12/7/19

Αυτοί είναι οι 3 συν 1 τουρκικοί στόχοι για το Αιγαίο και την Κύπρο

 Νίκος Παναγιωτίδης*    
Οι τουρκικοί στρατηγικοί στόχοι για το Αιγαίο και την Κύπρο είναι διαχρονικοί και εντάσσονται στην προσπάθεια αμφισβήτησης των ελλαδικών και ελληνοκυπριακών (της ΚΔ) κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία δεν διαχωρίζει το Αιγαίο από την Κύπρο, αφού το θεωρεί ενιαίο γεωπολιτικό χώρο από τον οποίο μπορεί να αντλήσει συγκεκριμένα γεωστρατηγικά οφέλη. Ποιοι είναι όμως οι τουρκικοί στόχοι;
1) Κύριος στόχος της τουρκικής υψηλής στρατηγικής είναι η υφαρπαγή μέρους της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας επί των χερσαίων συνόρων (βλ. αμφισβήτηση Συνθήκης της Λωζάνης και διεκδίκηση νησιών) και των θαλασσίων ζωνών τους.Συγκεκριμένα, η Άγκυρα επιδιώκει διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο μέρη με απώτερο στόχο τον περιορισμό της ελληνικής και την επαύξηση της τουρκικής κυριαρχίας για να καταστεί περιφερειακή ηγεμονική δύναμη.
Με άλλα λόγια, η Άγκυρα επιχειρεί να κερδίσει ζωτικό χώρο εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδρά με την απειλή πολέμου (Casus Belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ. Με το ισχύον καθεστώς η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο 35% των υδάτων, ενώ η Τουρκία στο 9%. Αν ισχύσει καθεστώς 12 ν.μ. η Ελλάδα θα ασκεί κυριαρχία στο 64% του Αιγαίου, ενώ η Τουρκία στο 10%. Ποια είναι τα μέσα του τουρκικού αναθεωρητισμού; Ο διπλωματικός εξαναγκασμός (βλ. κρίση Φεβρουαρίου στο οικόπεδο 3 και κρίση Γιαβούζ - Φατίχ) και η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου.  
2) Διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων στην Κύπρο, αλλά και αμφισβήτηση αυτών που δυνητικά βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο τον προσπορισμό οικονομικού και πολιτικού οφέλους. Ένας από τους κύριους πυλώνες της τουρκικής υψηλής στρατηγικής είναι ο γεωοικονομικός, αφού ο στόχος είναι να καταστεί η Τουρκία σημαντικός διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της. Ένας αγωγός φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου ενισχύει την τουρκική στοχοθεσία.
3) Επιπρόσθετα, και σε άμεση αλληλοσύνδεση με το προηγούμενο σημείο, η Τουρκία επιχειρεί να καταστεί υπολογίσιμη ναυτική δύναμη. Το δόγμα Νταβούτογλου παραμένει η πολιτική βίβλος των ισλαμιστών. Ο τελευταίος έχει επηρεαστεί αρκετά από τον πιο δημοφιλή θεωρητικό επί ναυτικών θεμάτων, Θάιερ Μάχαν, ο οποίος είχε ταυτίσει την αναβίβαση μιας χώρας στο στάτους της Μεγάλης Δύναμης με τη θαλάσσια ισχύ. Σύμφωνα με τον Μάχαν, θαλάσσια και οικονομική ισχύς είναι αλληλένδετες. 
4) Τέλος, ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου μέσω λύσης τουρκικών προδιαγραφών. Η Τουρκία δεν επιθυμεί τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Αυτός είναι ο λόγος που εμμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στην παραμονή στρατευμάτων στο νησί. Επιπλέον, επιχειρεί μέσω περίπλοκων συνταγματικών ρυθμίσεων να ελέγξει την πολιτική διεργασία και στις δυο συνιστώσες πολιτείες που δυνητικά θα εγκαθιδρυθούν με στόχο την παρεμπόδιση άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Ανάλογες πρόνοιες υπήρχαν και στο σχέδιο Ανάν, όπου η Τουρκία μέσω των εποίκων και των μηχανισμών της Γερουσίας της Ομόσπονδης ΚΔ μπορούσε να ελέγχει όλη την Κύπρο.
Συμπερασματικά, είτε έχουμε ως σημείο αναφοράς τους κεμαλιστές είτε εστιάζουμε στο πολιτικό ισλάμ και τον Ταγίπ Ερντογάν, οι τουρκικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι. Απλά διαφοροποιούνται κάπως στα μέσα και η τακτική. Οι κεμαλιστές θεωρούσαν ότι η ισχύς της Τουρκίας απέρρεε από την προεξέχουσα περιφερειακή της θέση, ενώ οι ισλαμιστές εκτιμούν ότι το ισλαμικο-οθωμανικό υπόβαθρο της δίνει τα εχέγγυα για τη δημιουργία ενός τόξου διευρυμένης επιρροής με επίκεντρο την Τουρκία, η οποία αναβιβάζεται πλέον σε υπερ-περιφερειακή δύναμη. Όπως διαφαίνεται από τη στρατηγική συμπεριφορά της Τουρκίας, αυτό το διάστημα η ελλαδική - ελληνοκυπριακή στρατηγική παρουσιάζει έλλειμμα αποτρεπτικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας, το οποίο πρέπει να διορθώσει τάχιστα.
 
*Επ. καθηγητής Αmerican College, επιστημονικός συνεργάτης ΚΑΝΣ Παντείου.
Φιλελεύθερος

12 σχόλια:

  1. Κι ύστερα κατακρίνουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο που στη συνθήκη της Λωζάνης επέλεξε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κι όχι τη Βάρεια Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατακρίνει κάνεις τον Βενιζέλο για αυτό τον κατακρίνει γιατί έπρεπε να γίνει επιλογή μεταξύ των δύο

      Διαγραφή
    2. Εθνάρχης δηλαδή ο Βενιζέλος ? Τον έχουμε κα άγαλμα ...

      Διαγραφή
  2. Τό "Μάλτα γιόκ" εἶναι ἡ μόνη πραγματική "ναυτική παράδοση" στούς Τούρκους: Σέ ἄσκηση τοῦ ΝΑΤΟ δέν βρῆκαν τήν Μάλτα, καί ἔστειλαν τό σῆμα "Μάλτα γιόκ".
    Δηλαδή Μάλτα δέν εὑρεθη, ἤ Μάλτα δέν ὑπάρχει. Ἐμβληματικό τό γεγονός.

    Βέβαια τήν Κύπρο, μέ τή βοήθεια τοῦ Κίσσινγκερ τή βρῆκαν.
    Ἀλλά αὐτό δέν τούς καθιστᾶ "ναυτικό λαό". Βλέπουν τήν θάλασσα σάν ἕνα ἀντικείμενο ξένο καί ἐπικίνδυνο, μέ πλοῦτο μέν ἀλλά ξένο.
    Αὐτήν τήν ὀπτική γωνία, ἐκφράζουν καί τά νεοφανῆ δόγματά τους γιά δικαιώματά τους στή θαλάσσια περιοχή πέριξ τῆς Μικρᾶς Ἀσίας: Κτήση ἐπθυμητή, ἀπόκτημα "σίγουρο", λεία.

    Ἐμεῖς ὄμως οἱ Ἕλληνες, εἴμαστε ναυτικός λαός. Ἡ θάλασσές μας δέν εἶναι μόνο δικαίωμα, δέν εἶναι μόνο φυσική ἱστορική κτήση μας, εἶναι τρόπος ζωῆς μας, εἶναι φυσικός χῶρος μας. Εἶναι τό φυσικό περιβάλλον μας, μέρος τοῦ σπιτιοῦ μας.

    Φαντασθεῖτε, τήν Γαλλία μέ τό Βέλγιο, νά λένε στήν Ἀγγλία, εἴμαστε ἠπειρωτικές χῶρες μέ πολλά χιλιόμετρα παραλίων, καί σεῖς ἕνα συγκριτικά μικρό νησιώτικο σύμπλεγμα, χωρίς δικαιώματα ΑΟΖ, ὑφαλοκρηπίδας κλπ, στή θάλασσά γύρω ἀπό σᾶς,
    καί μάλιστα στό ὄνομα τοῦ ὅτι εἴμαστε κατά πλειοψηφία καθολικοί, εἴμαστε οἱ φυσικοί προστάτες τῶν καθολικῶν Σκωτσέζων, καί ἔχουμε δικαιώματα νά τούς προστατεύσουμε, κάνοντας γεωτρήσεις καί παίρνοντας πετρέλαιο στήν βόρεια πλευρά τῆς Ἀγγλίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντιλαμβάνονται οι 'έξυπνοι' Έλληνες ότι οι 'βάρβαροι' Τούρκοι έχουν εξαιρετικό μακροχρόνιο σχεδιασμό? Ότι οι ηγεσίες τους, πολιτικές και στρατιωτικές, καθώς και το διπλωματικό τους σώμα είναι ικανότατο?
    Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πως τα αποθέματα υποθαλασσίων υδρογονανθράκων στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και τα νησιά και τα εδάφη που σκοπεύουν να αρπάξουν από εμάς, θα συντελέσουν στην όχι μόνο στην επέκταση του Τουρκικού κράτους, αλλά θα τους βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν και το πυρηνικό τους πρόγραμμα και την απόκτηση πυρηνικών όπλων, επίτευγμα που θα βάλλει την Τουρκία στις ισχυρότερες 10 χώρες στον κόσμο.

    Ο 'έξυπνος' Ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει πως η Τουρκία τόσα χρόνια κάνει αυτό που έκανε στην Κύπρο με πόλεμο. Εποικίζει την Ελλάδα με μουσουλμάνους.
    Την Δυτική Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κινδυνεύουμε να τα χάσουμε. Η "Γαλάζια Πατρίδα", ο πραγματικός στόχος των Τούρκων, χωρίς κατάληψη των νησιών μας είναι αδύνατη. Ο ανωτέρω χάρτης είναι η απόδειξη.
    Οι διαπραγματεύσεις από την πλευρά των Τούρκων είναι προσχηματικές. Αποσκοπούν με ατέλειωτες διεκδικήσεις να προετοιμάσουν τον δρόμο για τα νέα σύνορα της Τουρκίας, αυτά που αποκαλούν "Γαλάζια Πατρίδα".

    Συμπέρασμα. Ο μεγάλος αποβατικός στόλος της Τουρκίας, οι υπέρ εξοπλισμοί της, οι απειλές της, αλλά και ότι κάνει και λέει τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν στόχο όχι μόνο την χάραξη πολύ ευνοϊκών προς την Τουρκία θαλασσίων συνόρων, αλλά την αρπαγή των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνο.
    Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει όχι μόνο με την δημιουργία συμμαχιών, που αύριο μπορεί να διαλυθούν, αλλά με την ανοικοδόμηση της οικονομίας της , νέους εξοπλισμούς, πολύ καλύτερη εκπαίδευση, κ.λπ.
    Καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Fotis V.

      Τέτοια γράφε και θα σε βγάλει ο ύπερθεν Νικολάκης τουρκοπράκτορα, που ρίχνει το ηθικό τού ελληνικού λαού και των ΕΔ. Εμένα, πάντως, μ' έχει βγάλει.

      Διαγραφή
    2. Οι Τούρκοι διέρρευσαν με σαφήνεια τα μελλοντικά σχέδια τους, σε βάρος της Ελλάδος. Η "Γαλάζια Πατρίδα" τους περικλείει όλα τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία προφανώς σκοπεύουν να μας αρπάξουν.

      Επομένως αυτά που γράφω είναι τα αυτονόητα. Πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά για τα χειρότερα. Δυστυχώς, αισθάνομαι πως είμαι άλλη μία "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Ελπίζω να κάνω λάθος.

      'Τουρκοπράκτορες' μπορεί να χαρακτηρισθούν κάποιοι που σκοπίμως διαβρώνουν (subversion) και προδίδουν (treason) την χώρα μας. Νομίζω ότι σε κανέναν μας, εδώ, δεν αρμόζει αυτός ο βαρύτατος χαρακτηρισμός.

      @Nativist, Ο τρόπος που μιλάς στον 'Nikolaos Kavasilas' είναι απαράδεκτα αγενής. Τι είναι αυτό το απαξιωτικό 'Νικολάκη'? Εάν διαφωνείς σε κάτι, ευγενικά υπέδειξε του το 'λάθος' του, ώστε να γίνει πολιτισμένος διάλογος.

      Διαγραφή
    3. Δεν θυμούμαι να σού ζήτησα την γνώμη σου. Για να το κάνω, θα πει πως έχω τον λόγο μου. Βλέπεις να απαντά στα ερωτήματά μου; Έχουν καμμία σοβαρότητα αυτά που γράφει; Σού ανέφερα τι έγραψε για μένα. Δεν σε είδα να διαμαρτύρεσαι. Μήπως είσαι ... διάκος του;

      Διαγραφή
  4. Γλυστρωντας οι Πρεσπες ...εφτασαν στην Κρητη....λογω κατηφορας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Τό "Μάλτα γιόκ" εἶναι ἡ μόνη πραγματική "ναυτική παράδοση" στούς Τούρκους: Σέ ἄσκηση τοῦ ΝΑΤΟ δέν βρῆκαν τήν Μάλτα, καί ἔστειλαν τό σῆμα "Μάλτα γιόκ"<

    Βρε Νικολάκη, βγάζεις αβίαστο γέλιο. Σε άσκηση τού ... ΝΑΤΟ; :) Δηλαδή, η φράση ελέχθη και είναι γνωστή από το 1952 και μετά; :-)))

    Και την Κύπρο βρήκαν και την Εύβοια βρίσκουν και το Πασαλιμάνι, μονάχα εμείς, λαός με 5000 χρόνια ναυτική παράδοση, που κάποτε οργώναμε το Αιγαίο και όχι μόνο, ούτε από το Πασαλιμάνι και την Εύβοια τούς διώχνομε, ούτε την Σμύρνη/Τσεσμέ βρίσκομε, για να πάμε για έναν καφέ, όπως μάς είχε καλέσει ο Ντα(β)ούτογλου να κάνομε. Κι έτσι αρκούμαστε στις παρηγοριές τύπου "Μάλτα Γιόκ". Ωραία τα λόγια, Νικολάκη, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ωραία σήμερα.

    ΥΓ: Ελπίζω να μην μού πεις πάλι ότι γράφω καθ' υπαγόρευσιν τής ΜΙΤ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πάψω να λέω ότι είμαι Έλληνας, από ντροπή !!!!!
    Άρχισα να το σκέφτομαι. ......... ρε μπας και οι Τούρκοι είναι καλύτεροι ;
    Πάντως από τους δικούς μας πολιτικούς σίγουρα !!!!!!!!!
    Έτοιμος είμαι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νικο η ελληνικη ελιτ ..ειναι αγνωστου ταυτοτητος και ριζας αντικειμενο.Αυτο που η γιαγια μου ελεγε....χαμενο κορμι...ουτε ερανο για την αμυνα της χωρας δεν κανουν...Ολα για φαι και ..χεσιμο ταχουν...Κυριολεκτικα χαμενα κορμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.