15/7/19

Βρυξέλλες: Αυτά είναι τα μέτρα κατά της ΤουρκίαςΛόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ η ΕΕ διακόπτει τον διάλογο υψηλού επιπέδου, μειώνει την προενταξιακή βοήθεια, και καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες για στοχοθετημένα μέτρα - Προκαλεί εκ νέου ο Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας γονατίσει
Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.

Το τμήμα Τύπου του Συμβουλίου θα δημοσιεύσει το κείμενο αργότερα σήμερα, αλλά το ΚΥΠΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την τελική του έκδοση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

"Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας".

Επιπλέον "το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη".

Tο Συμβούλιο “εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά" και, "σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο " , δηλώνοντας ότι "το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει".

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, επιπλέον οι 28 υπενθυμίζουν τα "συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019" και "εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα".

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει "τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ".

Επιπλέον, "το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας".

"Η ΕΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος", αναφέρει το κείμενο.

"Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο ", αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ερωτηθείσα σχετικά περιορίστηκε να πει ότι ελήφθη μια απόφαση ομόφωνα και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα μέσα στη μέρα.

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας γονατίσει

Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε ξανά ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την επέτειο τριών χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα μετά το οποίο ακολούθησαν χιλιάδες εκκαθαρίσεις, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει προφίλ σουλτάνου αποκτώντας περισσότερες εξουσίες.

«Όσο η Τουρκία έχει τους στρατιώτες της, τους αστυνομικούς της και τις μυστικές υπηρεσίες της, κανείς δεν θα επιχειρήσει ποτέ ξανά να καταλάβει αυτή τη χώρα», τόνισε ο Ερντογάν μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, με τις τουρκικές σημαίες να κυμάτιζαν.

«Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία όσο η χώρα έχει τους θεσμούς να προστατέψει το δημοκρατικό της πολίτευμα», πρόσθεσε στην ομιλία του για τα εγκαίνια του αρχηγείου της αστυνομίας που βομβαρδίστηκε την νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε νωρίτερα σε προσευχή σε ένα τέμενος εντός του προεδρικού συγκροτήματος, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, και έλαβε μέρος σε μια ειδική συνεδρίαση της τουρκικής βουλής.

Η αστυνομία πολέμησε μαζί με τους άμαχους πολίτες ενάντια στους πραξικοπηματίες, τόνισε στην ομιλία του, κατηγορώντας τα κράτη της Δύσης για «έλλειψη κατανόησης».

«Ξύρισαν τις γενειάδες μας, αλλά μας έκαναν πιο σκληρούς. Και εμείς τους κόψαμε τα χέρια», δήλωσε μιλώντας για τις εκκαθαρίσεις εναντίον των υποτιθέμενων υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, της 15ης Ιουλίου 2016, μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό της Άγκυρας και βομβάρδισαν το προεδρικό συγκρότημα, το αρχηγείο της αστυνομίας και τον φορέα διαχείρισης δορυφόρων, Turksat.

«Παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε να συμβούν ξανά προδοσίες όπως αυτή της 15ης Ιουλίου», συμπλήρωσε στην ομιλία του.

S-400: «Νέος στόχος μας είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία»

Στο τραπέζι ετέθη και το φλέγον ζήτημα της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων που δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με την παραλαβή των S-400, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Άγκυρα αγόρασε επιτυχώς τους S-400 παρά την δυσπιστία πολλών ότι θα μπορούσε να το κάνει.

«Ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε τους S-400. Είπαν ''δεν μπορούν να τους αγοράσουν…'' Τώρα ο στόχος είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία. Θα το κάνουμε αυτό. Η παραλαβή των S-400 θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020 και ο νέος στόχος μας είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία», τόνισε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

10 σχόλια:

 1. "Ο Μπορέλ ζήτησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

  «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτό και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας."

  https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/789093_ee-ayta-einai-ta-metra-poy-symfonisan-oi-28-gia-tin-toyrkia

  Στην ΕΕ και γενικα στη δυτική νοοτροπία, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα προσχήματα. Η Ισπανία, υπερψήφισε τα μέτρα. Η ΕΕ δε μπορούσε να μην δείξει κοινοτική αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα όμως, ο Μπορέλ, που είναι ο εν αναμονή διάδοχος της Μογκερίνι (θα τη διαδεχθεί το Νοέμβριο), λέει το ρεαλπολιτίκ "βρείτε τα".

  Κατ αναλογία, η ΕΕ δείχνει "κοινοτική αλληλεγγύη" στο προσφυγικό στέλνοντας Frontex στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, έχουν σφραγίσει και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Οπότε το προσφυγικό της "Ευρώπης", στην πραγματικότητα είναι της Ελλάδας. Και ο Ερντογάν αν ανοίξει τις κάνουλες, η Ελλάδα θα την πληρώσει, όχι η Γερμανία. Η Γερμανία το πολύ πολύ να στείλει κι αυτή Γερμανούς αστυνομικούς να συνδράμουν τους Αυστριακούς που είναι στα σύνορα των Σκοπίων.

  Διαβάστε εδώ τις κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας. Υπενθυμίζω πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος ΕΕ.

  https://europa.eu/newsroom/highlights/special-coverage/eu-sanctions-against-russia-over-ukraine-crisis_en

  Συγκρίνετε με τις κυρώσεις κατά Τουρκίας. Τον πάστορα Μπράνσον, τον θυμάται κανείς; Η Τουρκία τον άφησε αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές εξαγωγές. Μόνο αυτό καίει την Τουρκία, γιατί η κεντρική τράπεζα έχει μείνει με λίγα συναλλαγματικά αποθέματα, που είναι κρίσιμα και για τη στήριξη της λίρας και για την εισαγωγή ενέργειας. Οπότε μόλις ο Τραμπ χτύπησε τις εξαγωγές και τα δολλάρια που εισέρρεαν στην Τουρκία μειώθηκαν, ο Ερντογάν είδε το φως το αληθινό.

  Η καλύτερη φίλη της Κύπρου εν τοις πράγμασι αυτές της μέρες, ήταν η Fitch, που υποβάθμισε την Τουρκία. Πιο πολύ πονάει αυτό, παρά η βιτρίνα των Βρυξελλών, που είναι καλή μόνο για πολιτική εκμετάλλευση στις τηλεοράσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Μπορελ ολα τα λεφτα..Στην ουσια ουσια ...αποκαλυψε τις προθεσεις της νεας μας κυβερνησης.
   Στο εξης παρτε μολυβι και χαρτι και γραψτε πως πευτει καθε φυλο απ τα δεντρα το Φθινοπωρο..Θαναι τοσο ευφανταστο και σοφιστικε και
   λιγο λιγο και το παλ χρωμα στο μαυρο ..και η μακαροναδα η μπαγιατικη με κρεμα..λαχταριστη.Τιποτε δεν απευθυνεται στους Τουρκους.Σε μας ..μεσα ολα ..ναι.Πρεπει να το ..φαμε ..πιθανον και το πιατο.Μπορουν να πεσουν στοιχηματα ..Τις Πρεσπες τις φαγαμε η οχι ?? Εγω θα γραφω πως ξετυλιγουν τα τρυκ ..παρε ποντικοφαρμακο με τουρτα κλπ.Γραφουμε ιστορια..Πριν με βαλουν στο μουσειο σαν ειδος μπροκολου θα εκδοσω βιβλιο για την εξελιξη των λαχανικων.

   Διαγραφή
  2. Εκτος αν γινει αυτο που φρικαρει την ησυχια ..Το απροβλεπτο .....( οχι ανωδυνα )

   Διαγραφή
  3. Κύριε Δημήτρη, τον κ. Μπορέλ τον είχα αναφέρει πριν τα γεγονότα:

   http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/07/blog-post_609.html#comment-form

   Οι ελληνικές αντιπροσωπείες, πρέπει όταν παίζεται κορώνα γραμμάτα το μέλλον της χώρας τους, να πάψουν να παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες, με το σύνδρομο του φτωχού Βαλκάνιου ή του απελπισμένου.

   Είναι το σύνδρομο ΓΑΠ. Όταν εσύ πηγαίνεις στους Ευρωπαίους με τέτοια συμπεριφορά και περιμένεις ότι επειδή είσαι καλό παιδί και τους λες "παρακαλώ" και "αν είχατε την ευχαρίστηση", "θα ήμουν ευγνώμων", αυτό που θα πάρεις, θα είναι "τσάι και συμπάθεια". Τα ίδια σέρβιραν και στο ΓΑΠ το 2010, σε μια ετεροβαρή σύμβαση, που τη διαφήμισαν ως πρωτοφανή αλληλεγγύη, ενώ στην πραγματικότητα προτεραιότητα ήταν να μη μπουν οι ευρωπαικές τράπεζες στο PSI.

   Είναι αδιανόητο, να έχει η Ουκρανία θερμότερη αντιμετώπιση από την Κύπρο και η ελληνική πλευρά να αρκείται στις διαρκείς χρονικές μετατοπίσεις, με τη δικαιολογία του να δούμε μήπως η Τουρκία σταματήσει. Η Τουρκία αλωνίζει εδώ και μήνες, είναι προφανές πως δε θα σταματήσει. Ακόμα και οικονομικά να το πάρει κάποιος, τα γνωστά αποθέματα της Κύπρου αυτή τη στιγμή, θα αποφέρουν 9 δις (η Τουρκία θέλει τα 4,5 δις). Και της βάζεις πρόστιμο, που δε θα πληρώσει, απλά είναι χρήματα που ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πάρει από την ΕΕ, 148 εκ. Θα σταματήσει; Προφανώς όχι! Ακόμη περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς, πως για την Τουρκία, η Κύπρος είναι και μια βάση για τη μελλοντική εφαρμογή του ίδιου μοντέλου με την Ελλάδα!

   Διαγραφή
  4. Ουκρανια...η δευτερη πατριδα ..φυλων της Κασπιας..Μιντγουεη για τους Ουνους και τα..γκυ πανω τους...

   Διαγραφή
 2. Γιατι υποπτευομαι οτι λογω συντονισμου....θα αρχισει να βαζει νερα ο Αναστασιαδης ?? Αν ειναι να τρυπησει η βαρκα ..ολη πρεπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βρήκαν κι άνθρωπο οι Κύπριοι να κρατάει το τιμόνι...Αννανιστή...

   Διαγραφή
  2. Στο τσακ δεν εβαλες υψιλον στο Ν...

   Διαγραφή
 3. >για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020<

  Μείωση, όχι διακοπή. Εντελώς για γέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φρούδες...https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%BF%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.