19/7/19

Η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό και η χαρά των Πρεσπολάγνων

Του Σάκη Μουμτζή
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όταν εξαγγέλθηκε η συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό ζήτημα, αρχικά τήρησε αρνητική στάση. Απαγόρευσε στους βουλευτές της να συμμετάσχουν. Προφανώς φοβήθηκε το ακροδεξιό καπέλωμα.
Στην συνέχεια, μπροστά στην πίεση των τοπικών βουλευτών, άλλαξε θέση δηλώνοντας πως όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει.
Μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πιερία και Πέλλα, η Νέα Δημοκρατία πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της διαφαινόμενης λύσης. Εκτοτε παρέμεινε σταθερή σε αυτήν την γραμμή, καταδικάζοντας απερίφραστα την συμφωνία των Πρεσπών.
Ομως ακόμα και στις πιο έντονες και φορτισμένες στιγμές των κινητοποιήσεων δεν δήλωσε πως όταν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει την συμφωνία. Κανένα στέλεχος της δεν το υποστήριξε αυτό.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ήμουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς σε μια ομιλία του τότε αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη.

Οταν ερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με την συμφωνία όταν θα γίνει κυβέρνηση, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, μπροστά σε 700 άτομα, πως «εμείς δεν είμαστε πολιτικοί απατεώνες να υποσχόμαστε πράγματα που δεν θα τηρήσουμε. Μια διεθνής συμφωνία πολύ δύσκολα ακυρώνεται».

Και αυτό συμβαίνει. Ενα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και την διεθνή του υπόσταση αναγνωρίζει τις διεθνείς συμφωνίες που συνήψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια διεθνής συνθήκη παράγει έννομα αποτελέσματα που δεν ανατρέπονται με μονομερείς ενέργειες.

Διαφορετικά η διεθνής κοινότητα θα ήταν μια ζούγκλα.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδειχθεί σε αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή. Καραδοκεί η Τουρκία. Αν εμείς ζητήσουμε να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί μια συνθήκη μόνο λίγων μηνών, θα έρθει η Τουρκία και θα απαιτήσει να αναθεωρηθεί και η συμφωνία της Λωζάννης που συνήφθη πριν από 96 χρόνια.

Αλλωστε, αυτή είναι η στρατηγική της επιδίωξη.

Ετσι η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε και υποστηρίζει πως θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την τήρηση των συμφωνηθέντων και θα ασκήσει πίεση, μέσω των ενταξιακών διαδικασιών, να τροποποιηθούν συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας.
Εξάλλου το κόστος που θα προκαλέσει μια μονομερής ενέργεια, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε όφελος.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών παραμένει ως έχει. Είναι μια κακή και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία.

Γιατί ξεσάλωσαν ξαφνικά οι Πρεσπολάγνοι; Γιατί κάποιοι επιχαίροντες μίλησαν ακόμα και για «κωλοτούμπα»;

Προφανώς εκμεταλλεύτηκαν τις ατυχέστατες δηλώσεις των υπουργών κ.κ Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη, που σχολιάζοντας την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών την βρήκαν θετική.

Ομολογουμένως ήταν ένα ατόπημα των δύο υπουργών. Δεν τολμώ να πιστέψω πως είναι προάγγελος αλλαγής θέσης, καθώς τότε θα ανακύψουν πλείστα όσα προβλήματα.

Αλλωστε, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν πολιτικά βλακώδης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες.

Απλώς, ας συμμαζέψει κάποιους υπουργούς του.
Πηγή: Λίμπεραλ

Σημείωση: Καλή η προσπάθεια του Σάκη Μουμτζή να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα, όμως εκτός από τα ανωτέρω ατοπήματα των δύο υπουργών έχουμε και την τοποθέτηση Μαυρωτά σε υψηλή κυβερνητική θέση, που έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η οποία τοποθέτηση άλλα προοιωνίζεται. Άλλα. 

13 σχόλια:

  1. "Απαγόρευσε στους βουλευτές της να συμμετάσχουν. Προφανώς φοβήθηκε το ακροδεξιό καπέλωμα."

    Πρέπει στην Ελλάδα, οι πατριώτες να αποφασίσουν αν πρέπει να αγαπούν πρώτα το κόμμα και μετά την Πατρίδα ή το αντίστροφο.

    Είναι αστείο, το να δικαιολογείς τη στάση της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη (που είχε πάει για ορειβασία στην Κόρινθο τη μέρα του συλλαλητηρίου, από τον πολύ σεβντά), λέγοντας πως έγινε από φόβο καπελώματος από την ακροδεξιά. Λες και θα πίστευε ποτέ κανείς, πως η Χρυσή Αυγή, έχει τόσους πολλούς οπαδούς, που μπορεί να κατεβάσει πλήθη αμέτρητα. Δε φοβήθηκε το καπέλωμα ο Μίκυς Θεοδωράκης και το φοβήθηκε η ΝΔ;;;

    Και όταν έντρομος ο κ. Μητσοτάκης είδε τον κόσμο του 1ου συλλαλητηρίου και ήρε το απαγορευτικό στους βουλευτές του για τα επόμενα συλλαλητήρια, τι έγινε; Ξαφνικά δε φοβήθηκε πια το καπέλωμα;

    Μήπως ο κ. Μητσοτάκης, απλά ποτέ δεν είχε ιδιαίτερο σεβντά για εθνικά θέματα (Τατσόπουλος, Καιρίδης, Μαυρωτάς, άλλος υποψήφιος Ευρωβουλευτής εκ Βρεταννίας το όνομα του οποίου μου διαφεύγει που είχε αρθρογραφήσει κατά της αρνητικής στάσης Καραμανλή στο Βουκουρέστι) και αυτό που πραγματικά φοβόταν ήταν το τηλέφωνο της κ. Μέρκελ και του κ. Πάιατ, που θα του έλεγαν "Κυριάκο, γιατί ξεσηκώνεις τον κόσμο; Δε βοηθάς που δε βοηθάς τον Αλέξη, αλλά γιατί ξεσηκώνεις και τον κόσμο εναντίον του, τουλάχιστον μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά;".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΡΕ κουμπάρε η ΝΔ προσπάθησε να αποτρέψει την συμφωνία χρησιμοποιώντας το μοναδικό " όπλο" που υπήρχε..... την πτώση της κυβέρνησης των τσιπροκαμμένων. Κατέθεσε και υποστήριξε πρόταση Μομφής ξεκαθαρίζοντας... το σταματάμε τώρα γιατί μετά έχει "κλάμα"!!!! Ο Ελληνικός λαός το γνώριζε και γι΄αυτό οι συνοδοιπόροι του τσίπρα, καμμένοι μιχαλολιάκοι και κλπ, εξαφανίστηκαν.Τώρα οι αναλύσεις επί του θέματος είναι απλά "πρωκτολογίες"........

      Διαγραφή
    2. Κύριε Γιάννη, θα έπρεπε κάποτε στη ζωή σας, να μάθετε να διακρίνετε μεταξύ πραγματικής στοχευμένης κίνησης και κίνησης πολιτικού εντυπωσιασμού για το εκλογικό σώμα, στο οποίο ανήκετε και εσείς.

      Σας απαντώ λοιπόν, μέσω της φιλονεοδημοκρατικής εφημερίδας, για το κατά πόσον ο ίδιος ο αρχηγός σας, θεωρούσε αποτελεσματική την πρόταση μομφής:

      >>"Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου. Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση απλώς θα προσέφερε στον κ. Τσίπρα την επικοινωνιακή δυνατότητα να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ηγείται μιας «κυβέρνησης κουρελού», όπως λέει η Πειραιώς, που στηρίζεται οριακά σε δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς, ως γνωστόν, για να πέσει η κυβέρνηση, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι στην πρόταση δυσπιστίας, κάτι που δεν είναι εφικτό, καθώς την προηγούμενη φορά το ΚΚΕ είχε απόσχει."<<
      https://www.kathimerini.gr/1006276/article/epikairothta/politikh/apokleistiko-den-kata8etei-protash-momfhs-h-nea-dhmokratia

      Ενάντια στον Τσίπρα και προ θέματος που υποτίθεται άπτεται του εθνικού συμφέροντος, οι μη υποκριτές, ρίχνουν την κυβέρνηση από τα ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, κύριε Γιάννη! Γιατί αν θυμάστε καλά, και ένας Συριζαίος βουλευτής είχε δηλώσει "ε, αν κατέβουν 2 εκατομμύρια στο δρόμο, θα παραιτηθούμε, τι να κάνουμε". Γιατί η αριστερά, χάνει το προσωπείο της, όταν ξαφνικά ο "λαός" στρέφεται μαζικά εναντίον σου. Καταλάβατε;

      Η πρόταση μομφής ήταν ο φύλλο συκής της ΝΔ. Αν κάποιος φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο, το να πείτε πως θα τον σκοτώσετε πυροβολώντας τον στην καρδιά, είναι παράδοξο. Μπορεί κάποιος να το πιστέψει, αν δε μπορεί να σκεφτεί πως το αλεξίσφαιρο προστατεύει την καρδιά.

      Αυτά τα ολίγα για τις δικές σας πρωκτολογίες.

      Διαγραφή
  2. Παλι εκλεψαν την ψηφο του κοσμου...κι ειδικα οταν η Τουρκια αναθεωρει εμπρακτως συνθηκες..μπαινει και βγαινει κατα το δοκουν σε συνθηκες κι ..αχρηστευει πληρως τον ισχυρισμο.δικαιοκογια του αρθρου..και η Ζουγκλα ειναι ηδη εδω...αλλα λειπει ο Ταρζαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Επιπροσθέτως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδειχθεί σε αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή. Καραδοκεί η Τουρκία. Αν εμείς ζητήσουμε να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί μια συνθήκη μόνο λίγων μηνών, θα έρθει η Τουρκία και θα απαιτήσει να αναθεωρηθεί και η συμφωνία της Λωζάννης που συνήφθη πριν από 96 χρόνια."

    Για να σταματήσουν τα αστεία. Υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο ειδική πρόβλεψη για το πότε οι συνθήκες είναι άκυρες ή παραβιάζονται. Αν ήταν όπως τα έλεγε ο κύριος, δε θα υπήρχε τέτοια πρόβλεψη, γιατί ακύρωση μιας συνθήκης, θα συνεπαγόταν αλυσιδωτή ακύρωση όλων των άλλων συνθηκών.

    Επιπλέον, μια συνθήκη μεταξύ κρατών, δεσμεύει τα κράτη αυτά και δε δημιουργεί υποχρεώσεις προς τρίτα μέρη ή δικαιώματα σε τρίτους. Αυτό λέγεται "res inter alios acta, tertio neque nocet neque prodest" στη νομική (ένα πράγμα που συμφωνείται ανάμεσα σε τρίτους, δε βλάπτει ούτε ωφελεί τρίτους). Εδώ η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την αποστρατιωτικοποίση της Δωδεκανήσου, που η Ελλάδα δεσμεύεται από συμφωνία που τηρεί σε ισχύ, με τη δικαιολογία πως υπογράφηκε με την Ιταλία και άρα δεν αφορά την Τουρκία και ανησυχούμε ότι η Τουρκία θα καταλύσει τη Λωζάννη, αν η Ελλάδα ακύρωνε τη συμφωνία των Πρεσπών; Είναι κωμικοτραγικά επιχειρήματα!


    Είναι καλές αυτές οι μπούρδες για να εκμεταλλευόμαστε το φόβο του μέσου Έλληνα που ακούει Τουρκία και σκιάζεται, αλλά παραμένουν ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Δεν ξέρω ποιος είναι ο κύριος Μουμτζής, αλλά έπρεπε να ντρέπεται που ΕΜΠΑΙΖΕΙ έτσι τον κοσμάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κοροιδευει τον κοσμο και ασχετος ειναι...Εχουμε πολλους εδω πονηρους η ασχετους σε ολα.Με την...Λαμδα ντιβελοπμεντ....(διεθνη συνθηκη με διεθνη εταιρια)...αλλαζουν οι ...συνθηκες οποτε ναναι..Εδω οχι...Δεν ξερω αν ξερουν τι λενε καθε φορα για να κανουν μια πονηρια...Ξεχνανε και αυτοι τι λενε καθε φορα..Πονταρουν τα παντα στην αγνοια των πολλων..στην μικρη μνημη..στον λιγο χρονο πουχει να σκεφτει ο κοσμος τοσα πολλα δεδομενα σε χιλια θεματα...και στην δυναμη του ψευδους των καναλιων..οταν σερβιρουν δηθεν ειδικοι εντεχνα ποντικοφαρμακο με αστακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κοσμος ο καημενος ταχει χαμενα ψαχνοντας ολη μερα φαι..στην φτωχεια που τον βυθισαν...που να βρει χρονο να δει...να σκεφτει...να ψαξει ?? Γιαυτο τον πτωχευσαν αλλωστε !!! Για να μην εχει...να μην μπορει ..Αν ειχε μπορει να διαβαζε τους αρχαιους ιστορικους και να μαθαινε γιατι και ποτε οι πονηροι ηγετες πτωχευουν τον λαο συνειδητα ...Συνειδητα !!!! Σκοπιμα !!! Δυστυχως ...ξαναγινε....Το πιο τρομακτικο απ ολα ειναι ενα : " η κορυφη της πνευματικης ηγεσιας του λαου...οι εχοντες χρονο ...γνωσεις και ικανοτητες να φωτισουν τον κοσμο...κανουν την παλαβη ολοι !! Τους εξαγορασαν σχεδον ολους !!Με μυριους τροπους ..με λεφτα..αξιωματα..κλπ....Ετσι εμεινε ορφανο το πληθος χωρις κεφαλι .."...
    Η μεγαλυτερη ντροπη της χωρας ειναι Αυτοι...Δεν υπαρχει πιο μεγαλη !!Δεν νοιωθουν ουτε μια τυψη !!! Στην ουσια σκοτωνουν εναν λαο για να περνανε καλα...Αυτο ο Θεος δεν θα το συγχωρησει ποτε σε κανεναν...γιατι το κανουν με επιγνωση ..οχι ακουσια !! Σε αστρο Νετρονιων θα πανε ολοι...η γνωστη κολαση δεν ειναι τιποτε μπρος σ αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Γιαυτο τον πτωχευσαν αλλωστε !!! Για να μην εχει...να μην μπορει<

      Γιατί όταν μπορούσε έψαχνε, βλέπεις, ψήφιζε τούς καλύτερους με γνώμονα το συμφέρον τής πατρίδος και τού έθνους, ενδιαφερόταν για τα κοινά και όχι το τομάρι του μόνο, γι αυτό ... κατάντησε στα χάλια που κατάντησε. Καλό θα ήταν να σταματήσει πια αυτό το παραμύθι "τον πτώχευσαν". Αν ήταν λαός ώριμος και δεν ψήφιζε όλα τα σκουπίδια και τούς απατεώνες, αρκεί να βολευόταν, δεν θα καταντούσε έτσι.

      Όσο για την πνευματική ηγεσία, έχεις δίκιο. Ελάχιστοι (Γιανναράς, Ήφαιστος, Κοντογιώργης και παλαιότερα Σαρρής, Καργάκος -ενδεικτικά τα ονόματα-) ασχολήθηκαν με την διαφώτιση τού κόσμου. Έδωσαν και δίδνουν τον αγώνα των. Οι υπόλοιποι προτιμούν να είναι κλεισμένοι στα πανεπιστήμια, ή στην Ακαδημία και να ασχολούνται με θέματα άλλα.

      Διαγραφή
  6. Ταϋγέτη.

    Τό προσύμφωνο τῶν Πρεσπῶν ἔχει ὈΛΑ τὰ "προσόντα" γιὰ νὰ ἀκυρωθῆ,τὶ λέω; εἶναι ἤδη ἄκυρη·πραξικοπηματικῶς ἐπεβλήθη.
    Ἄς τὴν διαβάσετε.
    Ἄν δὲν προχωρήση ὁ Μητσοτάκης στὴν ἀκύρωσί της δὲν θὰ βγάλη 4ετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Ἄν δὲν προχωρήση ὁ Μητσοτάκης στὴν ἀκύρωσί της δὲν θὰ βγάλη 4ετία<

      Και ποιος θα τον ρίξει; Μήπως διαβάζεις πολύ "Παστίτσιο"; Ή νομίζεις ότι ο πολύς κόσμος ξυπνά και κοιμάται με την Μακεδονία στο μυαλό του, λες και δεν έχει άλλα τρέχοντα προβλήματα;

      Διαγραφή
    2. Ταϋγέτη.

      @Nativis

      Μοιάζω νὰ διαβάζω "παστίτσιο";

      Μὴν ἀνησυχῆς,θὰ δημιουργηθοῦν τέτοιες καταστάσεις ποὺ θὰ ἀρχίσουν ὁλοένα καὶ πιὸ πολλοὶ νὰ ἀσχολοῦνται μὲ τὸ Σκοπιανό.
      Πάντοτε λίγοι ἔσωζαν τὴν κατάστασι,ἤ δὲν τὸ γνωρίζεις;
      Μοιάζεις ἄνθρωπος διαβασμένος,ἐνῷ ἐγὼ στερῶ ἔναντί σου διὸτι δὲν διαβὰζω ¨παστίτσιο".



      Διαγραφή
    3. M' αυτά που γράφεις, τα προφητικά, ναι. Εκτός κι αν επισκέπτεσαι τίποτε καφετζούδες, ή χαρτορίχτρες. Προσπαθώ να στηρίζω αυτά που λέω και αναγκαστικά διαβάζω. Όσοι βασίζονται σε προφητείες, μάλλον είναι αφελείς, πράγμα που νομίζω ότι εσύ δεν είσαι.

      Διαγραφή
  7. Νατιβιστ ξερεις πολυ καλα πως δεν δινουν οπλο σε παιδια να παιζουν.Κι εδωσαν οπλο ..λεφτα...δανεια....Κι εγινε αυτο..σε ανετοιμα παιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.