14/7/19

Φοιτητικό συνάλλαγμα 2,5% του ΑΕΠ στην Κύπρο από 80 χώρες - Στην Ελλάδα χάνουμε συνάλλαγμα, επειδή έχει επικρατήσει η σχιζοφρένεια* της Αριστεράς

  Θεανώ Θειοπούλου   
Συνάλλαγμα θα αρχίσει να ξαναέρχεται στην Κύπρο με τις εγγραφές των ξένων φοιτητών από 80 χώρες και άνω στα 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Από την εκπαίδευση προέρχεται, πλέον, σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ της Κύπρου και επηρεάζει έναν μεγάλο κύκλο επαγγελμάτων και υπηρεσιών. 
Οι γραμματείες των ιδιωτικών και δημοσίου Πανεπιστημίου δουλεύουν στο φουλ, για να δίνουν πληροφορίες και να προχωρούν στις εγγραφές των νέων φοιτητών. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο «Φ» στην Κύπρο βρίσκονται για σπουδές, φοιτητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το Τμήμα Μετανάστευσης προχωράει κάθε φορά στην έγκριση αιτήσεων από νέους που θέλουν να φοιτήσουν στην Κύπρο.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 27.000 ξένοι φοιτητές βρίσκονται στην Κύπρο, περίπου 18.000 είναι Ευρωπαίοι πολίτες και 9.300 είναι από τρίτες χώρες, αυξάνεται η ζήτηση για καθηγητές, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, η ζήτηση για διαμερίσματα προς ενοικίαση και η κατανάλωση. Από έρευνα που είχε γίνει πέρυσι η συμβολή της ανώτερης εκπαίδευσης στην οικονομία φθάνει μέχρι το €1 δισ.  
Η ανώτερη εκπαίδευση απασχολεί περίπου 9.500 εργαζόμενους στον τομέα αυτό και σε άλλες υποστηρικτικές βιομηχανίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανώτερη εκπαίδευση συνέβαλε στα έσοδα εξαγωγών του Κράτους, με τους διεθνείς φοιτητές να αποτελούν το 47% του συνόλου των φοιτητών. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2023, εάν τα υφιστάμενα επίπεδα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο διατηρηθούν και υποστηριχθούν από περαιτέρω εφικτή ανάπτυξη στην εισδοχή διεθνών φοιτητών και στις δαπάνες για έρευνα, τότε η οικονομική συνεισφορά του τομέα της ΑΕ θα αυξηθεί κατά €400 εκατ. περίπου.  
Η Κύπρος έχει συγκεντρώσει φοιτητές από όλο τον κόσμο που έρχονται να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου. Οι  φοιτητές από τρίτες χώρες με βάση την ιθαγένεια είναι κατά αλφαβητική σειρά από Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Γάμβια, Γεωργία, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουϊνέα, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ταϋλάνδη, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Καζακστάν, Καμερούν, Καναδάς, Κένυα,  Κίνα, Κολομβία, Κομόροι Νήσοι, Κούβα, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβηρία, Λιβύη, Μαλαισία, Μαλαουί, Μαρόκο, Μεξικό, Μολδαβία, Μπαγκλαντές, Μπαχάμας, Μπαχρέιν, Μπενίν, Μπουρουντί, Μυανμάρ, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Ντομινίκα, Ομάν, Ουγκάντα,  Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Πράσινο Ακρωτήριο, Ρουάντα, Ρωσία, Σαιντ Κιτς και Νέβις, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σιέρα Λεόνε, Σουαζιλάνδη, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Τόγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Υεμένη, Φιλιππίνες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ελλαδίτες φοιτητές που έρχονται να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που διαθέτει η χώρα. Μάλιστα διαφέρει και η τιμολογιακή  πολιτική, καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κάνουν έκπτωση στα δίδακτρα για τους Ελλαδίτες. Την ίδια στιγμή πάρα πολλοί Έλληνες που διδάσκουν σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, διεκδικούν θέσεις σε κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια ή στο κρατικό. Η ζήτηση από την Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγάλη, όπως σημαντική είναι και η ζήτηση από Έλληνες των θέσεων που προσφέρονται στον τομέα της εκπαίδευσης.
*Πολιτικός χαρακτηρισμός, υπό την έννοια ότι η Αριστερά δεν δέχεται την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, στερώντας από τη χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα, ενώ την ίδια στιγμή πολλές χιλιάδες Ελληνόπουλα σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μια διαδικασία που εκτός των άλλων κοστίζει στην Ελλάδα πολύτιμο συνάλλαγμα.
Φιλελεύθερος

8 σχόλια:

  1. Αγαπητς Σαββα και για να λεμε τα συκα συκα...

    Δυστυχως τα ιδιωτικα πανεπιστημια το πολεμησαν με σφοδροτητα ,οσες φορες εστω και σαν ιδεα αναφερθηκαν τις τελευταίες δεκαετιες οι κυριοι φορεις των κρατικων πανεπιστημιων δλδδη οι καθηγηταδες μας,οι περισσοτεροι των οποιων(αναφέρομαι στις καλες- λεγομενες σχολες)την εδρα την διαδεχθηκαν-αν-αξιοκρατικα φυσικα- από τον πατερα τους η από στενους συγγενείς τους,,,
    Ηταν πολύ πολύ μεγαλη η πιττα που τους δοθηκε ,για να αδιαφορησουν..και μεσω των πολιτικων τους διασυνδεσεων ,αλλα και της παραπλάνησης που κανανε των φοιτητών τους
    Εμαστε μια χωρα που στο παγκοσμιο στερεωμα εχουμε και διακεκριμμενα μυαλα που διαπρεπουν στο αντικειμενο τους,πολλα εκ των οποιων θα μπορούσανε να εργαστουν στην πατριδα τους με καποια σχεση εργασιας,αλλα και το σοβαροτερο η χωρα μας εχει βαρυ ονομα στις επιστημες λογω της αρχαιας μας παρακαταθηκης
    Και κατ εμε η μεγαλυτερη απωλεια δεν είναι τα οικονομικα ανταλλάγματα που χανονται οσο όλα τα αλλα που είναι εμμμσα..
    Ως ενα από αυτά να αναφερω ότι όλα αυτά τα νεαρα παιδια που θα ερχοντουσαν και θα ζουσανε για αρκετα χρονια στηνχωρα μας μεσα στην καλυτερη περιοδο της ζωης τους,οπου θα ερωτευόντουσαν θα ταξιδευαν θα γλεντούσανε κλπκλπ) θα μπολιαζότανε και θα κουβαλαγαν στην υπολοιπη ζωη τους την Ελλαδα...Εάν δε το επεκτείνουμε παρα περα πολλοι εξ αυτων μπορει να εξιλισσονταν στην χωρα τους καταλαμβανοντας καιριες θεσεις ιδιωτικες η κρατικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αριστερα ήταν παντα μειοψηφια τα χρονια που περασαν. Γιατι δεν το εκανε ο εθναρχης, ο Παπανδρεου, ο Σημιτης κλπ κλπ???? Τι στους εμποδιζε? Μαλλον το καθηγητικο κατεστημενο. Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αριστερά έκτιζε τις πόρτες της Συγκλήτου και των καθηγητών, η αριστερά έκανε τις καταλήψεις, η αριστερά έδερνε καθηγητές, η αριστερά έβαζε φωτιές, η αριστερά ...... Θέλεις κι άλλα?

      Διαγραφή
    2. Υπαρχουν και νομοι σε μια χωρα. Επερεπε να τους βουτηξουν και να τους ριξουν μια δεκαετια να συνελθουν ή να τους διαγραψουν απο τις σχολες με συνοπτικες διαδικασιες. Οσοι δε εκαναν αποχη διγραφη διοτι δεν θελουν να σπυδασουν προφανως. Ακου καταληψη λες και ειναι μαγαζι τους .... Αλλα και οι κυριοι καθηγητες τους κωλογλειφαν γιατι επαιζαν διαφορα παιχνιδακια στις εκλογες των οργανων του πανεπιστημιου (ποιος εκανε το νομο να εξαρταται το πανεπιστημιο απο τους φοιτητες?).

      Διαγραφή
  3. Η λεξη σχιζοφρενεια προερχεται απ την δομη των δυο εγκεφαλικων τομεων.Του αριστερου και του δεξιου τομεα. Και την ελειψη επικοινωνιας των δυο μερων..Ειναι παθηση που αφορα εξ ισου οπως λεει η λεξη και τα δυο μερη.Αρα ιδια αρρωστεια εχει και η δεξια ...και η αριστερα..Τωρα γιατι εμεις βλεπουμε μονο αριστερα.....προφανως διοτι βρησκομαστε δεξια ....Το ιδιο κανει και η αριστερα κοιτωντας δεξια. Το θεμα βεβαια ειναι ..πως διαβολο δεν κοιτανε και τον εαυτο τους..Αποτελεσμα ....το συμπερασμα στοχος του αρθρου..οχι η γνωση ...αλλα τα χρηματα που χανονται...Αλλα χρηματα πολλα χανονται και στα Καζινο...και στις μιζες...κλπ..Αρα λογικα μιλωντας για χασουρες...θα γραψει ο αρθρογραφος και γιαυτα...συντομα..Ετσι θαχουμε μια συνολικη εικονα των απωλειων ..να δουμε ποια ειναι πιο επικινδυνη..να επεμβουμε σταδιακα απ την μεγαλη προς την μικροτερη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Κύπριοι κατόρθωσαν με τους "πρακτορες" τους να καταργήσουν τον μόνο τρόπο αξιοκρατικής επιλογής εκπαιδευτικών στη Δημόσια εκπαίδευση. Πως; αλλάξανε τον τρόπο διορισμού,τον γραπτό διαγωνισμό τον αντικατέστησαν με επιλογή με μόρια.
    Πώς συγκεντρώνει κάποιος μόρια; κυρίως με μεταπτυχιακά.
    Ποιά "βιομηχανία" τα δίνει; Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια Κυπρου με εξ αποστάσεως μαθήματα.Πόσο κοστίζουν;περίπου 6.000€.

    Ποιοί οργάνωσαν την συνωμοσία;
    1) υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας
    2)συνταξιούχοι, ομότιμοι Έλληνες καθηγητές του Ελληνικού Πανεπιστημίου που εργάζονται τώρα σε Κυπριακά Πανεπιστήμια.
    3)κάποιοι συνδικαλιστές, χρήσιμοι ηλίθιοι αλλά και αρκετοί που λαμβάνουν δώρα.
    4)κάποιοι δημοσιογράφοι
    5)ιστοσελίδες με εκπαιδευτικά Θέματα που λαμβάνουν θηριώδεις καταχωρίσεις και διαφημίσεις

    Που αποσκοπούν;ποιά είναιη δυνάμει πελατεία; 200.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ή πτυχιούχοι καθηγητικών σχολών.

    Τα μεταπτυχιακά διπλώματα που λαμβάνονται με τέτοιους τρόπους, έχουν αντίκρυσμα;Αν επισκεφθεί κάποιος τα παρομόνοια γραφεία εκπόνησης φοιτητικών εργασιών θα καταλάβει το δράμα που παίζεται στην πλάτη της Ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδη γνωριζω πως σκεφτονται οι αεριτζηδες απαταιωνες και πως ενεργουν για κερδος ..εχουν μια πανομοιοτυπη κινηση και εναν επιμονο παιδαριωδη τροπο να κανουν εφευρεσεις δαιδαλωδεις πασπαλισμενες με αρετες...για ξεκαρφωμα.....πιστευω τον Ντι Μπι....Ξερω και τους ...καθηγητες τι μασανε..Παστιλιες δαιμονων...μηχανες του κακου..ασταματητου κακου..ολη μερα παραγωγη ιντριγκας...και υλισμου χυδαιου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδη γνωριζω πως σκεφτονται οι αεριτζηδες απαταιωνες και πως ενεργουν για κερδος ..εχουν μια πανομοιοτυπη κινηση και εναν επιμονο παιδαριωδη τροπο να κανουν εφευρεσεις δαιδαλωδεις πασπαλισμενες με αρετες...για ξεκαρφωμα.....πιστευω τον Ντι Μπι....Ξερω και τους ...καθηγητες τι μασανε..Παστιλιες δαιμονων...μηχανες του κακου..ασταματητου κακου..ολη μερα παραγωγη ιντριγκας...και υλισμου χυδαιου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.