12/7/19

Συνεχίζουν τις π@υστιές οι Άγγλοι - Βρετανικό «αγκάθι» στα μέτρα κατά Τουρκίας

Για ακόμα μια φορά οι Βρετανοί θέτουν εμπόδια στη λήψη στοχευμένων μέτρων από πλευράς της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, όπως ήταν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Παρά την επιμονή της Λευκωσίας για την ανάγκη όπως υποβληθούν προτάσεις για νομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, το Λονδίνο θέτει εμπόδια στη διαδικασία υιοθέτησης αναφοράς για στοχευμένα μέτρα στο κείμενο Συμπερασμάτων των «28». Οι Βρετανοί, όπως πληροφορείται ο «Φ», επιχειρούν να επιβάλουν τη διασύνδεση των στοχευμένων μέτρων με τη συνέχιση των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, παραπέμποντας ουσιαστικά την απόφαση για λήψη στοχευμένων μέτρων σε μεταγενέστερο στάδιο, και αφού γίνει επαναξιολόγηση των τουρκικών ενεργειών.
Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε χθες ότι προτάσεις για στοχευμένα μέτρα, δηλαδή κυρώσεις που θα έχουν κόστος, θα πρέπει να υποβληθούν ούτως ή άλλως, επιστρατεύοντας την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 20 Ιουνίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι τα όποια Συμπεράσματα αναφορικά με τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν πρέπει να υπολείπονται της θέσης που αποφάσισε ομόφωνα η ΕΕ, στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναλόγως των εξελίξεων, δεν αποκλείεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία για έγκριση του τελικού προσχεδίου Συμπερασμάτων, λόγω των ενστάσεων της Λευκωσίας στην παράγραφο 5.
Οι ενστάσεις της Μεγάλης Βρετανίας για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας προκάλεσαν ένταση και οδήγησαν σε διαδοχικές συναντήσεις των «28», χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη στην ΕΠΑ και στην COREPER. 
 Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο κείμενο των διπλωματικών και πολιτικών μέτρων κατά της Τουρκίας, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι διαπιστώνεται συναίνεση των κρατών-μελών. Συνεπώς, το τελικό προσχέδιο Συμπερασμάτων αναφέρεται σε πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, μείωση των προενταξιακών κονδυλίων της υποψήφιας χώρας, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική ενίσχυση. Σημειώνεται ότι το κείμενο των Συμπερασμάτων θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 28 κράτη-μέλη και στο σύνολό του.  
Ο «Φ» εξασφάλισε το τελικό προσχέδιο όπως διαμορφώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και το οποίο τέθηκε προς έγκριση ενώπιον των «28» με σιωπηρή διαδικασία. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

4 σχόλια:

  1. Μήπως ήρθε η ώρα να φύγει η Αγγλική βάση από την Κύπρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη Μεγάλη Βρετανία την παραπλανεί στο θέμα της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο κύκλωμα καθηγητών και διπλωματών, το οποίο είναι κλώνος της σχολής του Μέττερνιχ.

    Αντί της συνεργασίας με τον Ελληνισμό και την Τσαρική Ρωσία η Αγγλία επέλεξε την ένωση με το Ισλάμ, και από τότε άρχισε η καταστροφή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, προσφέραμε μέχρι και τον θρόνο της Ελλάδος σε Βρετανό της βασιλικής οικογένειας και δεν δέχθηκε. Τα λάθη των Βρετανών στην περιοχή μας είναι υπερβολικά πολλά.

    Ο Βρετανικός λαός πάντως έχει αγανακτήσει με τη φιλοισλαμική πολιτική των διπλωματών και καθηγητών του, και ζητάει συνεργασία με Χριστιανούς.

    Είναι λάθος οι βρισιές. Ενημέρωση και προτάσεις πρέπει να γίνουν προς τους Βρετανούς. Ένας είναι ο αντίπαλός μας, και όσο του προσφέρουμε συμμάχους τόσο θα κυριαρχεί.

    Άλλες είναι οι χώρες μέσα στην ΕΕ που ποτέ δεν θα γίνουν αντιτουρκικές, όχι η Μεγάλη Βρετανία.

    Ο φιλογερμανισμός και η λάθος επιλογή εχθρών μας έχουν καταστρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἀφοῦ ἡ Ἀγγλία εἶναι στήν πόρτα ἐξόδου ἀπό τή Ε.Ε., δέν ἔχει πλέον βέτο γιά θέματα σοβαρά ὅπως αὐτό. Μόνο γιά τρέχουσα διαχείριση πού τήν ἀφορᾶ ἄμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.