18/7/19

Είναι το κράτος χειρότερο από το Airbnb;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Μετά από αρκετούς μήνες σιωπής από την πλευρά του κράτους, κατά τη διάρκεια των οποίων το περιβάλλον των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων άρχισε να βρίσκει τις ισορροπίες του, ακούστηκαν και πάλι τα γνωστά περί κρατικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, εναντίον των μισθώσεων τύπου Airbnb.
Είναι γεγονός που καταγράφεται πλέον με καθαρότητα, πως οι δυνάμεις της αγοράς, οι τιμές της ενοικίασης των ακινήτων, το μέγεθος των αφίξεων των ξένων τουριστών και η θέσπιση της ρυθμιστικής φορολογικής πλατφόρμας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν οδηγήσει εμφανώς στην επόμενη ημέρα, μετά την περίοδο έξαρσης των μισθώσεων τύπου Airbnb. To είχαμε αναλύσει εκτενώς σε σειρά άρθρων, πως ενώ οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ήρθαν για να καλύψουν κάποιες νέες ανάγκες της αγοράς, τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών, ο κίνδυνος δημιουργίας ενός νέου φαινομένου τύπου «Video Club», «ΑΕΛΔΕ» και «Frozen Yogurt», ήταν ορατός.
Που βρισκόμαστε λοιπόν τώρα; Ασφαλώς και βιώνουμε τον κύκλο της ωρίμανσης, διότι αφενός το εύκολο κέρδος φαντάζει τώρα πιο δύσκολο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει και αφετέρου η επιμελής ενασχόληση με την υποστήριξη των παροχών των βραχυπρόθεσμων αστικών μισθώσεων απαιτεί χρόνο και πόρους. Ταυτόχρονα πολλά ακίνητα επιστρέφουν στις παλαιές μακροχρόνιες μισθώσεις, αφού οι ιδιοκτήτες τους μετά από πιο ψύχραιμους υπολογισμούς και βάζοντας κάτω τα κόστη και τα έξοδα, διαπιστώνουν πως ίσως να μην υπάρχει μια τόσο σημαντική διαφορά στα τελικά καθαρά έσοδα.

Για τη συνέχεια Liberal






Αν βάλουμε πληθυσμιακή ποσοστώση για τα Airbnb, μπορούμε παρακαλώ να βάλουμε και για τις κατασκευαστικές εταιρίες. Θα με βολευε να μην έχω να ανταγωνιστω τις προσφορές δεκάδων άλλων εταιριών για κάθε έργο, καθώς και αυτές εκατοντάδων απλών μαστόρων που δεν κόβουν αποδείξη. Γιατί δηλαδή, κυνηγήσαμε τόσο πολύ τα airbnb να κόβουν αποδείξεις και δεν κυνηγάμε τους υδραυλικόυς, τους ηλεκτρολόγους κλπ? 
Για την ακρίβεια, καλό θα ήταν να κλείσουμε όλες τις άλλες κατασκευαστικές εταιρίες και να μείνει μόνο η δική μου ανοικτή στο λεκανοπέδιο. Μια ιδέα ρίχνω. Για το καλό των πελατών πάντα, όχι για μένα. Θα πούμε ότι δημιουργείται και καλά τοξικό περιβάλλον, υπερκατασκευή και μαύρη εργασία με τόσες εταιρίες.
Τώρα που το σκέφτομαι, αν είναι να βάλουμε ποσοστώση στα airbnb, γιατί δεν βάζουμε και στα ξενοδοχεία? Δεν μπορείς κύριε να ανοίγεις ξενοδοχείο όπου θες. Πρέπει να πάρεις άδεια με πληθυσμιακά κριτήρια.
Και για την ακρίβεια να το κάνουμε και στους φούρνους και στα σουβλατζίδικα. Δεν μπορεί ο καθένας να ανοίγει σουβλατζίδικο όπου θέλει. Δημιουργείται υπερανταγωνισμος.
Και μην ξεχάσω τα e-shop. Πήξαμε στον ανταγωνισμό. Αλλά πώς θα βάλουμε πληθυσμιακά κριτήρια σε αυτά αφού είναι web based καταστήματα? Χμμμ?
Γενικά εκείνο τον σταυρο πάνω στην ελληνική σημαία, σιγά σιγά να τον μετατρέψουμε σε σφυροδρεπανο, γιατί με 75% εισφορες επί του εισοδήματος και κρατικές ρυθμίσεις για τα πάντα, αν έβλεπε τη χώρα ο Σταλιν θα δακρύζε από συγκίνηση
Υ.Γ. Είχα την εντύπωση ότι ψήφισα καπιταλιστικό κόμμα που θα στήριζε την ελεύθερη αγορά. Όχι ότι μετανιώνω. Σε σχέση με τους υπόλοιπους πιθηκους η ΝΔ τουλάχιστον αποτελείται από ανθρώπους. Απλώς μελαγχολώ που ο σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στην ψυχή του Έλληνα ώστε να συζητάμε το 2019 τέτοιες αρλουμπες.


Alexandros Papadopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.