12/7/19

Ο αγώνας για τα αυτονόητα συνεχίζεται

Με αυτά συμφωνεί η ελληνική κοινωνία;
Ο αγώνας για τα αυτονόητα συνεχίζεται: Τα ελληνικά πανεπιστήμια και το κομματικό συμφέρον



To άρθρο 3 του νόμου 4009/2011, του επονομαζόμενου νόμου Διαμαντοπούλου, που ομόφωνα εισηγήθηκε και ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο 2011, αναφέρει: «Ακαδημαϊκή ελευθερία. 
1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η Ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
 2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. 
3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται το άρθρο 2 του ν. 1268/1982 (Α` 87) και οι παράγραφοι 1 έως και 7 και 9 του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (Α` 69)».
Αυτό σημαίνει σε απλά λόγια ότι εάν κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει ή να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τη διδασκαλία και την έρευνα, τις συνεδριάσεις οργάνων ή να προβεί σε κλοπές και καταστροφές της περιουσίαςτου Ιδρύματος διώκεται, βάσει της απλής νομοθεσίας, που ισχύει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και με πιο απλά λόγια, εάν κάποιο άτομο ή κάποια ομάδα προσπαθεί να παραβιάσει την οικιακή ειρήνη, μέσω κατάληψης πανεπιστημιακών χώρων ή με την κλοπή ή καταστροφή της περιουσίας του ιδρύματος, ή με την εφαρμογή βίας επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας και η αστυνομική δύναμη, προκειμένου να προστατεύσει πρόσωπα και υλικά.

Για τη συνέχεια AthensVoice


4 σχόλια:

  1. Καλό καί ούσιαστικό τό ἀνωτέρω ἄρθρο στό σύνολό του.
    Ἐπικοινωνιακῶς δε, ἀλλά καί οὐσιαστικῶς:

    ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ καί ὄχι (μεγαλόστομη)...."κατάργηση" τοῦ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ χρειάζεται: Πρέπει νά διατηρηθῆ ἡ εἰρηνική ἀνταλλαγή ἀπόψεων μέσα στά μαθήματα! Ἀλλιῶς καταστρέφεται ἡ ἐλευθερία ἐκφράσεως. _Νά ὁριοθετηθῆ ὅτι ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, ἀστυνομικό καί ποινικό σκέλος ἀσύλου δέν ὑφίσταται πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τεχνιέντως τα τελευταία έτη υπήρξε μια επικοινωνιακή επίθεση στο άσυλο.πλεον έχουμε και την τελειωτική νομικη επίθεση ! Προσωπικώς δεν πείθομαι οτι η ΝΔ μέριμνα για την ελευθερη διακίνηση των ιδεών αλλά για την διευκόλυνση της καταστολής οταν αρχίσει να εφαρμόζει το προγραμμα της για την παιδεία.Μια χαρά μέχρι τωρα μπορούσε να εισέλθει η αστυνομία για να συλλάβει τους εγκληματίες απλα με το νέο νόμο θα μπορεί να εισέρχεται να συλλαμβάνει και φοιτητές που κάνουν κατάληψη.Μου έλεγε μια μητέρα οτι καλώς καταργεί το άσυλο η ΝΔ διότι φοβάται να πηγαίνει το παιδι της στα πανεπιστήμια αυτά.Αν διώξει το παιδι της η ΝΔ απο το πανεπιστήμιο ισως μετα δε φοβάται το άσυλο αλλά την πραγματική αιτία φόβου που ειναι το φιλελεύθερο προγραμμα της ΝΔ για την παιδεία,Αλήθεια ποσοι γονείς το διάβασαν πριν ψηφίσουν ? Δυστυχως και αλλά κόμματα εχουν φιλελεύθερα η Ακροδεξιά προγράμματα οπως η Ελληνική Λύση αλλά θα έλεγα και το ΠΑΣΟΚ.Προγραμματα που στο μέσο ευρωπαϊκό κράτος ακομα και τη Γερμανία δε θα συζητούνταν καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ πείρας γνωρίζω, ότι και για την περίπτωση πυρκαγιάς [ήμουν παρών στην περίπτωση] στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ήταν απαραίτητη η εντολή του Πρυτάνεως.

      Με ποιό δικαίωμα κάνουν κατάληψη σε δημόσιο χώρο που έχει δημιουργηθεί με το υστέρημα του Ελληνικού λαού (.....και το δικό μου!) για να σπουδάζουν και να προοδεύουν οι Έλληνες νέοι απρόσκοπτα, οι διάφοροι κομματικοί εγκάθετοι και οι αυτοαποκαλούμενοι "αντιεξουσιαστές" αλήτες?

      Δεν γνωρίζω το ... φιλελεύθερο .... πρόγαμμα σπουδών της ΝΔ, γνωρίζω όμως πως τα Πανεπιστήμια στην ξένη, συνεργάζονται στενά με την βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, στιςοποίες θα εργαστούν οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Σχολών.

      Όσο για την ΝΔ, όποιος δεν την γουστάρει δεν την ψηφίζει, τελεία και παύλα.

      Όλα τα άλλα είναι λόγια της ώρας.

      Ούτε στην Γερμανία, αλλ΄ούτε στην Οξφόρδη που τυχαία βρέθηκα σε ένα συνέδριο, υπάρχουν αυτές οι "δήθεν" ελευθερίες των διαφόρων "συντεχνιών".

      Πηγαίνετε στην Οξφόρδη και δείτε τα Πανεπιστήμιά της , ...υπάρχει έστω και μια αναγραφή με μπογιά σε τοίχο?

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  3. 1) Δεν είναι τυχαίο γεγονός η δημοσίευση του άρθρου αυτού από το AthensVoise (και μόνο);.
    2) Δεν είναι τυχαίο γεγονός η σύνταξη αυτού του άρθρου από τον συγκεκριμένο πανεπιστημιακό καθηγητή ο οποίος ο οποίος αντιμετωπίσθηκε δυναμικά από πλήθος φοιτητών (όχι μόνο αντιεξουσιαστών) για τις κατά συρροήν ακρότητες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.