18/6/19

Bloomberg: Η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με πάγωμα των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα περιοριστεί σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως ζητούν Λευκωσία και Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διπλωμάτες σημείωναν ότι η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση. Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Το θέμα μπορεί να αφορά την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ένωση.

Σημειώνεται πως η διένεξη της Άγκυρας με την Κύπρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διαφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η ποιότητα της δημοκρατίας. Παρά τις εντάσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ προσεκτικές να μην τραυματίσουν μια σχέση που κρατά εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος και μακριά από την Ευρώπη. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα αναβάλουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Παρά τις πιέσεις που ασκούν οι κυβερνήσεις χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί θα αναφέρουν ότι προτίθενται να επανεξετάσουν το ζήτημα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Να «χτυπήσει» τον Ερντογάν εκεί που «πονάει» ζητά η Κύπρος

Εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ) της ΕΕ, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ζητά να σταλεί στην Άγκυρα αυστηρό μήνυμα, «χτυπώντας» την εκεί που θα «πονέσει», αλλιώς δεν αποκλείει… επέκταση των προκλήσεων.

«Οι απειλές είναι συνεχόμενες. Είναι βέβαιο ότι εφόσον γίνεται η γεώτρηση, αυτό αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, η παραβίαση υπήρχε», δήλωσε ο κ. Προδρόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θα στείλει η ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να είναι αυστηρό, να αφορά όσα «θέλει να πάρει η Άγκυρα από την ΕΕ», όπως ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τελωνειακή ένωση, θέματα που «ενδιαφέρουν πολύ την Άγκυρα και έτσι θα βρει μπροστά της ζητήματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Μίλησε ξεκάθαρα για επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και σχολιάζοντας την έκφραση «θαλάσσια εισβολή», που χρησιμοποίησε χθες, είπε: «Είναι μια επέμβαση. Θέλετε να το πείτε εισβολή; Πείτε το εισβολή».

1 σχόλιο:

  1. Φέξε μου και γλίστρησα! Η Τουρκία έχει τελωνειακή ένωση από το 1995. Η συζήτηση ήταν για τη διεύρυνσή της και υπάρχει ανοιχτό το θέμα από το 2016, το οποίο όμως δεν προχώρησε. Και απειλούν δηλαδή ότι...θα συνεχίσουν να μην το προχωρούν. Δηλαδή σκέφτονται να απειλήσουν τον Ερντογάν, ότι θα χάσει αυτό που δεν ούτως ή άλλως δεν έχει από το 2016...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.