23/7/19

Αιχμάλωτοι 1974: «Μας έδωσαν απολυτήριο της ντροπής»

«Τις αναμνήσεις της εισβολής, της αιχμαλωσίας και της προσφυγιάς θα τις κουβαλούμε μαζί μας μέχρι να πεθάνουμε. Κι αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, θα τις κουβαλούμε κι εκεί». 
Με αυτές τις λέξεις επέλεξε να σημειώσει τα συναισθήματα των αιχμαλώτων πολέμου 1974 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Βάσος Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα» του ACTIVE, με αφορμή το ντοκιμαντέρ Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας.
Σχολιάζοντας μια φωτογραφία για τις φυλακές του Σεραγιού στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου διηγήθηκε τις δικές του στιγμές, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Διηγήθηκε τις πρώτες στιγμές όταν κατατάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε στο νοσοκομείο που στήθηκε στο Μπέλα Πάις.«Έκαναν τον κόσμο κι έφευγε κακήν κακώς» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εκεχειρία της 23ης – 24ης Ιουλίου. Ο κ. Χρίστου, διηγούμενος συγκλονιστικά τις μαρτυρίες από τότε, αναφέρθηκε και στη μετά αιχμαλωσίας εποχή. Τότε, όπως είπε, υποχρέωσαν τους αιχμαλώτους να υπηρετήσουν στον στρατό για να μην πάνε στρατοδικείο.
Σχετικά με την αιχμαλωσία είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέραμε αν θα ζούσαμε ή όχι». Με τρεμάμενη φωνή διηγήθηκε εκείνες τις συγκλονιστικές και απάνθρωπες στιγμές που πέρασαν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, στην Κύπρο και στα Άδανα. 
Καταλήγοντας ο κ. Χρίστου, κατέδειξε ότι η πολιτεία δεν έκανε τα δέοντα για τους αιχμαλώτους πολέμου. Σε έντονο ύφος, ανέφερε ότι το απολυτήριο των αιχμαλώτων έγραφε χαρακτηριστικά: «Άγνωστος ο τρόπος σύλληψης και η διαγωγή που έδειξε κατά τη διάρκεια ταύτης» και «απολύεται ως κρατηθείς όμηρος», επισημαίνοντας την απουσία της αιχμαλωσίας.
 
Πηγή: Philenews/Active

3 σχόλια:

  1. H συμπεριφορα του Νεο Ελληνικου μπουρδελοκρατους αλαξε, απεναντι στους πολίτες και τους στρατιωτες του,
    απο εκεινη του 1974 ???
    Δεν νομιζω..!
    Πως να πολεμισεις και να πεθανεις / σακατευτη, για μια πατριδα που δεν χανει ευκαιρια, για να σου δειξη οτι δεν σε υπολογηζει, δεν σε αγαπα, ουτε σενα, ουτε την οικογενεια σου...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα αγαπημένα και ασφαλώς απατηλά ερωτήματα των κομμουνιστών είναι: "Για ποια πατρίδα να πολεμήσω, αυτήν τού φτωχού εργάτη, ή τού πλούσιου βιομηχάνου, τσιφλικά κλπ.;". Το τρυκ είναι στο μπέρδεμα τής πατρίδας, η οποία (πρέπει να) είναι μία για όλους και τού κράτους/κυβέρνησης, για το/την οποίο/α μπορεί οι γνώμες μα διίστανται.

      Φρόντισε να κάνεις αυτό το οποίο τόσο ωραία είπε ο αείμνηστος J. F. Kennedy στις 20/1/1961, ημέρα τής ορκωμοσίας του: "Ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country".

      Διαγραφή
  2. Επειδή το βρήκα τυχαία (κρατάω αρχείο, αλλά πλέον είναι χαοτικό και δυσκολεύομαι να βρω τα πράγματα), διαβάστε μια αναφορά του Τάσκα προς το State Dept, της 16ης Ιουλίου 1974, μετά τη συνάντηση με τον Ιωαννίδη.

    Για να καταλάβει κανείς, σε τι ψυχική κατάσταση βρισκόταν ο Ιωαννίδης και πώς έβλεπε τον εαυτό του, πριν ακόμα γίνει η εισβολή. Ίσως να μην έχει αναπαραχθεί και από τον ελληνικό τύπο, γιατί δε συνάδει με τους μετέπειτα ισχυρισμούς Ιωαννίδη πως "είχε διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς".

    https://wikileaks.org/plusd/cables/1974ATHENS04528_b.html

    O Ιωαννίδης πετάχθηκε πάνω, αναποδογυρίζοντας ένα τραπέζι, σπάζοντας ένα ποτήρι και βρίζοντας. Μάλιστα προσπαθεί να πει πως δεν οργάνωσε αυτός το πραξικόπημα στην Κύπρο!

    "Για ό,τι έγινε στην Κύπρο, εγώ θα κατηγορηθώ! Αν είχα αποσύρει το στρατό, οι προηγούμενοι πολιτικοί θα με κατηγορούσαν ότι παρέδωσα το νησί στους κομουνιστές. ΜΙΑ ΜΕΡΑ, η Αμερικανική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει, ότι στις 15 Ιουλίου η Κύπρος σώθηκε από το να πέσει στα χέρια των κομουνιστών."

    Τάσκα: "Ο Στρατηγός είπε πως κι αυτός ήταν υπέρ της μη ανάμειξης, σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυπριακό κράτος. Η Ελλάδα θα ακολουθούσε την απόφαση της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν εθνικιστές και αυτοί οι εθνικιστές ήταν που κινήθηκαν κατά του Μακαρίου. Ήταν άσχετο αν αυτοί οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές είχαν κινηθεί με ή χωρίς προηγούμενη ευλογία της Ελλάδας ή αν Έλληνες αξιωματικοί έπειτα τους βοήθησαν. Συνέχισε πως ούτε η Ελλάδα ούτε οι Ελληνοκύπριοι είχαν ζητήσει Ένωση, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ αυτές τις εξελίξεις στην Κύπρο, ότι οι Τούρκοι καταλάβαιναν πως επρόκειτο για εσωτερική ελληνική υπόθεση".

    ---------------------------------------------------------

    Βέβαια στην Ελλάδα, το παραπάνω κατανοείται ως εξής: "Ο Κίσινγκερ μήνες πριν σχεδίαζε την εισβολή και είπε στον Ιωαννίδη, προχώρα και μη φοβάσαι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.