρόσωπα, το 2018 οι αιτήσεις έφτασαν τις 6.617 για 7.761 πρόσωπα και για φέτος μέχρι στιγμής ανήλθαν στις 4.017 για 4.287 άτομα.
Φέτος, δόθηκε σε 23 πρόσωπα το καθεστώς πρόσφυγα, σε 175 άλλους το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, άλλοι 318 απέσυραν τις αιτήσεις τους, ενώ εκδόθηκαν άλλες 471 αποφάσεις και οκτώ φάκελοι έχουν κλείσει.
Συνολικά σήμερα, εκκρεμούν 11.600 αιτήσεις πολιτικού ασύλου και δεν αποκλείεται φέτος μόνο να ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες. Με την τάση που υπάρχει η Υπηρεσία Ασύλου δεν μπορεί να τις εξετάσει άμεσα, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλεύονται το σύστημα λαμβάνοντας επιδόματα.
Από τα στοιχεία που κατέχουν οι Αρχές, δεκάδες μετανάστες ζητούν πολιτικό άσυλο, ενώ εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι το όνομά τους βρισκόταν στον κατάλογο του stop list επειδή πριν από χρόνια ήρθαν εδώ και εργάστηκαν παράνομα.
Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», όταν κάποιος υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να του αρνηθεί την είσοδο μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του. Έστω και αν προέρχονται από περιοχές ή χώρες που δεν υπάρχουν πολεμικές διενέξεις, εντούτοις, θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες ώστε η απόφαση να είναι αιτιολογημένη.
Φιλεελύθερος

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.