23/7/19

Πως μπόρεσε ο Ερντογάν να αλλάξει τον προσανατολισμό της Τουρκίας



Του Σταύρου Λυγερού

Πώς είναι δυνατόν η ιδεολογική οπτική και το προσωπικό πολιτικό συμφέρον ενός ηγέτη, του Ερντογάν, να μπορούν να επιφέρουν μία τόσο μεγάλη στροφή στον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας; Μετά από δεκαετίες πρόσδεσης στη Δύση, οι οποίες διαμόρφωσαν αντιλήψεις, επιρροές και συμφέροντα, γιατί δεν υπήρξαν ισχυρές αντιστάσεις από τις εκεί παραδοσιακές άρχουσες ελίτ;

Το ερώτημα είναι καίριο και για να απαντηθεί πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η παραδοσιακή σχέση της τουρκικής οικονομικής ελίτ με την πολιτική εξουσία. Ο δεύτερος είναι οι τεκτονικές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί από το 2002, όταν κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και στη συνέχεια στην Τουρκική Δημοκρατία, οι μεγάλοι επιχειρηματίες ασκούσαν συγκριτικά με τη Δύση πολύ μικρή πολιτική επιρροή. Και στις δύο περιόδους, η πολιτική εξουσία είχε απολύτως το πάνω χέρι, επειδή έλεγχε το κράτος. Στην οθωμανική περίοδο ήταν ο σουλτάνος, που και θεσμικά είχε απόλυτη εξουσία επί των υπηκόων του, ανεξαρτήτως του πλούτου που αυτοί κατείχαν.

Μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1923, την πολιτική εξουσία κατείχε --στο πλαίσιο ενός αυταρχικού καθεστώτος-- η υπό τον Κεμάλ ομάδα των στρατιωτικών που ηγήθηκε του πολέμου και της ίδρυσης του εθνικού κράτους που διαδέχθηκε την αυτοκρατορία. Οι επιχειρηματίες της εποχής δεν είχαν το περιθώριο να διεκδικήσουν μερίδιο επιρροής. Αυτό δεν άλλαξε πολύ μεταπολεμικά, όταν, για να προσαρμοσθεί στα δυτικά πρότυπα, η Τουρκία υιοθέτησε τον πολυκομματισμό.




4 σχόλια:

  1. Ας μου απαντήσει κάποιος από εσάς, που σας εκτιμώ, τι σχέση έχει ο Ερτογαν με τους δικούς μας , πάρτε όποιον θέλετε από εμας !!!!
    Ο Ερτογαν δεν φοβάται για την ζωή του ; κατά την δική μου άποψη σίγουρα !!!! Αλλά όλα για την πατρίδα !!!!!
    Ενώ οι δικοί μας την πατρίδα έχουν χεσμενη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σε διαβάσουν οι κοτζιας-κατρούγκαλος και βαρβιτσιώτης και θα στεναχωρεθούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Είναι ανάμεσα στη Δύση και στη "βαθιά Τουρκία". Κι αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά ακόμα κι αν η πολιτική φθορά του Τούρκου προέδρου, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ενταθεί. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία, όσο τουλάχιστον στο τιμόνι της θα βρίσκεται ο Ερντογάν, έχει ήδη χαθεί για τη Δύση."
    Ο κος Λυγερός δυσκολεύεται ακόμη να πιστέψει ότι η τουρκία κυνηγάει την Αυτονομία της.
    Και είναι αποφασισμένη να την κερδίσει,όπως και να'χει,είτε με Ερδο,είτε με ιμάμογλου,είτε με όποιον άλλον...
    Βλέπετε,ως απόλυτα υποταγμένος νεοέλληνας στην Δύση,ούτε που τολμάει να διανοηθεί κάτι τέτοιο γιά τον εαυτόν του...Αλλά και γιά την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.