27/6/19

Το μεγάλο στοίχημα του Putin στον χρυσό αποδίδει

Του Leonid Bershidsky
Εδώ και χρόνια, η Ρωσία αποτελούσε το μεγαλύτερο "bug” για τον χρυσό στον κόσμο: Ακόμη και αν οι τιμές του χρυσού βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, συνέχιζε να αυξάνει επιθετικά τα αποθέματά της σε χρυσό. Τώρα που ο χρυσός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, αυτή η τακτική φαίνεται να αποδίδει.
Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα εκτιμάται από πολλούς ότι απορρέει από την έλλειψη ασφαλών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία, ωστόσο, πρόσφατα έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς μια μεγάλη οικονομία με τα πέμπτα μεγαλύτερα διεθνή αποθεματικά στον κόσμο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα δολαριακά assets και να συνεχίσει να τα πηγαίνει καλά. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλοί οπαδοί της τακτικής της, αλλά η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανεβαίνει.
Από τότε που επλήγη από κυρώσεις για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας το 2014, η Ρωσία είχε λόγους να επανεξετάσει τη σύνθεση των διεθνών αποθεματικών της. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εντείνει τις κυρώσεις της για σχεδόν πέντε χρόνια, οι ΗΠΑ το κάνουν συνεχώς. Το Κρεμλίνο και η Τράπεζα της Ρωσίας θεωρούν ότι ο κίνδυνος περαιτέρω περιορισμών είναι απρόβλεπτος και εξαρτάται περισσότερο από την εγχώρια πολιτική των ΗΠΑ παρά από ο,τιδήποτε κάνει η Ρωσία. Στο δωδεκάμηνο από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά περισσότερο από το ήμισυ το μερίδιο των δολαρίων στα διεθνή στοιχεία ενεργητικού της και αύξησε δραστικά τα μερίδια του ευρώ και του γουάν.
Ξεφορτώθηκε τα δολάρια
Η κατανομή των διεθνών περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

View
Αυτά τα στοιχεία, τα πιο πρόσφατα που είναι διαθέσιμα από την κεντρική τράπεζα, δείχνουν ότι το μερίδιο του χρυσού μειώνεται ελαφρά, αν και η Ρωσία πρόσθεσε 274 μετρικούς τόνους από το πολύτιμο μέταλλο στα αποθέματά της το 2018, οδηγώντας συνολικά τα αποθεματικά της στους 2.113 τόνους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν και άλλα περιουσιακά στοιχεία καθώς η Ρωσία προσπάθησε να απομονώσει τις πιέσεις από τη Δύση - και στο ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, η τιμή του χρυσού μειώθηκε σχεδόν κατά 7%.

Σε γενικές γραμμές, όμως, οι επιδόσεις του μετάλλου στην αγορά έχουν ως επί το πλείστον δικαιολογήσει την επίμονη εμπιστοσύνη της Ρωσίας σ 'αυτό.
Αξίζει τον κόπο
Η αξία του δολαρίου και η φυσική ποσότητα του νομισματικού χρυσού στα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας
ffff
Και μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, καθώς η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά περίπου 7%, έχουν προστεθεί περίπου 7 δισ. δολάρια στα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας (υποθέτοντας ότι δεν θα έχουν γίνει νέες αγορές από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019). Εάν η αύξηση των τιμών συνεχιστεί, ο χρυσός θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των διεθνών αποθεμάτων της Ρωσίας, αξίας μισού τρισ. δολαρίων, νούμερο που πλησιάζει το μερίδιο του δολαρίου.
Το δολάριο, φυσικά, παραμένει το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, και ο χρυσός και άλλα νομίσματα δεν τον μετατοπίζουν ακριβώς από αυτή τη θέση διεθνώς. Όμως, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού παρατήρησε μια ανοδική τάση στις καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και πέρα από τις προσπάθειες της Ρωσίας -ακόμη και αν η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσότητα -ρεκόρ χρυσού, στους 715,7 μετρικούς τόνους.
Με το βλέμμα στον χρυσό
Οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες
fgfggf
Η Κίνα έχει τα δικά της προβλήματα με τις ΗΠΑ και με το δολάριο. Αν και δεν μπορεί να μειώσει το τεράστιο ενεργητικό της σε δολάρια τόσο αποφασιστικά όσο η Ρωσία, έχει προχωρήσει σε μία σταδιακή μείωση. Και έχει δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για τον χρυσό.
Άλλοι σημαντικοί αγοραστές χρυσού είναι και η Τουρκία και η Ινδία - η τελευταία, όπως η Κίνα και η Ρωσία, αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως σε διεθνή αποθέματα.
Τα χαμηλά επιτόκια των ΗΠΑ, η απρόβλεπτη κυβέρνηση του Trump, η ακόρεστη όρεξη για χρέος και η γεωπολιτική αστάθεια καθιστούν τον χρυσό να μοιάζει με ένα ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο από τα χρεόγραφα των ΗΠΑ. Λίγα ακόμη χρόνια με αυτές τις συνθήκες, και είναι πιθανό τα διεθνή αποθέματα των περισσότερων χωρών να δομηθούν όπως αυτά της Ρωσίας.
Το καθεστώς του Προέδρου Vladimir Putin ήταν το πρώτο από τους κατόχους μεγάλων αποθεμάτων που κινήθηκε  προς τη σταδιακή κατάργηση του δολαρίου επειδή είχε τους σημαντικότερους λόγους να φοβάται τις ΗΠΑ. Η τρέχουσα και οι μελλοντικές αμερικανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά για να αποφύγουν να δώσουν παρόμοια κίνητρα σε άλλες χώρες να ξεφορτωθούν τα δολάρια και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κρεμλίνου. Η προσέγγιση της Ρωσίας στην οικοδόμηση διεθνών αποθεμάτων είναι όλο και πιο "προφητική".
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.