17/6/19

Στο πλευρό της Κύπρου η EE: Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας - «Παγώνουν» οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση

Η Ε.Ε. θα δηλώσει αλληλέγγυα στην Κύπρο και θα στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται αύριο και από τις διαρροές εικάζεται ότι θα είναι αμείλικτη.

Οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,«Σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόκειται να εκφράσουν, ενώ θα δεσμεύονται να «απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Αυτό επισημαίνεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει "τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Παράλληλα θα σημειώνουν πως η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπωςμεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ που αποτελεί επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου που χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «θαλάσσια εισβολή».
Μεταξύ άλλων, μάλιστα, υπογράμμισε πως «ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει».

Τσίπρας μετά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ: Θα υποστεί κυρώσεις η Τουρκία

Χθες μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Οι κινήσεις που γίνονται αυτή την ώρα είναι πολλές και παράλληλες. Εκτός από τη συμμετοχή Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από διπλωματικές πηγές ο Άλεξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης προκειμένου να συνεννοηθούν για τη γραμμή που θα χαράξουν μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 20-21 στις Βρυξέλλες οι δύο ηγέτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να “στριμώξουν” τον Τούρκο πρόεδρο και να ζητήσουν να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις κατά της τουρκικής επιθετικότητας για τις οποίες οι επικεφαλής της ΕΕ είχαν δεσμευτεί στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Επανέναρξη των συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σε τεχνικό επίπεδο, εντός του πλαισίου των ΜΟΕ

Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία.

Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

7 σχόλια:

  1. "Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας"."

    Αυτά για την Τουρκία είναι "τι είχαμε τι χάσαμε". Τα ήδη παγωμένα που η Τουρκία δεν είχε ποτέ, δεν πονάνε την Τουρκία. Δυστυχώς, στην ΕΕ θα βρεθούν πολλοί που θα προτείνουν μέτρα βιτρίνας, για το θεαθείναι. Μόνο η Γαλλία υπάρχουν πιθανότητες να είναι υπέρ πραγματικών μέτρων. Η Τουρκία σήμερα πονάει στην οικονομία. Ελλάδα-Κύπρος αν δεν πιέσουν σε σκληρά μέτρα που θα πλήξουν το τουρκικό εμπόριο (τις εξαγωγές), θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Το κακό είναι πως πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν συμφέροντα στην Τουρκία ή έχουν τράπεζες που δε θέλουν η Τουρκία να βαρέσει κανόνι. Οπότε θα αρχίσει το συνηθισμένο παζάρι της ΕΕ, ανάμεσα σε αυτούς που θα θέλουν πραγματικές κυρώσεις και αυτούς που θα θέλουν κυρώσεις βιτρίνας για να σωθούν και μόνο τα προσχήματα.

    Με τα ρούχα αιματωμένα
    ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
    να γυρεύης εις τα ξένα
    άλλα χέρια δυνατά.

    Μοναχή το δρόμο επήρες,
    εξανάλθες μοναχή,
    δεν είν’ εύκολες οι θύρες
    εάν η χρεία τες κουρταλή.

    Δυστυχώς και η Κύπρος και η Ελλάδα, άφησαν την άμυνα και το ριξαν στο σορλολό επί σειρά ετών. Και όταν δεν έχεις δύναμη ο ίδιος και πρέπει να ζητάς από άλλους...

    Γιατί δυστυχώς οι Έλληνες δε βάζουν ποτέ μυαλό... "Θα το ρισκάρουμε", όπως έλεγε ο κ. Μπαλάφας. Το ρισκάραμε και μεις και η Κύπρος.Και τώρα, η τύχη αμφότερων στα χέρια των διάφορων Ευρωπαίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παγώνει η...παγωμένη επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Πανικός στην Τουρκία! Διαβάστε...

    The EU and Turkey are linked by a Customs Union agreement, which came into force on 31 December 1995.

    In December 2016, the Commission proposed to modernise the Customs Union and to further extend the bilateral trade relations to areas such as services, public procurement and sustainable development. The Commission proposal was based on comprehensive preparatory work throughout 2016 which included a public consultation with stakeholders, a detailed Impact Assessment and also a study by an external consultant. However, the Council has not yet adopted the mandate.

    http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/turkey/

    Δε θα κοιμηθεί το βράδυ ο Ερντογάν! Τέτοιο πλήγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχετο...
      Ευτυχως καταλαβα αμεσως οτι εισαι αστερι ..κ.Μαντη...

      Διαγραφή
  3. Πωλησεις παγου ...στην Αλασκα....
    Στων Ψαρων την ολομαυρη ραχη
    περπατωντας η δοξα ...μοναχη
    ( Οι αλλοι ειναι στον καναπε)......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τιμωρία είναι αυτή η δώρο ? Μη το πεις ουτε του παπά η μαλλον του ιμάμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θέλετε να είστε δίκαιοι εσείς της ΕΕ τότε να πάρετε τα ιδια μέτρα που πήρατε κατά Ρωσίας. δηφορετικά είστε υποκριτές .. πού όντως είστε ... για αυτό η Ελλάδα να δει τί θα κάνει μόνη της ... Είς οιωνός άριστος αμύνεσθε περί πάτρης ... όλα τά άλλα είναι παπαριές τών ξένων υποκριτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.