19/7/19

"Καμπανάκι" ΤτΕ για την εκτόξευση των εισαγωγών και το "κάθισμα" εξαγωγών & επενδύσεων στο πεντάμηνο

Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του εμπορικού ελλείμματος της χώρας κατά το πρώτο 5μήνο του έτους δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Καταγράφεται μία εκτόξευση των εισαγωγών, αλλά και μία βραδύτερη πλέον άνοδος των εξαγωγών, επιβεβαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν το προηγούμενο διάστημα για την νέα "έξωθεν" απειλή που προκαλεί πιέσεις και στο ΑΕΠ.
Πέρα από το εμπορικό ισοζύγιο, τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών  την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου δείχνουν ότι υπάρχει στασιμότητα στην ροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης, συνεχίζεται μεν η άνοδος των τουριστικών εισπράξεων αλλά με βραδύτερο ρυθμό και μείωση κατά 2,6% των αφίξεων.
Εμπορικό ισοζύγιο
Τον Μάιο, το ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε έλλειμμα κατά 756 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαΐου του 2018: η άνοδος έφτασε στο 50% περίπου με καύσιμα και πλοία, ενώ χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν 21%.
Στο 5μηνο η "τρύπα" διευρύνθηκε κατά 16% (και κατά 10% χωρίς καύσιμα και πλοία). "Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών, η οποία είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αξίας των εξαγωγών καυσίμων, αφετέρου στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών" αναφέρει η ΤτΕ.

για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. Το σημαντικότερο προβλημα της χωρας εινασι οτι δεν παραγει εχεδον τιποτα υωηλης προστιθεμενης αξιας. Οι φραουλες και οι ξαπλωστρες δεν μετρουν .... Δυστυχώς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.