28/6/19

Λιβύη: Πλήγμα για το στρατάρχη Haftar – Έχασε την στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν

Λιβύη: Φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί «απέσπασαν» τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν από τις δυνάμεις του στρατάρχη Haftar
Δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν από τα στρατεύματα του K. Haftar τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στη δυτική Λιβύη.
«Η Γαριάν τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Mustafa al Mejii, τονίζοντας παράλληλα ότι δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ πήραν τουλάχιστον 18 αιχμαλώτους και σκότωσαν δεκάδες στελέχη των δυνάμεων του ΛΕΣ.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των δυνάμεων του στρατάρχη Haftar είχε κατηγορήσει «πυρήνες εν υπνώσει» ότι διευκόλυναν την εισβολή μονάδων πιστών στην ΚΕΕ σε τμήμα της Γαριάν, χωρίς να αναγνωρίσει ότι η πόλη χάθηκε. 
Είπε ότι οι μάχες συνεχίζονταν και ότι η κατάσταση βρισκόταν «υπό έλεγχο».Ο Mejii από τη δική του πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση για μια «σημαντική νίκη» σε επίπεδο στρατηγικής και ηθικού και έκανε λόγο περί «κατάρρευσης» των δυνάμεων του Haftar.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα που εικονίζουν δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ να περιπολούν στη Γαριάν και βίντεο με κρατούμενους που παρουσιάζονται ως μαχητές του ΛΕΣ κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ανάρτησή τους στο Facebook, οι παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ ανέφεραν ότι προετοίμασαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης μέσα σε «λιγότερες από 24 ώρες» και ότι βασίστηκαν σε μια «ανταρσία στο εσωτερικό της» και αεροπορικές επιδρομές.
«Η απώλεια της Γαριάν σημαίνει ότι χάθηκαν το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων, μήνες εφοδιασμού, ένα νοσοκομείο εκστρατείας και σημαντικός εξοπλισμός» των δυνάμεων του Haftar, έκρινε ο Mohammed Eljarh, λίβυος αναλυτής, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το να ξαναπάρει την πόλη θα είναι «πολύ δύσκολο» για τον ΛΕΣ.
Έπειτα από ταχεία προέλαση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, ο στρατάρχης Haftar κατέλαβε τη Γαριάν αστραπιαία τη 2α Απριλίου, πριν εξαπολύσει δύο ημέρες αργότερα την ευρείας κλίμακας επιχείρηση των δυνάμεών του με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Όμως οι δυνάμεις του Haftar δεν μπόρεσαν εδώ και τρεις μήνες να μπουν στην πρωτεύουσα, λόγω της σφοδρής αντίστασης που πρόβαλαν παραστρατιωτικοί πιστοί στην ΚΕΕ, οι οποίοι ανακοίνωσαν κατόπιν πως πέρασαν στην αντεπίθεση.
Μάχες εκτυλίσσονται καθημερινά σε νότια προάστια της Τρίπολης και νότια της πρωτεύουσας, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 739 άνθρωποι, ανάμεσά τους 41 άμαχοι, και έχουν τραυματιστεί άλλοι τουλάχιστον 4.400, ανάμεσά τους 137 άμαχοι, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε μέσω Twitter ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχθές Τρίτη. 
Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.