17/7/19

Σύγκληση άτυπης πενταμερούς ζητά ο Ακιντζί από ΓΓ ΟΗΕ



Την προσωπική του εμπλοκή για πενταμερή άτυπη συνάντηση το συντομότερο δυνατόν για διασαφήνιση της διαδικασίας για συνολική λύση στο Κυπριακό, ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες, ημερομηνίας 10 Ιουλίου.
Όπως μεταδίδει το παράνομο πρακτορείο ΤΑΚ επικαλούμενο πηγές, στην επιστολή του, ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει την θετική συμβολή της τ/κ πλευράς στην διαδικασία του ΟΗΕ και ζητά την άτυπη αυτή συνάντηση για να εκλείψει το "θoλό τοπίο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη".

Αφού αναφέρει ότι οι εντάσεις στην περιοχή επιβάλλουν ακόμη περισσότερο την εξεύρεση λύσης, γράφει ότι σε αυτό το κρίσιμο στάδιο ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να εργαστούμε με ειλικρίνεια προς αυτό το σκοπό.

Υποστηρίζει ότι υπήρξε σύγχυση κατά πόσον υπάρχει πραγματική βούληση από την ε/κ πλευρά για συνολική διευθέτηση αφού η ε/κ ηγεσία έδινε διαφορετικά μηνύματα για τη βάση της λύσης σε διαφορετικούς συνομιλητές σε διαφορετικούς χώρους, χρόνους, όπως ισχυρίζεται.

Αναφέρει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν όλοι συμφωνούν σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει πενταμερή άτυπη συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιβεβαιωθεί εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν τον ίδιο στόχο. Προτείνει στην συνάντηση αυτή να υπάρχει και εκπροσώπηση και από την ΕΕ, όπως έγινε στο παρελθόν.

Προσθέτει ότι σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΓΓ του ΟΗΕ με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και επικεντρωμένη στη λύση.

Αναφέρει ότι μετά το Κραν Μοντανά απέφυγε να γράψει στον ΓΓ του ΟΗΕ με την προσδοκία ότι οι συναντήσεις που γίνονταν θα έφεραν καρπούς. Όμως, σημειώνει, οι επαφές της κ. Λουτ έφθασαν σε αδιέξοδο και για αυτό απευθύνεται στον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς επίσης αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επικαλείται την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ της 16ης Απριλίου όπου αναφέρεται ότι η τ/κ πλευρά εργάζεται εποικοδομητικά με την κ. Λουτ και γράφει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επαναβεβαιώσουν την δέσμευσή τους στις συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως αναφέρει, οι προτάσεις της ε/κ πλευράς έδειξαν ότι έκαναν βήματα πίσω από τoυς συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν, από την Κοινή Διακήρυξη, και τις συγκλίσεις στο θέμα του διαμοιρασμού εξουσιών και των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες.

Η υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρει, βολεύει την ε/κ πλευρά, η οποία συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες, ενώ βλάπτει τους Τ/κ και προσθέτει ότι η υφιστάμενη αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για την συνέχιση του στάτους κβο.

Παρά τα αρνητικά, αναφέρει, ο ίδιος συνεχίζει τη δέσμευσή του για μια λύση και ότι καταβάλλει προσπάθειες ούτως ώστε όλες οι πλευρές να έρθουν μαζί για να υπάρξει πρόοδος και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις δύο κοινότητες. Τάσσεται υπέρ της λήψης και άλλων ΜΟΕ.

Αφού λέει ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε, αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά αντιτίθεται πιο έντονα στο θέμα της πολιτικής ισότητας και αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Γράφει ότι η ε/κ πλευρά υπαναχώρησε από τη συμφωνία για τουλάχιστον μιας θετικής ψήφου από κάθε συνιστώσα πολιτεία στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή του αναφέρει ακόμη ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει πλήρη αριθμητική ισότητα σε όλα τα ομοσπονδιακά σώματα της κυβέρνησης αλλά αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλους τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων για αποφυγή λήψης αποφάσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά της άλλης κοινότητας και οι εξουσίες των δύο ομόσπονδων κρατιδίων να είναι ίδιες και ίσες. Υπενθύμισε στο σημείο αυτό τα ψηφίσματα 716 (1991) και 750 (1992).

Η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως είναι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν πρέπει να ερμηνεύεται μόνο στο πλαίσιο των "ζωτικών συμφερόντων" αναφέρει και υποστηρίζει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου 2019 ο ίδιος ο κ. Ακιντζί έλαβε την απάντηση από τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν θεωρεί τους υδρογονάνθρακες και τα θέματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ως θέματα που αφορούν στα ζωτικά συμφέροντα των Τ/κ.

Ως τ/κ πλευρά διατηρούμε τη θέση ότι σε οποιαδήποτε διευθέτηση του διαμοιρασμού της εξουσίας, οι εξουσίες που θα μείνουν στην κοινή κυβέρνηση, σχετίζονται άμεσα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων ή των δύο συνιστώντων κρατών, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης.

Είπε ότι η πρόταση για αποκεντρωμένη δομή με λιγότερη εξουσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν πάντα μια προσέγγιση της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες αλλά ότι αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αγνοείται η πολιτική ισότητα των Τ/Κ.

Ετσι, προσθέτει, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζεται στον ΟΗΕ, πρέπει να διασφαλιστεί είτε είναι αποκεντρωμένη είτε όχι.

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι ακόμη μια θεμελιώδης έκφραση αυτής της παραμέτρου. Ο Ε/κ ηγέτης προτείνει κοινοβουλευτικό σύστημα με μόνιμο Ε/κ Πρόεδρο και Τ/κ Αντιπρόεδρο και εκ περιτροπής Πρωθυπουργό και Αν. Πρωθυπουργό και αυτό είναι σε αντίθεση με τα έξι σημεία στο πλαίσιο που θέσατε, αναφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η πρόταση συζητήθηκε στα πρώτα στάδια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και απορρίφθηκε από τα δύο μέρη. Ετσι, θέτοντας αυτό ως μια νέα ιδέα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, δείχνει ξεκάθαρα ότι η ε/κ ηγεσία προσπαθεί να απαλλαχθεί από την εκ περιτροπής προεδρία, υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογοναθράκων και το αδιέξοδο στο Κυπριακό και λέει ότι ήδη από το 2011 είχε προβλεφθεί αυτό και αντί μονομερών ενεργειών που βλάπτουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, έκαναν προτάσεις για συνεργασία των δύο πλευρών ως οι ιδιοκτήτες του νησιού για να ενεργήσουν μαζί για τον κοινό πλούτο.

Αναφέρει ότι οι προτάσεις ισχύουν ακόμη και είπε ότι η ε/κ πλευρά τις αγνοεί και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες, ρίχνοντας το φταίξιμο στην τουρκική πλευρά, η οποία έπρεπε να αντιδράσει για να διατηρήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και συμφέροντα, ισχυρίζεται.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

4 σχόλια:

  1. πρέπει να ξεκαθαρίσει ὅτι ἀποκλείεται "λύση" διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "εκ περιτροπής προεδρία",προϋποθέτει Ἐλβετία ἀντί Κύπρο, ἤ τήν Τουρκία μετακινημένη σέ ἄλλο σημεῖο τῆς γῆς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακόπιστος ὁ Ἀκιντζῆ 1000%:
    Πολιτική ἰσότητα σημαίνει ἕνα κράτος ὄχι δύο κράτη χωριστά, οὔτε χωρισμό τῶν κοινοτήτων μεταξύ τους διά τῶν ὅπλων τῆς Τουρκίας.
    "οι εξουσίες των δύο ομόσπονδων κρατιδίων να είναι ίδιες και ίσες": Μά ποιά δύο ὁμόσπονδα κρατίδια; Δύο κοινότητες ναί, ἀλλά κρατίδια πόθεν; Ἀφοῦ σέ ὅλην τήν Κύπρο ὑπάρχουν πρό τοῦ 1974, καί ἐπί πολλούς αἰῶνες, καί Ἑλληνικές κοινότητες καί τουρκικές κοινότητες καί μικτές περιοχές. '
    Καί ὁ ΟΗΕ δέν μπορεῖ ποτέ νά ἐγκρίνει τίς ἐθνοκαθάρσεις, ὅπως τήν ἐθνοκάθαρση σέ βάρος τῶν Ἐλλήνων πού ἔκανε καί κάνει ἡ Τουρκία στήν βόρειο τμῆμα τῆς μίας καί μοναδικῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας.
    Τέτοιο ἔκτρωμα "λύσεως", δηλαδή κατακύρωση στούς Τούρκους ἤ στους Τουρκοκυπρίους κράτους, ἤ "ὁμοσπόνδου κρατιδίου", "τουρκοκυπριακοῦ, ὡς κράτους ἤ κρατιδίου πού προέκυψε ἀπό τήν ἐθνοκάθαρση τοῦ 1974 σέ βάρος τῶν Ἑλλήνων, δέν ἔχει κανείς τό δικαίωμα νά τό δεχθῆ.
    Οὔτε ὁ ΟΗΕ κατά τίς ἀρχές του, οὔτε ὁ Γκουτέρες, ἀλλά οὔτε καί τυχόν προδοτική ἡγεσία τῶν Ἑλλήνων τῆς Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά μας κάνει αφού βρίσκει και τα κάνει μας ζητάει και τα ρέστα από πάνω ο γκρίζος λύκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.