7/6/19

Μουράτ Καραγιλάν: «Ο τουρκικός στρατός επιτίθεται στο PKK με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ»

"Ο τουρκικός στρατός μας επιτίθεται με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε όλες τις σφαγές του κουρδικού πληθυσμού, η Τουρκία είχε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ".
Ο Μουράτ Καραγιλάν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK)
Οι Κούρδοι αντάρτες θα αντιταχθούν με ιστορική αντίσταση στις προσπάθειες κατοχής του τουρκικού κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν (Ιράκ), δήλωσε ο Μουράτ Καραγιλάν σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αμέντ Dicle για το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ( ANF). 

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να επιτίθεται στην κουρδική περιοχή του Khakurk στο νότιο Κουρδιστάν πριν από λίγες ημέρες. Η περιοχή έχει υποστεί βίαιες επιθέσεις και συγκρούσεις για περισσότερο από ένα χρόνο. Το Khakurk βρίσκεται στην τριμεθοριακή περιοχή της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη περιοχή, ο τουρκικός στρατός διεξάγει αεροπορικές επιδρομές και ρίψεις αλεξίπτωτων στρατιωτών σε ορισμένες θέσεις. Οι αντάρτες εκτελούν μόνιμες δράσεις εναντίον του τουρκικού στρατού σε αυτό το ανόμαλο έδαφος. 


Ο Μουράτ Καραγιλάν, με τον οποίο μίλησε το ANF, χαρακτήρισε την επίθεση στο Khakurk ως απόπειρα κατοχής για την οποία το τουρκικό κράτος θα πληρώσει την υψηλότερη τιμή. Ο Καραγιλάν είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και διοικητής της έδρας των δυνάμεων της Λαϊκής Άμυνας (HPG). 
Στη συνέντευξη με τον ANF σχολίασε επίσης τον ελιγμό της Τουρκίας για να συμμετάσχει το Ιράν στη επιχείρηση στο Khakurk. Ο Καράιϊλαν απεύθυνε έκκληση προς το λαό του Νοτίου Κουρδιστάν και τους πολιτικούς κύκλους να οικοδομήσουν μια κοινή στρατηγική. 

κ. Καραγιλάν, ο τουρκικός στρατός επιτίθεται στην περιοχή του Xakurke και οι μάχες συνεχίζονται. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα; 

Όπως γνωρίζετε, το τουρκικό κράτος απειλεί τη Ροζάβα εδώ και ένα χρόνο σε πολύ υψηλό επίπεδο. Φαίνεται ότι το τουρκικό καθεστώς δεν έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από τους κυρίαρχους του για να επιτεθεί στην Ροζάβα. Στράφηκε επομένως προς το Xakurke επειδή εστίασε το μέλλον του ρατσιστικού, σοβινιστικού και φασιστικού καθεστώτος του στην εχθρότητα του προς τους Κούρδους. Από τουρκική άποψη, το θέμα αυτό δεν πρέπει να παραμεριστεί. 

Δεν υπήρχε τουρκικό σχέδιο κατοχής του Νότιου Κουρδιστάν στο παρελθόν; 

Φυσικά, υπήρχαν τέτοια σχέδια. Όταν δεν ππήρε έγκριση για την επίθεση κατά της Ροζάβας, το τουρκικό κράτος άρχισε να εφαρμόζει την πολιτική κατοχής του στο Νότιο Κουρδιστάν. Η επίθεση στο Khakurk δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση, αλλά εισβολή. Αυτή η εισβολή δεν προορίζεται να είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη. Είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμάται. 

Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται διαρκώς ότι θα αποχωρήσουν από το Νότιο Κουρδιστάν, μόλις συντριφθεί το ΡΚΚ ... 

Μπορεί το PKK να αφανιστεί; Δεν θα συμβεί ποτέ. Δεν υπάρχει θέμα ότι θα τελειώσει μια πραγματικότητα όπως αυτή του PKK. Υποστηρίζεται από μεγάλες μάζες, έχει επιβιώσει από τις πιο δύσκολες συνθήκες και έχει μια σημαντική ικανότητα μάχης. 

Τότε τι σημαίνει αυτή η δήλωση από την Τουρκία; 

Οι δηλώσεις της Τουρκίας απλά σημαίνουν: «Εισβάλλω στο Νότιο Κουρδιστάν». Αυτή είναι η έκφραση της πρόθεσης της Τουρκίας να διαιωνίσει την εισβολή. 

Ποια είναι η στάση των πολιτικών αρχών του Νότιου Κουρδιστάν και της κυβέρνησης του Ιράκ; 

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση. Οι οργανώσεις του Νοτίου Κουρδιστάν και ιδιαίτερα οι σημερινοί ηγέτες του, καθώς και το ιρακινό κράτος, παραμένουν σιωπηλοί ενώπιον της κατοχής. Κάποιοι κύκλοι μπορεί να έχουν αντιταχθεί, αλλά γενικά υπάρχει σιωπή και μια πολύ βασική ανάληψη του ζητήματος.  Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Πάνω απ 'όλα, η σιωπή της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) δείχνει ότι είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία, είτε έχει δοθεί συναίνεση και το γνωρίζουν. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές ότι το τουρκικό κράτος κάνει πολύ σοβαρούς υπολογισμούς σχετικά με το Νότιο Κουρδιστάν. Η συναίνεση για την κατοχή του τουρκικού κράτους σημαίνει την απώλεια του Κιρκούκ. 

Πώς; 

Ένα από τα σχέδια του τουρκικού κράτους είναι να εγκατασταθεί στο Νότιο Κουρδιστάν, για να ενισχύσει τη θέση του, για να αποκτήσει μια θέση επιρροής και να χωρίσει το Κιρκούκ από το Νότιο Κουρδιστάν. Όσο περισσότερο εγκαθίσταται το τουρκικό κράτος στο Νότιο Κουρδιστάν, τόσο ισχυρίζεται η εξουσία του. 
Εμείς λέμε ότι το KRG δεν θα έπρεπε να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του τουρκικού κράτους. Η ενίσχυση του τουρκικού κράτους σημαίνει να πριονίσεις το κλαδί στο οποίο κάθεσαι. Αντ 'αυτού, θα έπρεπε να υπερτερούν τα εθνικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τουρκικό κράτος είναι κατά των συμφερόντων του κουρδικού λαού και θέλει να καταστρέψει όλα τα επιτεύγματά του. Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σφάλμα που πρέπει να διορθωθεί. 

Πώς αξιολογείτε τη στάση του λαού του Νοτίου Κουρδιστάν σχετικά με αυτό το ζήτημα; 

Ο λαός του Νοτίου Κουρδιστάν είναι πολύ πατριωτικός και πλήρωσε υψηλό τίμημα για την ελευθερία του. Υπέστηκαν τις εκστρατείες (γενοκτονίες) του Anfal και του Halabja. Είναι άνθρωποι που είχαν εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες. Η αγάπη και ο σεβασμός μας για εκείνο τον πληθυσμό είναι απεριόριστοι. Και όπως στην περίπτωση της Sheladize, ο λαός του Νοτίου Κουρδιστάν είναι πολύ θυμωμένος με την τουρκική κατοχή. Οι πολιτικές δυνάμεις στο Νότιο Κουρδιστάν, ειδικά η κυβέρνηση, θα έπρεπε να ακούσουν αυτήν την οργή και να μην σιωπήσουν ενώπιον αυτής της κατοχής. Καλούμε όλους τους πολιτικούς κύκλους να καταπολεμήσουν τη σταδιακή κατοχή του Κουρδιστάν, η οποία εφαρμόζεται από το τουρκικό κράτος υπό την κάλυψη μιας επιχείρησης κατά του ΡΚΚ. 

Ποια είναι η θέση των ανταρτών ενώπιον της επίθεσης και του σχέδιου της κατοχής; Πώς θα συνεχιστεί αυτό; 

Οι αντάρτες αναμφισβήτητα θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση στη κατοχή και θα οργανώσουν την απαραίτητη αντίσταση. Οι μαχητές για την ελευθερία στο Κουρδιστάν θα αντιταχθούν με ιστορική αντίσταση στις προσπάθειες κατοχής του τουρκικού αποικιοκρατικού κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν. Θα χρησιμοποιήσουν όλη τη δύναμή τους για να το επιτύχουν. Το αντάρτικο είναι μια αποτελεσματική δύναμη με μεγάλη εμπειρία και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει στην πράξη. Κοιτάξτε, το τουρκικό κράτος έχει καταλάβει τον λόφο Lelikan εδώ και ένα χρόνο. Οι αντάρτικες ενέργειες στο Lelikan σκότωσαν εκατοντάδες στρατιώτες του τουρκικού στρατού. Το κράτος εξακολουθεί να το κρύβει από τον τουρκικό λαό. Στην κορυφή αυτής της ιστορίας, υπάρχει ένα τέρας, που ονομάζεται Hulusi Akar, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ένας εχθρός των Κούρδων, ο οποίος δεν είναι Τούρκος, αλλά με προέλευση από το Καύκασο. Το άτομο αυτό ψεύδεται κάθε μέρα στον λαό της Τουρκίας. Δεν λέει την αλήθεια και κρύβει τα γεγονότα. 
Ο λαός της Τουρκίας έχασε εκατοντάδες γιους του στο Lelikan. Δεν το θέλαμε, αλλά στη ρίζα αυτής της κατάστασης είναι η αποικιοκρατική και γενοκτονική πολιτική τους. Με την κατοχή του Khakurk που τώρα εγκαθίσταται, η στάση των ανταρτών και η αντίσταση τους θα είναι ακόμα πιο έντονη. Ο τουρκικός στρατός θα πληρώσει ακριβά το σχέδιο κατοχής του. Οι αντάρτες είναι αποφασισμένοι από αυτή την άποψη. 

Διεξάγει ο τουρκικός στρατός τις επιθέσεις του μόνος του ή υποστηρίζεται από άλλες δυνάμεις; 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τουρκικό κράτος δεν μας πολεμά μόνος μου. Ο τουρκικός στρατός μας επιτίθεται με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε όλες τις σφαγές του κουρδικού πληθυσμού, η Τουρκία είχε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, το τουρκικό κράτος δεν θα μπορούσε να τις διαπράξει. Ακόμα και τώρα, επιτίθεται με βάση αυτή την ίδια υποστήριξη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, το τουρκικό κράτος δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τις αποικιακές και φασιστικές ενέργειές του εναντίον του κουρδικού λαού σε αυτό το επίπεδο. 

Η περιοχή του Khakurk είναι δίπλα στο Ιράν. Παίζει ρόλο το Ιράν στις επιθέσεις; Ποια είναι η σχέση μεταξύ των επιθέσεων και του Ιράν; 

Είναι γνωστό ότι ένας υπουργός της φασιστικής κυβέρνησης AKP-MHP και αργότερα ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσαν την άνοιξη ότι είχε συναφθεί συμφωνία με το Ιράν για κοινή επιχείρηση κατά του ΡΚΚ. Το τουρκικό κράτος διεξάγει μια γενοκτονική πολιτική εναντίον των Κούρδων. Αυτή τη στιγμή, το τουρκικό κράτος διέπεται από το όραμα του MHP. Το μόνο που σκέφτεται όσον αφορά τους Κούρδους είναι ο θάνατος και η εξαφάνιση. Προτίθενται να εντάξουν το Ιράν σε αυτή τη ρατσιστική και σοβινιστική πολιτική. Οι ηγέτες του Ιράν, ωστόσο, έχουν αρκετή εμπειρία για να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα.  Επομένως, δεν πιστεύουμε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπέρ των ρατσιστικών και σοβινιστικών επιθυμιών του τουρκικού κράτους. 

Γιατί έκανε ο Ερντογάν τέτοιες δηλώσεις; 

Η δήλωση του Ερντογάν για το θέμα αυτό αποδείχθηκε άσκοπη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή κίνηση και δεν περιμένουμε να συμβεί. Στην πραγματικότητα, ήταν μια πρόκληση. Έτσι ο Ερντογάν μίλησε με αυτόν τον τρόπο για να προκαλέσει το Ιράν. Ο στόχος ήταν να τεθεί το Ιράν σε δύσκολη θέση. Όλοι όσοι γνωρίζουν τις πολιτικές του Ερντογάν, και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του ιρανικού κράτους, έχουν κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα.
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


3 σχόλια:

  1. Χε,χε,χε!!!
    Μα τι λέμε τώρα;
    Το Ν.Κουδιστάν γειτνιάζει με το Ιράν...
    Μιά ανάπτυξη των τούρκων κατά μήκος το Ιρακινού Κουρδιστάν,σημαίνει αύξηση της γραμμής αντιπαράθεσης με το Ιράν...
    Φίλοι τουρκία-ιράν τώρα,εχθροί μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αυτή η "απλοϊκή" διαπίστωση που κάνουμε πολλές φορές : " Μου το'παιζε φίλος και εγώ είχα φίδι στον κόρφο μου"...

      Διαγραφή
  2. Καλα,αυτο το ΝΑΤΟ να μην λογαριαζει την Αμερικη καθολου και να κανει του κεφαλιου του.
    Χαλασε ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.