14/7/19

Προχωράει το σχέδιο Ράμα για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα



Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που δημιουργήθηκε για την καθαίρεση του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση για να εξετάσει το αίτημα των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
H επιτροπή θα αποφασίσει την αποπομπή ή μη του Ίλιρ Μέτα, μετά την απόφασή του να ακυρώσει την 30 Ιουνίου ως ημερομηνία των δημοτικών εκλογών.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της επιτροπής, Ουλσι Μάνια (Ulsi Manja) δήλωσε ότι για μια περίοδο 3 μηνών θα διεξαχθεί διεξοδική έρευνα σχετικά με την απόφαση του Mετα η οποία στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Βουλή για περαιτέρω ενέργειες.

«Ο σκοπός της έρευνας είναι γνωστός, βασιζόμενος στην απόφαση του αλβανικού κοινοβουλίου: Η εξεταστική επιτροπή προτίθεται να διερευνήσει την αναγνώριση και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με την οργάνωση των τοπικών εκλογών.

Αυτή η επιτροπή είναι επιφορτισμένη να επαληθευσει την διαδικασία που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να εξετάσει τις συνέπειες αυτών των πράξεων σε σχέση με άλλα θεσμικά όργανα.

Με βάση το σκεπτικό των βουλευτών του σοσιαλιστικού Κόμματος που ζήτησαν την απόλυση του, διαπιστώθηκε ότι η συμπεριφορά του σχετικά με τις ακολουθούμενες διαδικασίες, ο πρόεδρος παραβίασε σοβαρά το σύνταγμα και αυτό σύμφωνα με αυτούς αποτελεί νομική αιτία για την αναστολή τον καθηκόντων του.

Η επιτροπή αυτή αναφέρθηκε ακριβώς στην απόφαση 84.Εντός τριών μηνών θα πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα για να υποβάλει στην Βουλή την τελική έκθεση.

Αναλυτικά η δήλωση του πρόεδρου της εξεταστικής επιτροπής έχει ως εξής :.

Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να παραμείνει αυστηρή ", δήλωσε Ο Μάνια.

Με ομόφωνη ψήφο, η Επιτροπή αποφάσισε ότι ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Χαλιτ Βαλτερι και ο σοσιαλιστής Αλκέτ Υσενι να είναι εισηγητές, θα πρέπει να προετοιμάσουν το κανονισμό της λειτουργίας και την προκαταρκτική έρευνα.

Μετά το διάταγμα του Μέτα, ορισμένα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησαν την ίδρυση μιας εξεταστικής επιτροπής για την απόλυση του Προέδρου.

Το αίτημά τους εγκρίθηκε από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Δευτέρας, με 101 ψήφους υπέρ και 6 κατά.

Σοσιαλιστές απαιτούν την απόλυση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα με το επιχείρημα ότι έχει παραβιάσει το Σύνταγμα με διάταγμα να ακυρώσει τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, και να βγάλει διάταγμα για την διεξαγωγή των εκλογών στης 13η Οκτώβρη.


Πηγή: Himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.