19/6/19

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό για τις έρευνες πετρελαίου στην Κρήτη

Το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξασφάλισαν σύμφωνα με πληροφορίες  οι δύο συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές νοτίως και δυτικά της Κρήτης.
Η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από την επόμενη βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών από τις εταιρείες Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις προέκυψαν μετά από αίτηση που κατατέθηκε από τις δύο διεθνείς εταιρείες το Μάιο του 2017 ενώ τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται νοτίως και δυτικά της Κρήτης κατακυρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018 στην κοινοπραξία των εταιρειών στην οποία προστέθηκαν και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολούθησε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι τόσο η Total όσο και η ExxonMobil ενδιαφέρονται για την κατά το δυνατόν συντομότερη υπογραφή των συμβάσεων και την έγκρισή τους από τη νέα βουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγκαίες ερευνητικές εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Tristan Asprey μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών είχε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την Ελλάδα και είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου ει δυνατόν να ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες εντός του 2019. Πλέον μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.

ΠΗΓΗ: capital.gr

4 σχόλια:

  1. Παραχωρησεις χωρις ανακηρυξη ΑΟΖ σημαινει πως οι εταιρειες δεν υποχρεουνται να καταβαλλουν τιμημα στην Ελλαδα. ΜΗΝ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ψιλο γαζι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχυει αυτο .?? Διοτι αν.ναι ειναι χειροτερο.απ το .κολπο του Κοπρλουζου.- Αμερικανων.με τον σταθμο.αεριου στην.Αλεξανδρουπολη....εξω απ.τα 6 μιλια στην.θσλασσα..για να.μην πληρωνουν.μια στην χωρα...Εκει αλλωστε δειχνει και κατι αλλο τρομερα σοβσρο..Κολπο γκροσο...Οτι δηλ...δεν θα επεκταθουν τα χωρικα υδατα..στα 12 ...μιλια !!!!! Τοσο αθορυβο...τοσο εξυπνο...τοσο απατη !!!! Ολοι κανουν την παπια τι εκαναν.στον λσο..εκτος..των αλλων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισχυει και παραισχυει φιλε μου. Και ορθως ανεφερες το Grosso colpo του Κοπελουζου και του σταθμου αεριου στην Αλεξ/πολη: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ !!!!!! Για αυτο και δε εχει οριοθετηθει η ΑΟΖ απο κανενα αχρηστο κωλοπολιτικο και ολοι μουγκα στη στρουγκα και ψευτολεονταρισμοι και μπουρδες. Που τους βρισκουν ρε φιλε αυτους τους ντενεκεδες (στο κολλεγιο των Αθηνων κατα κυριο λογο). ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ: Οι σεισμικες ερευνες και εξορυξεις σε ενεργα ρηγματα θα επιφερουν ενεργοποιηση ρηγματων και πολλες καταστροφες και θανατους. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΕΡΩΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ??? Μηπως πρεπει να δημιουργηθει ομαδα ασκησεως αστικων και ποινικων διωξεων κατα παντος υπευθυνου? Για να πεισθειτε για τον κινδυνο ψαξτε το θεμα GRONINGEN GAS FIELDS EARTHQUAKES για αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αλλη χωρα ζεις ?? Τι ερωτηση ειναι αυτη ?? Ειδες πολλες ποινικες διωξεις καπου ?? Η πρωτη πρεπει να γινει ...στην δικαιοσυνη..Δεν βλεπεις τι γινεται ??

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.