18/7/19

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας εκτοξεύονται, οι οικονομίες προσγειώνονται

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας εκτοξεύονται, οι οικονομίες προσγειώνονται
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Οι σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνουν, κατά τα φαινόμενα, περίφημα και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα – πολιτική, οικονομία, ενέργεια, εξοπλισμοί. Οι δύο πρόεδροι διαβεβαιώνουν, την ίδια στιγμή, ότι οι σχέσεις τους μπορούν να πάνε ακόμη καλύτερα, προς όφελος φυσικά των ταμείων αμφότερων των χωρών τους.
Για του λόγου το αληθές, μετά τους S-400 που έχουν αρχίσει να φτάνουν, οι Ρώσοι πρότειναν στους Τούρκους να τους πουλήσουν και αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, ώστε να καλύψουν τη χασούρα των F-35 που έχουν μπλοκάρει οι Αμερικανοί. Οι δε τουρίστες του καταφθάνουν στις τουρκικές πόλεις και παραλίες κατά εκατομμύρια, καθιστώντας τη Ρωσία τον μεγαλύτερο τουριστικό εταίρο της Τουρκίας. Το ρωσικό αέριο, είναι αυτό που κυρίως τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Τουρκίας. Και η Μόσχα έσπευσε να καταδικάσει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζουν Πούτιν και Ερντογάν, το τοπίο είναι πολύ πιο μουντό. Και όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι δύο πρόεδροι κάθονται στα αναμμένα κάρβουνα της οικονομίας, που απειλεί να γίνει πυρκαγιά και να τους κάψει. Από χθες, μάλιστα, έχουν και οι δύο ένα παραπάνω λόγο για να αισθάνονται ακόμη πιο άβολα.

ΔΝΤ και Reuters
Ο μεν Πούτιν, διότι προφανώς πληροφορήθηκε τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναθεώρησε αρνητικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019, τοποθετώντας τον πλέον στο 1,2%, έναντι 1,4% που ήταν. Όπως δε συνηθίζει το ΔΝΤ, επέκρινε τα σχέδια δημόσιων επενδύσεων που παρουσίασε πρόσφατα το Κρεμλίνο – στην υγεία, την παιδεία, τις υποδομές και άλλους τομείς – με σκοπό να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, με «όχημα» το εθνικό ταμείο που έχει δημουργηθεί κυρίως από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο δε Ερντογάν διότι ασφαλώς και πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της έρευνας του Reuters σε 40 οικονομολόγους, βάσει των οποίων η οικονομία της χώρας του θα συνεχίσει να κινείται σε τροχιά ύφεσης τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προτού αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά – και δειλά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κρίση να παραταθεί, μιας και πάνω από το κεφάλι του προέδρου της Τουρκίας κρέμεται η απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων.
Θα πει, βεβαίως, κανείς ότι Πούτιν και Ερντογάν δεν φημίζονται για την εκτίμηση που τρέφουν προς το ΔΝΤ, το Reuters, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης, που έχουν βάλει στο στόχαστρο της υποβάθμισης την Ρωσία και την Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι προσπερνούν τις προβλέψεις και προειδοποιήσεις τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Εξάλλου, τόσο ο «τσάρος» όσο και ο «σουλτάνος» είναι γνωστό ότι κινούν τα νήματα και της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στις χώρες τους και ελάχιστοι τολμούν να τους πάνε κόντρα – ο τελευταίος που το επιχείρησε, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, εκδιώχθηκε κακήν-κακώς από τη θέση του. Έτσι, όμως, εκτός από τους καρπούς της επιτυχίας που δρέπουν σε περιόδους «παχιών αγελάδων», είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν και τον λογαριασμό όταν έρχεται η στιγμή αυτές να αντικατασταθούν από τις «ισχνές αγελάδες».
Όπως δείχνει να συμβαίνει τώρα, δηλαδή...
Sergei Chirikov/Pool Photo via AP
Πηγή: Λίμπεραλ

6 σχόλια:

  1. Ἄλλο Πούτιν ἄλλο Ἐρντογκάν, μή τό ξεχνᾶμε.
    Καί ἄλλο Ρωσία, πού δικαιολογημένα θεωρεῖ ἀνεπίτρεπτη τήν ἐπιβολή "κυρώσεων", χωρίς τήν σφραγίδα τοῦ ΟΗΕ
    (ὡς οἰκονομικά μέτρα ναί, πού ἄρα νομίμως ἐπιδέχονται ἀντίμετρα, καί φανερά καί συγκεκαλυμμένα, ἀλλά ὄχι ὡς κυρώσεις)
    καί ἄλλο Ἐρντογκάν πού δέν ἐπικαλεῖται καθόλου τό διεθνές δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει το Κατάρ μεγάλο πουγκί.
    Το ίδιο και η Κίνα.
    Και εμείς...αλλά το θάψαμε μην μας το βρούν οι γυναίκες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονοι μας ειμαστε! Να θυμηθουμε τοτε που εδωσαν οπλα και χρηματα στον Κεμαλ το 1922 οι Ρωσοι!Η οτι μας βομβαρδιζαν οι Αγγλογαλλοι -μου ειπε ο παππους μου που πολεμησε εκει-για να κοψουν την προελαση μας!!!!Αν ειμαστε ενωμενοι θαυματα κανουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο οικονομικός παραλληλισμός Ρωσίας – Τουρκίας αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται ως άγνοια. Οι δύο χώρες δεν έχουν τίποτα κοινό. Η μια (Ρωσία) έχει τεράστια έλλειψη επενδύσεων. Η άλλη (Τουρκία) έχει υπερεπένδυση ξένου κεφαλαίου από Αραβικές και Ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση της Ρωσίας η έλλειψη φαίνεται καθαρά αν κανείς βγει εκτός των μεγάλων πόλεων. Στις μεγάλες πόλεις όμως μέσα στα πολλά εκατομμύρια απολιτικού όχλου που ψευτοζει μέρα με τη μέρα θα βρει και πολλούς συνειδητούς που εργάζονται και προσπαθούν για μια καλύτερη Ρωσία. Στην Τουρκία με προφανώς απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες για συγχρωτισμό με ξένα ρεύματα και ιδέες για μια μακρά σειρά ετών ακόμα βλέπουμε μια πεισματική εμμονή στις “παραδόσεις” που δεν είναι απαραίτητα τόσο “αθώες”. Η πνευματική – επιστημονική συμβολή της Τουρκίας στην ανθρωπότητα είναι μικρότερη από μια πολύ μικρότερη χώρα όπως ας πούμε την Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με της Ρωσίας. Αυτό από μόνο του κάτι λέει. Βέβαια στο μυαλό της πλειοψηφίας το μόνο που μετρά είναι η παραγωγή πυραύλων. Η σύγκριση του πολιτισμού είναι μια ματαιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι εχουν βαλει τα εντερα τους εκει...και σκιζουν καλτσον για την Ρωσια..τι εβαλε... Καλα οι κοροιδακλες εδω των δυτικων ριχνουν και τρισαγια στην καταραμενη Ρωσια....και τρωνε ολο το αγγουρι αμασητο στην χωρα τους απ τα ιδια εντερα ....οτι μεινει για τουαλετα...Και ειναι και ...στραβο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχετε δίκαιο για τις κυρωσεις- εκτός ότι εσεις θα υπεραμυνεσθε για ότι κάνει μια χώρα σαν τη Ρωσία. ΕΙναι καιρός να μάθουν οι Έλληνες ότι οι Ρώσοι όπως και όλοι άλλοι λαοί και κράτη μόνον για τα δικά τους συμφέροντα ενδιαφέρονται. Μου φαίνεται παράξενο ότι οι ελληνες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι κανείς - μα κανεις - ξένος δεν μας αγαπά εκτός εάν είναι προς το δικό του συμφέρον ....μεταξύ αυτών πρώτη η φίλτατη Ρωσία. Σας ευχαριστώ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.