16/6/19

FT: Το κρυπτονόμισμα του Facebook τρομάζει τις κεντρικές τράπεζες

Τα σχέδια του κοινωνικού δικτύου για το λανσάρισμα ενός «σταθερού» κρυπτονομίσματος ανησυχούν τις ρυθμιστικές αρχές. Οι διαφορές με το bitcoin, τη emoney και ο φόβος της δολαριοποίησης. Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές.

To παγκόσμιο εμπόριο χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοφανές παράδοξο. Από τη μια, έχει γίνει υπερβολικά εύκολο και φθηνό να προωθήσουν οι καταναλωτές δεδομένα σε όλον τον κόσμο εν ριπή οφθαλμού. Αλλά από την άλλη, παραμένει παράδοξα ακριβό –και αργό– να μετακινήσουν τα χρήματα τους ανά την υφήλιο.
Μπορεί να αλλάξει αυτό; Οι αξιωματούχοι του Facebook το ελπίζουν: την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουν φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συστήματος πληρωμών με βάση ένα κρυπτονόμισμα.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο έχει κωδική ονομασία Libra, έχουν κρατηθεί μυστικές. Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει ένα «stablecoin» κρυπτονόμισμα, το οποίο θα επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν πληρωμές με την ίδια ευκολία που αναρτούν φωτογραφίες με γάτες, ακόμα και αν δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται εξαιρετικά παράτολμο, ακόμα και για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του Facebook. Άλλωστε, η λέξη «κρυπτονόμισμα» συνδέεται συνήθως με το αμφιλεγόμενο bitcoin, και το Facebook δεν έχει δείξει ποτέ την παραμικρή διάθεση να συμπεριφερθεί σαν μια τράπεζα.
Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές και οι υφιστάμενες τράπεζες, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα σχέδια. Στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει έντονη συζήτηση στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών για το πώς πρέπει να απαντήσουν και, το κυριότερο, για το αν πρέπει να προσφέρουν στήριξη. Οι επενδυτές πρέπει να δώσουν προσοχή, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει τη μορφή του χρηματοοικονομικού συστήματος και του τι συνιστά χρηματοοικονομική «σταθερότητα».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.