17/6/19

Οι ομογενείς, ο Κυπριανού, ο Μενέντεζ και οι σύμμαχοι

Ορισμένα στελέχη ομογενειακών φορέων μιλώντας στον «Φ» για το θέμα που προέκυψε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και την αντιπαράθεσή τους με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, αναφέρθηκαν και στη διαφωνία που είχε προκύψει το 2009 λόγω της επίσκεψης στην Κούβα του τότε προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, για τα όσα είχε πει και για το άνοιγμα πρεσβείας στην Αβάνα.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (σ.σ. είναι κουβανικής καταγωγής, όπως και ο Μάρκο Ρούμπιο) είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη και τα όσα είχε αναφέρει για την Κούβα δεν βοηθούσαν τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ. Τότε, υπήρξε και πάλι κάποια διχογνωμία ανάμεσα σε παράγοντες της Ομογένειας για τον τρόπο που θα αντιδρούσαν. Στο τέλος, δεν δόθηκε περαιτέρω έκταση στο θέμα από πλευράς ελληνοαμερικανικής κοινότητας και, όπως επισημαίνουν, είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς τον ίδιο τον κ. Χριστόφια, με τον οποίο μπορεί να διαφωνούσαν σε ορισμένα ζητήματα, αλλά συνεργάστηκαν εποικοδομητικά.
Όπως υποστηρίζουν, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και σήμερα από πλευράς του ΑΚΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κυπριακού κόμματος, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο κ. Κυπριανού θα μπορούσε να επικοινωνούσε μαζί τους και να συζητήσουν για το νομοσχέδιο και ότι αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση επειδή τούς επέκρινε δημόσια γιατί τίμησαν (ΠΣΕΚΑ) τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο και ότι ενέπλεξε τους ομογενείς στα συγκρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας. Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι.
Άλλωστε, αργά ή γρήγορα, θα αποδειχθεί στην πράξη πόσο ισχυρές είναι οι όποιες συμμαχίες και ποιες τελικά (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΠΑΝ. ΠΑΝ. 

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.