24/6/19

FT : Ερχονται τεκτονικές αλλαγές στην Τουρκία μετά την ήττα Ερντογάν

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζεται «τεκτονική πολιτική αλλαγή», αφού ο Ιμάμογλου έδειξε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι αήττητος. Οι φόβοι του Ερντογάν και το «χάρισμα» του νέου δημάρχου της Πόλης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μπορεί να μην είναι ένα πολύ σημαντικό όνομα. Όμως, με την αποφασιστική νίκη του έναντι του αντιπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πάτρια εδάφη του, της Κωνσταντινούπολης -αφού ο Τούρκος πρόεδρος εκφόβισε το δικαστικό σώμα, ώστε να διατάξει επανάληψη της πρώτης εκλογικής διαδικασίας του Μαρτίου, στην οποία η αντιπολίτευση κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία-, ο κ. Ιμάμογλου μπορεί να σήμανε την αρχή του τέλους του γίγαντα της τουρκικής πολιτικής αυτού του αιώνα.
Ο κ. Ιμάμογλου, ο κοσμικός και σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κέρδισε τον αντίπαλό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον πρώην πρωθυπουργό, τη θέση του οποίου ο κ. Ερντογάν κατήργησε πέρυσι, κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες. Κανένας δεν θα πρέπει να ξεγράφει τον κ. Ερντογάν: ένας άνδρας ο οποίος έχει κερδίσει 14 εκλογές και δημοψηφίσματα σερί από τότε που το νεοϊσλαμιστικό κόμμα του της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία στα τέλη του 2002.
Ο κ. Ερντογάν, μετά από τρεις θητείες ως πρωθυπουργός, αναρριχήθηκε σε μια συμβολική προεδρία που βασιζόταν σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και τη μετέτρεψε σε μια ημιαυταρχική προεδρία στην οποία είναι υποτελείς όλοι οι θεσμοί -κόμματα, νομοθετικό σώμα, δικαστικό σώμα και μέσα ενημέρωσης.

για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.